Anadolu Aleviliği 11. yüzyılda, Anadolu Selçukluları döneminde ortaya çıkmış, 13. yüzyılda gelişmiştir. Bu dini akımın doğuşu ve yayılışındaki en büyük etken
Abdalan-ı Rum genellikle gönüllü dervişlerden oluşan bir toplumdur. Yaptıkları görevler sayesinde Osmanlı Devleti birçok yönden kendini geliştirmeye fırsat yakalamıştır. Bu topluluk fetihlerin yapılmasını kolaylaştırırken İslam, cihad, gaza gibi anlayışların farklı halklara yayılmasını sağlamışlardır.
Rum Abdalları ya da Abdâlân-ı Rûm, Ahmed Yesevî sûfilik geleneğinin temsilcileri olan dervişlerinin adıdır. 1240 yılındaki Babaî İsyanı'na destek veren sofular, bu hareketin ve Osmanlı'nın kuruluşunun öncülüdür.
Askerlerden önce fethedilecek bölgeye gidip insanların gönüllerini kazanmaya çalışan kişilerin de fetihlerde büyük rolü vardır. Bu gönüllü insanlara derviş manasına gelen abdâl veya Abdalân-ı Rum deniliyordu. Bu dervişlerin faaliyetleri Anadolu'da İslâmiyet'in yayılmasını sağladı.
Gaziyan-i Rum savaşma görevi olan bir derviş topluluğudur. Bu topluluk Anadolu Selçuklular döneminden beri savaşlarda görevli olan dervişlerden oluşur. Bu topluluk her zaman din, millet ve vatan için savaşmaya ve canını feda etmeye hazırdır.
İlgili 45 soru bulundu
Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşıyan Baciyan-ı Rum; 13. Yüzyıl Anadolu'sunda üyelerinin göçmen Türkmen hanımlar olduğu, kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran'in eşi Fatma Bacı'nın, kurduğu, dünyanın ilk kadın teşkilatıdır.
Bacıyân-ı Rûm, Anadolu Kadınlar Teşkilatı anlamını taşımaktadır. “Bacı” kelimesi, abla, kız kardeş anlamına gelmektedir. “Bacı” kelimesi, günümüzde Anadolu'nun birçok şehrinde yaygın olarak kullanılmaktadır. “Rum” kelimesi ise Anadolu anlamını ifade etmektedir.
Ahilik (Ahiyân-ı Rum), Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır.
Bağdat'ta büyük üstatlardan ders alan ve Arapların Fütüvvet Teşkilatı'ndan etkilenen Ahi Evran, 1205'te Anadolu'ya geldikten sonra, bu yapıyı ilk Kayseri'de kurdu.
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Rum kelimesi tarihsel kaynaklarda daha çok Doğu Romalı yani Yunanca konuşan Romalı, bir diğer ifadeyle Greko-Roman anlamında kullanılmıştır. Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır.
Kıbrıs Rumları veya Kıbrıslı Rumlar, (Yunanca: Ελληνοκύπριοι Elinokiprii) Kıbrıs'ta bulunan Yunanca konuşan toplum. Adanın en büyük etnik topluluğunu oluştururlar, adanın tamamını kapsayan son nüfus sayımı olan 1960'taki sayıma göre ada nüfusunun yaklaşık %78'lik kesimine denk gelirler.
Horasan'ın Hoy kasabasında doğan Ahî Evran, uzun bir yolculuğun ardından Horasan'dan geldiği Anadolu'da seyyid Hacı Bektaş Velî'nin Alevî-Bektâşî, tasavvufî Türkmen tarikatına bağlanmış, kendi adıyla adlanan Ahîlik Teşkilât'ın kurucusu olmuştur.
Rum Pontus Devleti ayrıca Lazistan krallığı olarak da tarih kaynaklarda geçmektedir. Rum Pontus Devleti günümüzde ki Türkiye, Gürcistan ve Rusya'da toprağı bulunan bir devletti. 1204 yılında kurulan Rum Pontus Devleti yaklaşık olarak 250 yıl Anadolu'da hüküm sürmüş olan bir devlettir.
Rum TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimse. tarih Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan, Roma yurttaşı haklarına sahip olan halk. eskimiş Anadolu.
Ahiliğin felsefi- düşünsel boyutunda kendini başkasından üstün görmemek, darda kalana yardım etmek, hiç kimseye kin beslememek, kaliteli mal üretmek ve bu malı fahiş fiyata satmamak, müşteriyi haklı görmek, insana hizmeti esas almak gibi insani ilkeler vardır.
Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak. Cömert, ikram ve kerem sahibi olmak.
XIII. yüzyılda, Anadolu'da Ahilerin kadınlar kolu olarak, Türkmen kadınları tarafından kurulan Bacıyân-ı Rum, Anadolu Selçukluları devrinin en önemli ve ilgi çekici kültür ve medeniyet olaylarından birisi olarak gösterilir. Bu teş- kilat aynı zamanda aynı zamanda dünyada kurulan ilk kadın örgütlenmesi olarak da anılır.
Anadolu Selçuklu Devleti Döneminde Bir Kadın Örgütlenmesi Örneği: Bacıyân-ı Rum. Bacıyân-ı Rum, yani Anadolu Bacıları, Selçuklu Hükümdarlığı döneminde Ahilik teşkilatı içerisinde yapılanmış, Anadolu'da göçmen Türkmen hanımların oluşturduğu bir kadın örgütüdür ve örgütün kurucu lideri Fatma Bacıdır.
Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi. Fatma Bacı, kadınlardan oluşan Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları/Anadolu Kadınları) teşkilatının kurucusu aynı zamanda, Ahiyân-ı Rûm (Anadolu Ahîleri) teşkilatının kurucusu Ahi Evran'ın hanımı ve mutasavvıf Evhadud-Din Hamid el-Kirmâni'nin kızıdır.
Ahiyanı Rum Görevleri
Ahilik teşkilatının ana görevi, ticari kuralları koymaktı. Farklı meslek gruplarına göre farklı kurallar vardır. Bu kurallara uymayan esnaflar cezalandırılırdı. Bazı zamanlar meslekten men bile söz konusudur.
Rûm Arapların Romalılara verdiği isimdir. Selçuklara Araplar Rum Sultanlığı derlerdi, çünkü o uzun zamandır Romalı düşünülen bölgede Müslüman ordular tarafından kurulmuştu. Rûm kavramı, Arap İslam coğrafyacıları tarafından bilinmekte olan bir bölge ve halkın adıdır.
Bâciyân-ı Rûm XIII. yüzyıl Anadolu'sunda göçmen Türkmen hanımların oluştur- duğu bir gruptur. Bu isimle ilk olarak onlardan bahseden XV.yüzyıl Osmanlı tarihçisi Âşıkpaşazâde'dir.
Eskiden dervişler arasında kullanılan bir selamlaşma sözüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri