“Eğitim” kelimesi, ilk defa “terbiye” karşılığı olarak 1935'te yayımlanan Türkçeden Osmanlıcaya Cep Kılavuzu adlı yeni sözlükte yer almıştır. Aynı sözlükte “maarif”in karşılığı olarak da “bilimler” ve “kültür” karşılığı verilmiştir.
Tanım ve etimoloji
Öğretmen, bu mesleği icra eden kişidir. Öğretmen kelimesi Eski Türkçedeki "öğretmek" fiiliyle ilgili bir köke sahiptir. Türkçe Batı dillerinden geçen 'adam, insan' demek olan "-man, men" kelimesinin öğretmek fiiline eklenmesi ile isimleştiği düşünülür.
Kubbealtı'nın sözlüğünde ise amaç sözcüğünün eski Türkçede hedef, nişan yeri anlamına geldiği belirtilmiş olup sözcüğün anlamı şu şekilde tanımlanmıştır; Ulaşılmak istenilen, arkasından koşulan şey, gaye, maksat, hedef. Eski Türkiye Türkçesinde; Hedef, nişangâh (Topaloğlu, 2005: 124).
Eski Anadolu Türkçesi: künd “1. kör, körleşmiş, kesmez 2. ahmak, aptal” (Dilçin 1983: 150); kündlük “ahmaklık” (YTS 150); Kıpçak Türkçesi: künd “alık, ebleh, anlayışsız” (Toparlı vd. 2003: 168); Osmanlı Türkçesi: künd “1. sivri olmayan, keskin olmayan 2. bön, akılsız, ahmak, ebleh”; künde “bön, ahmak, ebleh, akılsız, ...
Türkçedeki “mutlu” kelimesi de, eski Türkçede bahtlı, şanslı, talihli, uğurlu anlamlarına gelen “kutlu” kelimesinden k-m ses değişimiyle üremiş. Antik Yunancada ise “mutluluk” anlamına gelen en yaygın kelime “evdemoniya” (εὐδαιμονία) imiş.
İlgili 20 soru bulundu
“Eğitim” kelimesi, ilk defa “terbiye” karşılığı olarak 1935'te yayımlanan Türkçeden Osmanlıcaya Cep Kılavuzu adlı yeni sözlükte yer almıştır. Aynı sözlükte “maarif”in karşılığı olarak da “bilimler” ve “kültür” karşılığı verilmiştir.
Conversation. Eski Türkçe metinlerde akıllı, bilgili ve zeki kimseler için kullanılan bir tabir "köl bilge" yani "aklı/bilgeliği göl gibi veya göldeki su gibi çok olan kimse".
İptidai kelimesi eski dönemlerde ilkokul olarak kullanılmaktaydı.
Osmanlı Türkçesi كوچوك sözcüğünden devralındı, Eski Türkçe kiçik (kiçik) sözcüğünden.
İptidai (İlkel) mektep, Osmanlı zamanında Küçük büyüklükte ve eğitim düzeyi düşük mekteplerdi.
CEVAP 2: Bu değişikliklerle birlikte halen uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirilerek 12 yıllık süre üç kademeye ayrılmıştır.
[ حَ ] (ع اِمص) عمر. زیست. زندگی.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
Eski Türkçede kişi “insan” ve kisi “hanım, zevce, eş” diye iki ayrı kelime var. Bu kelimeler zamanla karışıp birleşmiştir. Kisi kullanımdan düşmüş, anlamı kişi içinde devam etmiştir. Yazıtlardaki işi kelimesi de isi olarak okunup kisi ile birleştirilebilir.
(طُ لّ) [ ع . ] (اِ.) جِ طالب .
Daha önceki Türk-İslam devletlerinde olduğu gibi ders kitapları ve ders müfredatı Arapçayı öğrenme ve anlamaya yöne- lik olduğu için medreselerde Arapça ağırlıklı eği- tim yapılıyordu. Fakat ders anlatımlarında Türkçe tercih edilmekteydi.
Favorilerinize Ekleyin. MEB Şurası'nda, Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak yer alması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.
Çok çeşitli isim yahut sıfatlarla anılan sevgiliye genellikle can, cânân, cânâne, yâr, sultan, dost, mahbub, âfitâb, mihr-rû, gün yüzlü, mâşuk, meh-rû, melek, nigâr... (Tolasa 2001, 149); âfet (Pala 2004, 8) diye hitap edilir.
(ﺨﻮﺸﺼﺤﺒﺖ) sıf. (Fars. ḫōş ve Ar. ṣoḥbet ile ḫōş-ṣoḥbet) Sohbeti tatlı olan, güzel ve sıkmadan konuşan: Fısıldıyordu derinden sükûn-ı hoşsohbet (Hüseyin Sîret).
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” denmez. Onun yerine “Saadet-i Seniyyem” derlermiş.Anlamı ise “Çok mühim,kıymetli,âli olan...
Eski Türkçe āçıġ “1. acı tad, 2. ağrı, sancı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe āçı- “acımak” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Köken. Arapça حَيَاة (ḥayāh).
Arapça ḥyw kökünden gelen ḥayā(t) حياة “1. canlı olma, yaşama, 2. yaşam” sözcüğünden alıntıdır.
Kronoloji. 1997 öncesinde zorunlu öğrenim çağındaki çocukların temel eğitim ve öğretimini sağlamak için devletçe açılan ya da açılmasına izin verilen beş yıllık okuldu. 1997 yılında çıkartılan ve sekiz yıl zorunlu eğitimi öngören yasadan sonra ilkokul, ortaokulla birleştirilerek "ilköğretim okulu" adını almıştır.
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri