Yeni Lise Sistemi 2021. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği yeni eğitim sisteminde ders sayısı; 9. sınıfta sekize, 10. ve 11. sınıfta dokuza, 12. sınıfta ise yediye düşürüldü. Bakan Selçuk ders sayısındaki azalmayı "Bir çocuğun 15 veya 16 dersi anlaması ve bunu içselleştirmesi mümkün olmuyor." şeklinde açıkladı.
Sözel alanda 50 soru için öğrencilere 75 dakika verilecek. Sayısal alan ise 40 sorudan oluşacak. Oturum 80 dakika sürecek. LGS 2024 başvuru kılavuzunda soru sayıları, sınav oturumları ve sınav oturum süresi de yer alacak.
MEB tarafından gelecek ay kamuoyuna açıklanması beklenen yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul birinci, ortaokul beşinci ve lise dokuzuncu sınıflardan itibaren kademeli şekilde uygulanacak.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Liselere yeni eğitim modelinin ilk sınavı 2024 yılında yapılacak.
Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9'uncu sınıf öğrencilerine yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak, diğer sınıflar için eski uygulama sürecek.
İlgili 23 soru bulundu
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
SINAV SİSTEMİ DEĞİŞTİ
Yeni düzenlemeye göre tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için orta öğretimde uygulamalı sınavlar hariç, yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılacak. Yani okullarda yer alan aynı sınıftaki tüm şubeler ilgili derslerde aynı soruları yanıtlamak için eş zamanlı olarak sınava girecek.
Millî Eğitim Bakanlığı, 2013–2014 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sisteminin kaldırıldığını, yerine ise 5 Kasım 2017 tarihinde, Liselere Geçiş Sistemi'nin (LGS) getirildiğini açıkladı.
2024 LGS sınavında adaylar sadece 8.Sınıf işlenen konulardan da sınavda sorumlu olacaklardır.
TEOG'dan LGS'ye geçiş dönemini hatırlayacak olursak, orta düzey soruların çoğunlukta olduğunu söylemek mümkün. Tabii ki aralarında kolay veya zor sorular da bulunabilir fakat LGS'nin yerine gelecek yeni sistemin orta düzey sorulardan oluşacağı, tamamıyla zor ya da kolay sorulardan meydana gelmeyeceği ifade edilebilir.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
2023-2024 yılında ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencileri gidecekleri okulları e-Devlet üzerinden sorgulayabiliyor. Ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul başlayacak olan öğrenciler adrese dayalı okul kayıtlarını e-Kayıt sorgulama ekranı üzerinden kolayca yapabilecek.
CEVAP 8: Bu Kanunla getirilen sistem 2012 - 2013 öğretim yılında uygulamaya geçirilecektir. Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ortaokul 1. sınıf öğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır.
SON DAKİKA HABERİ: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS kapsamındaki merkezi sınavın 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılacağını açıkladı.
2024 LGS sınavında adaylar sadece 8.Sınıf işlenen konulardan da sınavda sorumlu olacaklardır.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üzerinden örnek sorular yayımlandı. 2024 yılında yapılacak olan LGS sınavı öncesinde, sınava girecek öğrencilere destek olması amacıyla yayımlanan örnek soru kitapçıklarında toplam 45 soru yer alıyor. İşte 2024 LGS örnek sorular.
LGS'de sadece 8. sınıf konularından 1. dönemi dahil olacak, 2. dönemi dahil olmayacak. Bu yıl LGS'ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS'ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır." ifadelerini kullandı.
Sözel bölüm 50 soru olup 75 dakika, Sayısal bölüm 40 soru olup 80 dakika sürmektedir. Sınavda 1 yanlış ⅓ net kaybettirir ve mazeret sınavı bulunmamaktadır. Bir önceki sistem olan TEOG sistemine göre sorular daha seçicidir ve öğrencilerin genel kanaatine göre LGS daha zordur.
6- 7- 8. sınıf müfredatı ile oluşacak olan sorular Milli Eğitim Bakanlığı ile hazırlanacaktır. Liselere Giriş Sınavı konuları, müfredat ile uyumlu bir şekilde hazırlanmaktadır. Liselere Geçiş Sistemi veya LGS, TEOG sınavı yerine geçen bir sınav sistemidir. LGS sınavı 90 sorudan oluşmaktadır.
Artık liselerde tüm kademelerde sınavlar, klasik ölçme yöntemleri ile yapılacak. Türk dili ve edebiyatı dersi sınavlarının, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.
Okullarda öğretmenler tarafından yapılacak yazılı sınavlarda açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak. Ülke il ve ilçe ve okul genelinde ortak yazılı sınavlar yapılacak. Bakanlıkça öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağı duyurulacak.
LİSE ORTAK SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK? Milli Eğitim Bakanlığı'nca, 6'ncı sınıf Türkçe ve matematik ile 9'uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik dersleri için 1'inci dönem 2'nci ortak yazılı sınav tarihleri 26-27 Aralık 2023 olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri