Karanlık anlamı vardır. Sanskritçe (Eski Hintçe) Tamas (karanlık) sözcüğü ile de bağlantılı olduğu söylenir. Moğolca ve Tunguzca Tama sözcüğü toplanmak, bir araya gelmek manaları içerir. Türkçede Tam kökü yakmak anlamı da taşır ve Tamız, Tamur gibi sözcükler bu anlamı ihtiva eder.
Türkiye Türkçesi karaŋġulık “karanlık (isim)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karaŋġu “karanlık (sıfat)” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kara maddesine bakınız. Türkiye Türkçesi 18. yy'a dek sıfat ve ad olarak olarak karaŋu kullanılmıştır.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız.
Bulmacada eski dilde gece sorusunun üç harfli yanıtları şeb ve tün kelimeleridir.
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Mesâ - مساء
[ مَ ] (ع اِ) شبانگاه، خلاف صباح.
forumlara baktım geç fiil kökü diyende var geç isim kökü diyende var ben de hocama sorayım yarın. Gece sözcüğünün kökü eski Türkçe olan “kiç” sözcüğünden geliyor.
9. Gündüz < küntüz < kündüz < gündüz.
“Günün sabahtan akşa- ma kadar süren aydınlık bölümü”.11 Eski Türkçede tün “gece” kelimesinin zıd- dı olarak kullanılmıştır. Tonyukuk: tün udımatım, küntüz olurmatım “gece uyumadın gündüz oturmadan”.
Eski Türkçe odun- “uyanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *od- biçiminden Eski Türkçe +In- ekiyle türetilmiştir. Karş. Moğolca udu- "uyandırmak, harekete geçirmek, başlatmak".
پارلاق - parlak
جق درجه ده كوزل. شانلی .
(ﻇﻼﻡ) i. (Ar. ẓalām) Karanlık: Seher zamânı zalâm-ı leyâli kim düşünür (Cenap Şahâbeddin).
Bu tür kelimelerin en tipik örneği, Türkiye Türkçesindeki karanlık kelimesidir. Bu kelimenin anlamı dikkate alındığında kara “siyah” kelimesinden türediği; sondaki ekin de “isimden isim yapma eki” -lık olduğu açıkça görülmektedir.
kazan- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kazġan- “elde etmek, kazanmak” fiilinden evrilmiştir.
Bu kelime, üz- fiilinden, -er sıfat-fiil ekiyle yapılmış bir isimdir (Hacıeminoğlu, 1987, 16).
Stres ve anksiyete, uyku kalitesini ve düzenini etkileyen en önemli faktörlerdir. Yoğun stres altında olan kişiler, kısa süreli uyuyabilir veya gece boyunca sık sık uyanır. Ayrıca, zihnin sürekli dolu olması ve bu düşüncelerle ilgili endişe yaşamak da uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Gece kelimesinin TDK sözlüğe göre 4 farklı anlamı vardır. Gece kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
“yedi gün” anlamına gelen “hefte ﮫﺗﻔھ” ise Türkçe- de “hafta” şeklinde telaffuz edilmiştir.
Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *ḱyeh₁-mós “karanlık” sözcüğünden evrilmiştir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uyu- maddesine bakınız.
ışık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ışı- maddesine bakınız.
doğa - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi doğ- fiilinden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için doğ- maddesine bakınız. Yeni Türkçe sözcük Fransızca nature "tabiat" < Latince nasci, nat- "doğmak" sözcüğüne kıyasla türetilmiştir.
Hac ve umre ibadetlerinde Safâ ile Merve tepeleri arasında yedi defa gidip gelmeyi ifade eden fıkıh terimi.
ımızġan- fiili, tarihî Türk yazı dillerinde "uyumak, uyuklamak" anlamlarında kullanılmıştır. Bugün, Türkiye Türkçesi yazı dilinde bu fiilin kullanıldığını çok fazla görmesek de Türkiye Türkçesi ağızlarında hem sözcüğün yapısını hem de anlam alanını aydınlatacak önemli bilgiler kaydedilmiştir.
Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı. Suriye, Irak, Arabistan, Mısır ve Kuzey Afrika'da ise halkın çoğu Arapça konuşurken elit tabaka Türkçe konuşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun hiçbir eyaletinde tek bir dil konuşulmamaktaydı.
Eski Türkçe kaya “sarp ve çıplak dağ” sözcüğünden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri