Tie-break oyunlarında rakibine iki puan fark atıp en az yedi puana ulaşan oyuncu seti kazanıyor. Ancak bu kural final setleri için büyük turnuvalarda 10 puanla sınırlandırıldı. Yani tie-break'te 10 puana ulaşan oyuncu seti kazanmış olacak.
Tiebreak; herhangi bir set esnasında skor 6-6 olduğunda oynanan özel bir oyundur. Tiebreak esnasında puanlama 15, 30, 40 şeklinde değil; 1, 2, 3, ... şeklinde ilerler. Tiebreak oyununda en az 7 puana ulaşan ve rakibe 2 puan fark atan taraf oyunu ve dolayısıyla seti kazanır.
Super Tie-Break: Bazı turnuvalarda set 6-6 olduğunda veya karşılıklı kazanılan birer set (1-1) sonrası final seti yerine maçın kazananını belirlemek için super tie-break seti oynanır. En az 2 farkla 10 puana erişen ilk oyuncu veya takım, seti veya maçı kazanır (10-4, 10-8 gib).
Tie-break oyununda puanlar “Sıfır”, “1”, “2”, “3”…olarak devam eder. 7 puan kazanan oyuncu/takım o “Oyun”u ve “Set”i kazanmış olur. Bunun için en azından iki puan fark olması gerekir. Gerektiğinde, iki puan fark sağlanıncaya kadar tie-break devam eder.
Oyunlar 6-6 olursa, ''Tie-break oyunu'' oynanır. En az iki oyun üstünlük olması kaydı ile, dört oyun kazanan ilk oyuncu/takım seti kazanmış olur. Oyunlar 4-4 olur ise tie-break oyunu oynanır. Buna alternatif olarak TTF'nin izni ile tie-break oyunu, oyunlar 3-3 olduğunda da oynanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Teniste 4 sayı alan tenisçi bir oyunu, 6 oyunu kazanan tenisçi bir seti, 3 setin ikisini veya 5 setin üçünü kazanan oyuncu da maçı kazanmış olur.
Teniste puanlama sistemi ve sayılar
Eğer skorda 40-40 eşitlik olursa 40-40'tan sonra bir oyuncu üst üste iki puan alana dek oyun devam ediyor. 40-40'lık eşitlik deuce olarak adlandırılıyor. 40-40'lık eşitlikte ilk puanı alan oyuncu avantaj elde ediyor ve avantaj elindeyken bir puan daha alırsa sette bir sayı kazanıyor.
15 ve 30 tek heceli ve kolay telaffuz edilirken, 45'in söylenişinin zorluğu yüzünden 45 (quaranta-cinq) yerine 40'ın (quaranta) tercih edilmesiyle, zaman içinde bu puanlama sistemi benimseniyor.
6-6 olması durumda berabere olur ve oyun tie-break'e gider. Tie-break'te alınan her oyun 1 puan değerindedir, 7 puan alan ve rakibiyle en az 2 fark yapan taraf (7-1, 7-2, 7-3, 7-4, 7-5) oyunu kazanır. Eğer 7-6 gibi arada bir fark var ise iki fark oluşuncaya kadar devam edilir.
Servis atışı esnasında, aynı sayıda, iki kere servis hatası yapan “Çift Hata” yapmış olur ve o puanı kaybeder.
Bye: Maç yapmadan ikinci tura geçme. Clay court: Antuka, toprak kort. Deuce: 40/40 Berabere Double Fault: Aynı sayı içinde arka arkaya yapılan servis hatası.(çift hata) Fault: Servis hatası.
Tenis terminolojisine göre; Retirement (ret.); bir oyuncunun herhangi bir nedenle (genellikle sakatlık yüzünden) "maç esnasında" oyunu bırakmasıdır. Eğer oyuncu "maç başlamadan" bırakırsa bu duruma "walkover" (w/o) denir.
Tenis ile ilgili kararlarda Uluslararası Tenis Federasyonunu baz almak lazım. Literatürde yapılan bu hatanın adı LET olarak geçmektedir. Ancak bazı bölgelerde NET olarak da isimlendirilmektedir. Tenis topunun fileye çarpıp içeri düşme durumu resmi kurumlara göre LET\'dir.
Normal servis atma sırası hangi oyuncuda ise ilk puan için servisi o atar. İkinci ve üçüncü puanlarda servisi rakibi atar ve ondan sonrada oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılmasına kadar her oyuncu münavebe ile, birbirini takip eden iki puan için servis atar.
Tie-break'te alınan her oyun 1 puan değerindedir, 7 puan alan ve rakibiyle en az 2 fark yapan oyuncu (7-1, 7-2, 7-3, 7-4, 7-5) tie-break oyununu kazanır. Eğer arada bir fark var ise iki fark oluşuncaya kadar devam edilir. İki farka ulaşan ilk oyuncu tie-break oyununu kazanmış olur. Dolayısıyla setide kazanır.
Tie break tüm spor müsabakalarında takım beraberliğini bozmak amacıyla oyun içerisinde oynanan set olarak kullanılır. Örnek vermek gerekirse bir maç 40-40 olarak tamamlandıysa bu beraberliğin bozulması için oyuncular 1-2-3 şeklinde puan alarak beraberliği kırma noktasında çalışmaktadırlar.
Örneğin Toplam Oyun 23,5 Üst tahmininde bulunulan Williams-Sharapova maçında ilk setin 6-3, ikinci setin 1-6, üçüncü setin 4-6'lık skorlarla Sharapova'nın setlerde 1-2'lik galibiyetiyle sonuçlanan bir maçta toplam oyun sayısı 26 olduğu için Toplam Oyun 23,5 Üst tahmini başarılı olur.
Deuce: Berabere 40-40 durumundaki beraberliğe denir. Bir oyun iki farkla kazanılabilir. Deuce 'den itibaren bir oyuncu iki fark elde edene kadar oyun devam eder. Double Fault: Çift hata İki servis denemesinin de başarısız olmasıdır.
Teniste verilen oyun handikapına göre oynanan bahis türüdür. Handikap lehine açılmış olan tenisçi oyunlara belirlenen handicap sayısı kadar önde başlamış sayılır. Bu sayı (handikap) hesaba katılarak oyun sonucu tahmin edilir.
Tenis maçında oyun bir tarafın servis atması ile başlar. Kazanılan ilk sayının puanı 15 olarak kabul edilir. İkinci sayı 30 ve üçüncü sayı 40 olarak değerlendirilir. Bu şekilde üç sayı alarak 40 puana ulaşan tenisçi bir sayı daha alması durumunda oyunu almış olur.
Rakip oyuncunun servis atan oyuncunun servisini hava yoluyla (yere değmeden) geri vurması tenis kurallarına aykırıdır. Evet, tenis oyununda top yere sekmeden vurabilirsiniz. Bu tip bir vuruşa "volley" denir. Volley, topun yere düşmeden havada vurulmasıdır.
Tenis için hem kadın hem erkek tarafında spor kıyafetiyle korta çıkmanız yeterli olacaktır. Yaz aylarında t-shirt ve şort/etek, kış aylarında ise eşofman altı ve üstü gibi ürünlerle rahatlıkla tenis oynayabilirsiniz.
Teniste dropshot; Yavaşca filenin üzerinden geçirilip, falsolu ve az bir sıçramayla karşı sahaya bırakılan vuruş şeklidir. Amaç, rakip hiç beklemediği bir zamanda topu file önüne atıp sayı almaktır.
Servis Vole: Servis attıktan sonra oyuncunun fileye doğru koşup vole vuruşuyla puan almak. Set: Her set 6 oyundan oluşur.5-5 Berabere durumunda oyun yediye uzar. 6-6 durumunda tie-break oynanır.
Teniste doğrudan kendi vuruşunla puan kazanırsan buna winner denir... Önemli olan puanı rakibin hatasından değil kendi vuruşundan almaktır. Teniste doğrudan kendi vuruşunla puan kazanırsan buna winner denir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri