Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Karîn Ne Demek? Karin kelimesinin ilk anlamı çok yakın olan kimse demektir. Bir kişinin annesi, babası ve sık sık görüştüğü arkadaşları karin olarak nitelendirilir. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğunda, vezir ve şeyhülislam gibi padişahın yakınında olan kişiler de karin olarak adlandırılırdı.
hatun. (Çoğulu: Havâtın) Kadın. Hanım.
zevcat. (Tekili: Zevce) Zevceler. Karılar. Kadın eşler.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
İlgili 18 soru bulundu
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
beyzat-ül hıdr. Kapalı, örtülü güzel kadın.
zevc / زوج / زَوْجْ
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
adil / adîl / عدیل Eş, denk, akran, benzeri.
KIZ, KADIN VE HATUN
ilk hali Orhun Yazıtlarında görülmektedir, yaklaşık 1500 yıl önce eski Türkçede "katun" kelimesi kullanılmaktaydı. bu kelime zamanla "hatun" ve "kadın" olacak şekilde evrildi.
sinn-i büluğ / sinn-i bülûğ
zevc / زوج
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
damen / dâmen / دامن
Etek.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
benat / benât / بنات (Tekili: Bint) Kızlar.
Türk hakanlarına, hakanların eşlerine ve kızlarına verilen unvan.
İslam, bütün Müslümanlara, özellikle de eşlere sevgi dersi verdiği için muhatabımızı eşin en çok hoşlandığı isimle çağırmamızı tavsiye ediyor. Belki de bazı erkekler doktor, mühendis veya bey gibi lakapların hanımı tarafından kullanılmasından hoşlanmayabilirler. Örneğin; Ahmetçiğim demesinden daha çok hoşlanabilir.
İlk Osmanlı padişahlarının kızlarına hatun denilmekte iken Fatih Sultan Mehmed döneminden itibaren Sultan denilmeye başlanmıştır.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır. Geleneksel olarak hatun diye hitap edilen kadınlar şunları içerir: Börte, Cengiz Han'ın eşi.
zarif / zarîf / ظریف / ظَر۪يفْ
Zarafetli. İnce ve nâzik tavırlı. Güzel. Şık.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
Kadınlara ''bayan'' denmesinden rahatsız mısınız? Ben evet, sebebi açık: ''Bay'' kelimesi Farsça'da mal mülk anlamına gelir. -An eki de ''bitiren tüketen'' anlamına gelmektedir. Yani bayan kelimesi ''mal mülk tüketen, bitiren'' anlamına gelir.
beşare. (Çoğulu: Beşâir) Hüsn, güzellik, cemâl.
Türkçede yaygın olarak kullanılan hitap şekilleri 'hanım', 'bayan' ve 'kadın' gibi terimlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri