Osmanlı Türkçesi كوچوك sözcüğünden devralındı, Eski Türkçe kiçik (kiçik) sözcüğünden.
Osmanlı toplumunda çocuklar, Arapça kökenli bir tanımlamayla, “sagîr/e” olarak tarif edilmekteydi.
çapuk = aceleyle, çabuk, hızlı.
Osmanlı Türkçesi آچیق, Eski Türkçe açuk (açuk).
Türkçe koşma kelimesi koşmak (eklemek, katmak) fiilinden türemiş olup “güfteye beste ilâvesi” demektir.
İlgili 45 soru bulundu
emek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe emgek “zorluk, zahmet, eziyet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe emge- “zorluk çekmek, göğüslemek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe emig “göğüs” sözcüğünden Eski Türkçe +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçede yorımak (yürümek) yügürmek (koşmak) ö/ü dönüşmesiyle yörük – yürük günümüze gelişi yorımak/ yörümek/ yürümek dönüşmesinde o/ö/ü gelişimi: yor- yör- yür-„den yorık/ yörük/ yürük şeklinde etimolojik açılımını yaparak Toros yörelerinde bu adla anılan, bir Türk topluluğu, bir yerde uzun boylu oturmayıp, yazın ...
Doğu, gündoğusu ya da eski dilde şark, Güneşin sabah doğduğu yön.
حیات Arapça ve farsça anlamları
[ حَ ] (ع اِمص) عمر. زیست. زندگی.
Bulmacada eski dilde gece sorusunun üç harfli yanıtları şeb ve tün kelimeleridir. Eğer bulmacada dört harfli bir yanıt isteniyorsa boşluk leyl kelimesi ile doldurulmalıdır.
Osmanlı Türkçesi عشق, o da Arapça عَشْق (ʿaşḳ) sözcüğünden gelmektedir.
Eski Türkçe āçıġ “1. acı tad, 2. ağrı, sancı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe āçı- “acımak” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır. Geleneksel olarak hatun diye hitap edilen kadınlar şunları içerir: Börte, Cengiz Han'ın eşi.
kız - قز، قیز
Sokak - avlu (bahçe) –hayat (taşlık) -oda diziliminde, ev ile dış dünya arasındaki geçişi sağlayan giriş mekânına “hayat” ya da “taşlık” denilmektedir. Ayrıca bazı köylerde buraya “ayaklık” veya “avlu” adı verilmektedir.
Köken. Arapça حَيَاة (ḥayāh).
hayat - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥyw kökünden gelen ḥayā(t) حياة “1. canlı olma, yaşama, 2. yaşam” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḥayya حَيَّ “canlı idi, yaşar idi” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Eskiden yönlere verilen isimler (Arapça kökenli). Şimal: Kuzey Cenup: Güney Şark: Doğu Garp: Batı Bir de "yön" anlamındaki "Cihet" sözcüğü var.
Batı, günbatısı ya da eski dilde garp, coğrafyada yön bildiren dört ana sözcükten biridir. 4 ana yönden biri olan batı, Doğu'nun karşıtıdır. Güneşin battığı yön olmasına atfen "batmak" eyleminin kökünden türetilmiştir.
Şöyle ki: Osmanlı'nın son dönemine kadar günümüzde “Kuzey” tabiri yerine “Şimal”, “Güney” tabiri yerine de “Cenub” kullanılmıştır.
Eski Türkçe kamaġ veya kamuġ “tüm, bütün, hepsi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen hamag fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Moğolca kamug "hep, bütün, tüm" sıfatının yanısıra kamu- "toplamak, biriktirmek, yığmak" fiilinin varlığı düşündürücüdür.
Eski Türkçenin bütün dönemlerinde ve birçok metninde görülen 'şimdi' anlamındaki amtı, Kutadgu Bilig neşrinde ince sıradan emdi şeklinde okunmuştur.
Eski Türkçe yaŋı “geri gelen, yeni ay, yeni” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yan- “geri gelmek” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri