Babil ve Asur'da Ay tanrısı olarak tapılan Sin, Sümer mitolojisindeki Nannanın karşılığıdır. Kaderin tanrısı olarak da anılan Nanna, Enlil ve Ninlil'in oğludur. Nanna Sümerce "ışık" veya "aydınlatıcı" mânâsına gelir.
sin (ET) / sinci (GA): Eski Uygur Türkçesi metinlerinde sin şekliyle ve “bir ölçü çeşidi” anlamıyla (Caferoğlu 2015: 205) kullanılmıştır.
sin2 - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe sın veya sin “1. kesim, boy, 2. kabir, mezar” sözcüğünden evrilmiştir.
En Eski Altayca 'metal' anlamındaki kelime *zelu olarak tahmin edilmektedir. 8. Metal ve metalürji ile ilgili en Eski Türkçe kökler bunlardır.
çelik - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe çelik “1. vurma, dövme, 2. dövülmüş demir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Türkçe çalık “dövme, dövülmüş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe çal- “vurmak, dövmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +Uk ekiyle türetilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Eski Türkçe tek “yalnız, suskun” sözcüğünden evrilmiştir. Esas anlamı "yalnız" olup, "ıssız" ve (Oğuz dillerine özgü olan) "suskun" anlamları ikincildir.
Öz. gönlü temize yakın olarak “özü sözü doğru”, “iyi niyetli” ve “samimi, içten” anlamları da verilmektedir.
am - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca ve Kıpçakça) am “kadın cinsel organı” sözcüğünden evrilmiştir. Karş.
Eski Türkçe em “ilaç” sözcüğünden evrilmiştir.
sağlam - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sağla- “takviye etmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sağ maddesine bakınız. sağlam: Selim, kavi, emin, sahih.
Arap alfabesinde söylendiği şekliyle şîn kelimesinin anlamı Halîl b. Ahmed'e göre "cinsel ilişkiye düşkün adam, cesur adam"dır veya bir bitki adıdır (el-Ḥurûf, s. 29). Doğu ebced tertibinde Ârâmî şînin pozisyonunu alan "şîn"in sayı değeri 300, Batı ebced sıralamasında sonda yer aldığından sayı değeri 1000'dir.
Sine kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Sine kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı sīne şeklindedir.
Sinüs kelimesi latince “sığ boşluk” anlamına gelir. Toplam 4 çift olan sinüsler, arasında bulundukları kemiklere göre isimlendirilir. Burnun her 2 yanında elmacık kemiklerine yakın olarak bulunan sinüsün adı maxiller sinüstür. Başın ön kısmını oluşturan frontal kemiğin içerisinde frontal sinüsler bulunur.
Babil ve Asur'da Ay tanrısı olarak tapılan Sin, Sümer mitolojisindeki Nannanın karşılığıdır. Kaderin tanrısı olarak da anılan Nanna, Enlil ve Ninlil'in oğludur. Nanna Sümerce "ışık" veya "aydınlatıcı" mânâsına gelir.
Arap alfabesinin on ikinci harfi. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim. Arap dilinin seslerini ve yazı sistemini gösteren harfler dizisi.
Yasin kelimesi Kur'an surelerinden birisidir. Kur'an-ı Kerim'in 36. suresinin başlangıcıdır. Asıl anlamı bilinmemektedir. Fakat “Ey insan, Ey Seyyid” gibi anlamlar çıkarılmıştır.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Eski Türkçe sözcüklerden biri olan emek kelimesi, çaba sarf etmek ve gayret göstermek anlamına gelir. Eski metinlerde ''emgek'' şeklinde geçen bu sözcük, zahmet ve sıkıntı anlamında da kullanılmıştır.
yanlış - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe yaŋlış “hata, günah” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaŋıl- “yoldan sapmak, eğrilmek, hata etmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yanıl- maddesine bakınız.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
amca - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi abıca veya abuca “babanın erkek kardeşi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi apa veya aba “baba” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +çA ekiyle türetilmiştir.
Osmanlı Türkçesi آچیق, Eski Türkçe açuk (açuk).
Özet: Sîne-sâf tabiri, Farsça, göğüs, bağır, sadr; gönül, kalp, yürek anlamına gelen “sîne” kelimesi ve Arapça temiz, duru, berrak, hâlis anlamlarına gelen “sâf” kelimesinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. “Sîne-sâf” için Farsça ve Türkçe sözlüklerde genel olarak üç anlam verilmiştir.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
حیات Arapça ve farsça anlamları
[ حَ ] (ع اِمص) عمر. زیست. زندگی.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri