kazib / kâzib / كاذب Yalancı. Yalan söyleyen.
efike. (Çoğulu: Efâik) Yalan, dolan, iftira.
safsata. Yalan yanlış, uydurma.
Sabaha karşı şark ufkunda yayılmaya başlayan beyaz bir aydınlık. Bunun mukabili birinci fecirdir ki, bir aydınlıktan sonra tekrar aydınlık gider. Bu birinci aydınlığa fecr-i kâzib denir.
cenani / cenanî
Kalben duyulan. (Arabça müfred, birinci şahıs sigası ile "kalbim" mânasınadır.)
İlgili 17 soru bulundu
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
"Fecr" sözlük anlamı olarak güneşin doğmaya başlama zamanı, tan vaktidir. Fecr-i kazib; birinci fecre, sabahın gerçekten girdiğini göstermemesi nedeniyle yani yalancı bir aydınlık olması nedeniyle denir. Fecr-i sadık ise ikinci fecrdir ve sabaha karşı doğu ufkunda yayılmaya başlayan bir aydınlıktan ibarettir.
Fıkıh literatüründe bu ikinci fecre “enlemesine beyazlık” (beyâz-ı müsta'razî) denilmesi, fecr-i sâdık beyazlığının doğu ufkunda tan yeri boyunca yayılarak genişlemesi sebebiyledir. Sabah namazının vaktinin girmesi, sahurun sona erip orucun başlaması gibi dinî hükümlerde esas alınan bu ikinci fecirdir.
Sabah namazının farzından önce iki rekât sünneti vardır. Bu iki rekâtlık namaza; fecrin sünneti veya sabahın sünneti veyahut da fecrin iki rekâtı adı verilmektedir. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in sünnetinde bu kıymetli farz namaz için; "Sabah namazı" ve "Fecir namazı" isimleri geçmiştir.
na-berca. (Nâ-bedid) Belirsiz, görünmez olan.
Bir âyette gerçeği konuşana dürüst (sâdık), gerçek dışı konuşana yalancı (kâzib) denilmiştir (el-Mü'min 40/28).
hüzn-hüzün. Gam, keder, sıkıntı.
tenfir. (Nefret. den) Ürkütme, korkutma.
Arapça'da masdar olarak “yanılmak” mânasına gelen galat kelimesine (çoğulu galatât, karşıtı fasîh) Türkçe sözlüklerde “yanlış, yanlışlık, yanılma, yanılgı, dil bilgisi kuralına uymayan kelime veya ibare, dil yanlışı” gibi anlamlar verilmiştir.
nedamet / nedâmet / ندامت / نَدَامَتْ
(Nedm. den) Pişmanlık, nedâmet etmek.
Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr(fecri). Esenliktir, o gece, gün ışıyıncaya dek sürer. O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir selam ve esenliktir.
Sabah şafak sökmeden önce görülüp şafaktan önce kaybolduğu için yalancı şafak olarak da adlandırılmaktadır. Güneş'ten uzaklık arttıkça zodyak ışığının da şiddeti azalır. Fakat çok karanlık gecelerde tutulma düzlemi boyunca bir bant şeklinde kendini gösterir.
Fecir kelimesi anlam olarak, güneş doğmadan önceki zamanı ve güneş doğmadan önceki alacakaranlığı ifade eden bir kavram olmaktadır. Fecir kelimesi Türkçede, günün ağarması ve şafak sökmesi anlamlarına gelmektedir.
İhtiyarî vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz ise de mekruhtur. Özür vakti ise yatsının cem-i takdim ile kılınacağı akşam namazı vaktidir (Nevevî, el-Mecmû', 3/31).
Bir görüşe göre sabah namazında tağlis yapmak yani vaktin evvelinde henüz hava karanlık iken sabah namazını kılmak daha faziletlidir.
Oruç ikinci fecrin doğuşundan güneşin batışına kadar devam eder. Sabah namazı da ikinci fecrin doğuşundan başlar, güneşin doğuşuna kadar süren zaman içinde kılınır.
mucize / mûcize / معجزه
İnsanların benzerini yapmakta aciz kaldıkları olağanüstü şey.
ekmel-i küll. Bütün fertlerin en mükemmeli; bütün niteliklerde en mükemmel.
muhted. (Hadd. dan) Hiddetlenmiş, kızmış. Keskin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri