Sakarya, Adapazarı depremi, Düzce depremi gibi birçok büyük depremi geçirmesi nedeniyle deprem konusunda risk yaşayan illerden birisi.
Kent merkezlerindeki meskûn alanların jeolojik yapısı incelendiğinde, Ferizli sağlam zeminde yer alan meskûn alan oranı açısından ilk sırada gelmektedir. Merkezinde meskûn alanın yüzde 87'si 1. derece yerleşilebilir alanda kalmakta iken yüzde 13'ü 4. derece yerleşilebilir alanda kalmaktadır.
BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
O yıllardan kalan fotoğraflar ve görüntülerle.. 20 Haziran 1943. 43 Depremi olarak bilinen 346 kişinin yaşamını yitirdiği 5.6 büyüklüğünde depremin 86'ncı yıldönümü.. O yılda meydana gelen bu 5.6 büyüklüğündeki deprem 346 kişinin ölebileceğini bizlere gösterdi...
Bu durumda 21.yüzyıl için Sakarya ili ve yakın çevresi için önemli bir deprem tehlikesi mevcuttur. KAFZ ile bağlantılı ikincil bir fay olan Hendek fayı hakkında bilgimiz ne yazık ki kısıtlıdır. Bu fay Gümüşova-Hendek-Adapazarı hattında uzanmakta ve Adapazarı ovası içinde çökeller altında izlenememektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Ama istatistiki bakacak olursak Sakarya'da her 25-30 yılda bir büyük, yıkıcı bir deprem meydana gelmektedir. En son deprem de 1999 yılında olmuştu.
17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
12 Kasım 1999 depremi nedeniyle toplam 845 kişi yaşamını yitirmiş, 2678 kişi yaralanmış ve binlerce kişi evsiz kalmıştır. Her iki depremde 1115 kişi hayatını kaybederken 3836 kişi de yaralanmıştır.
Cumhuriyet tarihinin en büyük 2. Adapazarı depremi 22 Temmuz 1967'de meydana geldi. 22 Temmuz Cumartesi 18:54, 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü Marmara, Ege Denizi ve İç Anadolu'da hissedilen Adapazarı oldu.
1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi veya 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03.02'de meydana gelen Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Aletsel büyüklüğü Mw=7,4 (Kandilli Rasathanesi) veya Mw=7,6 (USGS) ölçülen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.
Sakarya'nın olası bir İstanbul depreminde İstanbul kadar olmasa da büyük hasar alacağı muhakkak… Ancak Sakarya'nın altından geçen ve büyük enerji biriktiren başka faylar da var. Bu nedenle Sakarya, İstanbul'la birlikte acil olarak depreme hazırlanmak zorunda… Geç kalmadan bu şehri depreme hazırlamak zorundayız.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
İşte fay hattı üzerinde ülke genelinde 110 ilçe bulunuyor. Sakarya'da da 6 ilçe fay hattı üzerinde.
Yapılan bir araştırmaya göre Sakarya, en yaşanılası şehirler arasında 21. sırada yer aldı. Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en uygun şehirleri araştırması yapan bir firma, Türkiye'nin en yaşanılası şehirlerini açıkladı.
Orta ve alt gelir gurubuna dahil olan kişiler için ise yapılan incelemeler sonucunda şehrin kuzeyinde, ovaya göre daha sağlam zemine sahip olan ve birinci sınıf tarım arazisi olmayan Karaman, Camili ve Korucuk köylerinin arazisi belirlenmiştir ve iskana açılmıştır.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
Büyüklüğü 6,8 Ms olan bu depremde 89 kişi öldü, 7116 bina hasar gördü. Bu depremin 1939 Erzincan Depremi'yle başlayan ve Kuzey Anadolu Fayı'nı takip ederek batıya yönelen deprem hareketliliğin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.
Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise şöyle: Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.
Yaşanan son depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam ederken Hatay'da iki yeni deprem meydana geldi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ olmak üzere 11 ili vuran depremde can kaybı artıyor.
Depremin ardından en büyüğü 5,8 olmak üzere doksandan fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Depremlerde toplam 6 kişi hayatını kaybederken 562 kişi yaralandı. Deprem sonrası Antakya'da ayakta kalan son hastane olan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi tedbir amaçlı tahliye edildi.
Sakarya, Adapazarı depremi, Düzce depremi gibi birçok büyük depremi geçirmesi nedeniyle deprem konusunda risk yaşayan illerden birisi.
Kahramanmaraş ve çevresini etkileyen 7.7 ve 7.6'lık depremlerin yanında birçok artçı deprem de meydana geldi.
Dünyada kaydedilen en uzun deprem olarak kayıtlara geçen deprem, Endonezya'nın Sumatra adasında 2004 yılında meydana geldi ve yaklaşık 10 dakika sürdü. 14 ülkeyi etkisi altına alan bu deprem dünyanın 1 cm kadar titremesine ve Alaska'ya kadar olan diğer depremlerin tetiklenmesine sebep oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri