ESKİ DOST DÜŞMAN OLMAZ, YENİSİNDEN VEFA GELMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
Atalarımızın da bu durumu güzelce özetlediği gibi: Eski dosttan düşman olmaz. Eski dostların birbirleriyle kavga etmeleri çok nadir hatta belki de tarihlerinde en fazla bir iki kez görülen bir şeydir. Bu sebeple konu ne olursa olsun biraz uzayabilir, küslüğe kadar varabilecek detaylar ortaya çıkabilir.
Açıklama: İnsanlar arasındaki bazı düşmanlıklar köklü nedenlere dayanır. Eskiden beri sürüp gelmiş olan bu düşmanlığı, dostluğa dönüştürmek hemen hemen olanaksızdır. Görünüşteki dostluk, özünde düşmanca unsurlar taşıdığı için yine de tehlikelidir.
Eski Düşman Dost Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: birçok nedenin birbirini izlemesiyle sürüp gelmiş olan eski düşmanlık, dostluğa dönüştürülemez.
Eski dost düşman olmaz, yenisinden vefa gelmez - Vikisözlük.
İlgili 23 soru bulundu
Akıllı Düşman Akılsız Dosttan Hayırlıdır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: akılsız kimse iyi niyetli olsa dahi yaptığı işin ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını hesap edemediğinden dostuna bilmeyerek fenalık edebilir, akıllı düşmanın yapacağı kötülükse akıl yoluyla sezilir ve gereken tedbir alınabilir.
Atasözünün kısa açıklamasında ise dosta karşı her zaman açık olunabilir, ancak düşmana karşı ketum ve sır tutan biri olmanın önemi vurgulanmaktadır. Dost, detaylara takılmaz direk kişinin kendisi ile ilgilenirken düşman ise tam tersi yöne bakarak kişinin açıklarını öğrenmek ve yakalamak adına daha detaycı olabilir.
[1] Yanılmayan, kusur işlemeyen ve hata yapmayan insan yoktur. Herkes hata yapabilir.
[1] Küçük bir tehlike, elverişli ortam bulunca, büyüye büyüye önüne geçilemez durum alır. Bir avuç suçlu, büyük bir suçsuz yığınının başını belaya sokar.
İnsanın kusuru mutlaka görülür. Bazı kimseler, sırf canımız sıkılmasın diye, doğruyu söylemeye çekinirler. Ama yakın dostlar, düzeltmemiz için onu söylemeyi borç bilirler.
''İyi dost kara günde belli olur'' sözü ile gerçek ile sahte dostların kötü günlerde anlaşılabileceği vurgulanır. Çünkü dost gibi görünüp de aslında öyle olmayan insanlar, zor günlerinde insanı yalnız bırakırlar. Bu tür insanlar diğer insanlarla genelde menfaat sağlamak için arkadaş olurlar.
Selma Güneri - Eski Dost Düşman Olmaz (1967) - YouTube.
Türk atasözlerinin derlendiği ilk eser Karahanlılar Dönemi‟nde KaĢgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divânü Lügati‟t-Türk‟tür. Karahanlılar Dönemi‟nde kaleme alınan diğer eserler olan, Kutadgu Bilig ve Atabetü‟l-Hakayık‟ta da atasözü örneklerine rastlanır.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan dost kara günde belli olur atasözünün anlamı da budur. Çünkü sadece gerçek dostlar, hem iyi hem de kötü gününde arkadaşlarının yanında olurlar.
Gerçek dost kışınızda baharınızda yanınızda sebatkâr olandır. İyi arkadaş doğru yolda ilerlemenize vesile olandır. Gerektiğinde doğru yola gelmeniz için sizin öfkenizi bile göze alandır. İyi arkadaş sizin sözünüze, zevklerinize, ananelerinize, kültürünüze ve ailenize saygı duymalıdır.
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
[1] Kişi, zararlı bir eylemin sözünü etmekle kendisini zarara sokmuş olmaz.
KÖTÜLÜK HER KİŞİNİN KÂRI, İYİLİK ER KİŞİNİN KÂRI ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. İyiliğe karşı iyiliği herkes yapabilir, önemli olan kötülüğe karşı iyilik yapabilmektir.
Kör Satıcının Kör Alıcısı Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: herkes dengiyle iş yapar.
Elinden bir iş gelmez sandığımız kişi kendisinden beklenilmeyen önemli işler yapabilir.
[1] Kişiye, beğenmediği şey zorla beğendirilemez.
[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Çabuk parlayan çabuk söner atasözü çoğunlukla bir anda sinirlenen kişiler için kullanılmaktadır. Bu kişiler saman alevi gibi birden parlarlar ama sonrasında hızlı bir şekilde sakinleşirler. Böyle kişiler çabuk parlayan çabuk söner cümlesi ile tabir edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri