Bunlar: Acem pilavı, Acem pilavının diğer nevi, fırında pilav, domatesli pilav, Özbek pilavı, bulgur pilavı, yufka pilavı, pilavlı tas kebabı, süzme pilav, adî pilav, yumurtalı pilav, Türkistan pilavı, Kâşgar pilavı, enginarlı pilav, patlıcanlı pilav, kaburgalı pilav, düğün pilavı, diğer nevi bulgur pilavıdır.
Nohutlu, tavuklu, köfteli, hamsili, etli pirinç pilavı çeşitleri; patlıcanlı, garnitürlü, enginarlı, sebzeli pilav çeşitleri; meyhane pilavı, bulgur pilavı; yöresel lezzetlerden vazgeçemeyenlere Acem pilavı, Özbek pilavı, müceddere, Divriği pilavı, perde pilavı, maklube; şehriyeli, greçkalı pilav, iç pilav çeşitleri ...
Pirinç, bulgur, kuskus, şehriye gibi birçok ürünle yapılabilen pilavların pişirilmesi söz konusu olduğunda Türk mutfağında üç pilav pişirme tekniği bulunur. Salma pilav, kavurma pilav ve haşlama pilav olarak sıralanan bu tekniklerin her birini aşağıda sizin için tek tek anlattık.
Farsça bir sözcük olan "dane"(tane), Osmanlı mutfağında 15.-17. yüzyıllar arasında pilav anlamında kullanılmış. O dönemde pişen pilavların bol malzemeli ve günümüz pilavlarından farklı olduğu göze çarpıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Pirinç tarımı yapan toplumların pirinci yiyecek maddesi olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, pilavın kökeni Güneybatı Asya'da yaşayan toplumlara dayanır. Toplumbilime dayalı yapılan çalışmalarda pirinç tarımının, dolayısıyla pilavın M.Ö 7000 yılına dayandığı belirtilmektedir.
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
Bir pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek kızdırın. Doğradığınız taze soğan ve havuçları içerisine ekleyerek kavurun. Pirinçleri bol suda yıkayıp süzdükten sonra tencereye ilave edin ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Ardından tuz ve sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.
Eti birkaç kez çevirdikten sonra suyu, tuzu, şekeri ve defne yaprağını ilave edip su kaynayana kadar bekleyin. Kaynayınca içinden defne yaprağını çıkarıp pirinci ilave edin ve karıştırın. Haşladığınız nohut, bezelye, mantar ve rendelediğiniz havucu da ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Cevabımız : Pilav ile ünlü olan ülkenin adı Çin'dir.
Perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve Siirt'in en meşhur misafir yemeğidir.
Farsça pilāw veya pulāw پلاو “pirinç yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe pulāka पुलाक “pirinç kâsesi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe pul पुल् “küme” sözcüğünden türetilmiştir.
Tencereye sırasıyla pirinç,1 gece suda bekletilmiş ceviz içi, badem, kuru kayısı ve kuş üzümlerini ekleyerek 7 dakika kavurun. Tuz, baharat ve limon suyunu ekledikten sonra hafifçe karıştırmaya devam edin. Üzerine et suyunu ekledikten sonra 2 dakika yüksek ateşte pişirin ve kapağını kapatın.
Yıkadığınız pirinci bir kaseye aktarın ve 30 dakika boyunca suda bekletin. 2Suyunu süzdüğünüz pirinci kapaklı bir tencerede 2.5 su bardağı su ilave ederek yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 12 dakika pişirin.
Başka bir adı da “Fried Rice” olan Çin usulü pilavı biraz daha tatlandırmak isterseniz içerisine tavuk parçaları da eklenebilir.
Yasemin, basmati gibi uzun taneli pirinçler yoksa herhangi bir pirinç kullanılabilir.
Pilav yağsız ve sadedir. Beraberinde tüketildiği yemeğin sosuyla genelde tüketilir. Gohan yapımında kullanılan suşi pirinci, kısa taneli bir pirinç türüdür. Kısa taneli pirinçler, ufak ve ovalimsi şekilde olup, pişirildiklerinde yapışkan olurlar.
Pilavlık bulgur yıkanır tencereye alınır. Üzerine 5 bardak tavuk suyu 1 yemek kaşığı tuz eklenir. Suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince kağıt havlu konarak demlenmesi sağlanır. 3 yemek kaşığı tereyağı tavaya alınır.
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, kahvaltı sofralarında bile pirinç yer alıyor. Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.
En çok pirinç üreten ülke Çin'dir. Çin'i Hindistan takip etmekdir.
Cevap: Şir'atü'l-İslâm'da diyor ki: Pilav yerken, gül koklarken, Resulullah aleyhisselâma çok salavat getirmelidir. Çünki her ikisi de içinde Resulullah efendimizin nuru bulunan birer cevherdir. Nur, Âdem aleyhisselâmın alnına gitmek için o cevher yarılmış; parça parça olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri