Kayıp ehliyet için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kayıp ehliyet bildiriminin yapılmasının ardından “Sürücü olur” sağlık raporunun alınması gerekir. Sağlık raporu için göz testi, kan tahlili ve fiziksel yeterlilik testi gibi prosedürler uygulanabilmektedir.
Yeni tip sürücü belgeleri için:
1 Ocak 2016 tarihinden sonra alınmış yeni tip ehliyetlerin kaybolması durumunda toplamda 237 TL'lik yenileme ücreti talep ediliyor. Bu ücretin 37 TL'si vakıf hizmet bedeli, 200 TL'si değerli kâğıt bedeli olarak ödeniyor.
Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?'' gibi sorulara yanıt ararız. Fakat korkulanın aksine, ehliyet kaybetmenin herhangi bir kayıp ücreti cezası bulunmuyor. Ehliyet kayıp ve çalıntı durumlarında, sadece ehliyet yenileme ücretini ödemeniz yeterli olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Ayrıca ehliyet çıkartmak için gerekli olan ücretleri de kayıp sürücü ehliyeti işlemleri sırasında ödemeniz gerekiyor. Bu ücretler ise değerli kağıt bedeli ve vakıf payıdır. 2023 yılı için 145 TL vakıf payı ve 624 TL değerli kağıt bedeli ödeyerek ehliyet yenileme işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Ehliyet Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır? Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Ehliyet kaybetmenin herhangi bir maddi cezası bulunmuyor. Ancak, kaybettikten sonra yeni ehliyetin belge numarası dahil tamamı yenilendiğinden, ehliyet bedelini yeniden ödemeniz gerekiyor. Ehliyetler, kimlik belgesi statüsünde olduğu için kaybolmaları halinde önemli bir sorun oluşturuyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da randevu.nvi.gov.tr web portalı üzerindeki sürücü belgesi Randevu Sisteminden randevu alınarak yapılmaktadır.
Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor. Kişisel sağlık bilgi formunu oluştururken verilen bilgilerin doğruluğu da büyük önem taşıyor.
Kayıp ehliyet çıkartmak için online kanallar aracılığıyla kayıp ehliyet başvurusu yapılabilmektedir. Kayıp ehliyet yenilemesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi üzerinden başvuruda bulunulabildiği gibi aynı zamanda ALO 199 hattından da bulunulabilmektedir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Evlilik Nedeniyle Ehliyet Yenileme Ücreti 769 TL! Ehliyet yenileme harcı 769 TL kimlik kartı yenileme ise 83 TL!
Sürücü Belgeleri başvurularının alınması sonrası, başvuru sahiplerine verilen "Geçici Sürücü Belgeleri", bürokratik işlemlerin azaltılarak hizmette etkinliği artırmak amacıyla; imzasız, mühürsüz, e-devlet üzerinden alınabilir ve doğrulanabilir şekilde düzenlenecektir.
Yeni düzenlemelere göre, ehliyet işlemleri artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü biriminde yapılmaktadır.
Artık yeni sürücü belgeleri Ehliyet yenileme belgeleri ve evrakları hazır olsa bile hemen verilmiyor. Basımı gerçekleştirildikten sonra, kişinin belirtmiş olduğu adrese direk PTT ile gönderilmektedir. Yeni ehliyetin ulaşma süreci ise ortalama 1 hafta şeklindedir.
Ehliyet yenileme harç ücretini, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM kanalları veya internet bankacılığı üzerinden ödeyebilirsin.
Ehliyet Harcı Hangi Bankalara Yatırılıyor? Sürücü belgesi harç yatırma işlemleri bu bankalardan herhangi birinde yapılabilir. Kendinize en yakın şubeye giderek harç bedelini nakit olarak yatırabilirsiniz. Ayrıca bu bankaların internet sitelerinden de online olarak ödeme yapabilirsiniz.
Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvurunuzun ardından sürücü belgesi yerine geçen "Geçici Sürücü Belgesi" verilir bu belge ile araç kullanabilirsiniz. Sürücü belgeniz en geç 15 gün içinde adresinize teslim edilir.
En geç 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi belirttiğiniz adrese teslim edilecektir.
Raporun vatandaşa ek bir maliyet getirmeyeceğini, sosyal güvenlikleri kapsamında aile hekimlerinden alınabileceğini belirten yetkililer, ”Vatandaş, aile hekimine giderek, muayenesini olacak. Hekim, araç kullanma sakıncası olmadığını düşünürse, 'sürücü olur' raporunu verecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri