Havlular, kullanım konusunda uzun süre banyoda beklediğinde hem el ve yüzün ıslaklığını çekerek hem de banyo ve tuvalet gibi ortamların yüksek nem oranı ile sürekli olarak bakteri üremeye hazır halde bulunuyor.
Ellerimizi yıkadığımızda sabunun görevi derimiz üzerindeki bakierileri gevşetmektir. Ellerimizi bir havlu ile kuruladığımızda bu gevşemiş bakteriler de havluya geçer. Dolayısıyla ellerimizi sabunla yıkadıktan sonra kurulamadan ıslak bırakmanın temizlik bakımından pek faydası yoktur.
Kötü kokan havlularınızı çamaşır makinenize doldurun ve deterjan gözüne yarım su bardağı karbonat koyun. Yarım çay bardağı sirkeyi de yumuşatıcı gözüne koyun. Makinenizi sıcak suda yıkayacak ayara getirip çalıştırın. Makineniz bitince havlularınızı çıkartın.
Banyoda oluşan kötü kokuların en önemli sebebi lavabo, klozet ya da jakuzi giderlerinin tıkalı olmasından kaynaklanmaktadır. Atık su giderlerinin tıkalı olması ve pis suların gerektiği gibi tahliye edilememesi banyonuzda can sıkıcı kokulara neden olabilir.
Karbonat, halıda hapsolan kokuları etkisiz hâle getirmeye yarar. Karbonatı ince bir tabaka hâlinde kullanmalısın, o yüzden temizlemeyi planladığın her bir oda için büyük bir kutu karbonat al. Eğer topaklanırsa elinle iyice yay. Daha iyi sonuçlar için karbonata boraks ekleyebilirsin.
İlgili 33 soru bulundu
Bir sprey şişesine beyaz sirke ve ılık su koyun. Bu karışımı duvarlara püskürtün ve silin. Karışım, hem duvarları temizler hem de kötü kokuları giderir. Leş kokusu nasıl giderilir: Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz.
Koltuktaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir: Bu sorunun cevabı da yine karbonatta gizli! Koltuklarınızı karbonatlı su ile silerek kötü kokunun mobilyanızdan uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.
Doğal kokular içerisinde yer alan lavanta, nane, limon, çam ve narenciye gibi notaları evin güzel kokması için tercih edebilirsiniz. Ev nasıl güzel kokar diye düşünüyorsanız aromatik kokuları yaşam alanınızın farklı yerlerine yerleştirerek ortamın havasını ferah ve hoş kokular ile doldurabilirsiniz.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Lavabo kokusu karbonat ve sirke kullanılarak giderilebiliyor. Akla ilk gelen bu yöntemde öncelikle lavabo deliklerinin üzerini kapatacak şekilde yarım ya da bir su bardağı karbonat boşaltmanız gerekiyor. Ardından asidik özelliğe sahip bir miktar sirkeyi karbonatın üzerine dökerek köpürmeleri izleyebilirsiniz.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Küf kokuları küf sporlarının büyümesinden kaynaklanır.
Küf sporları her yerde bulunur ve nem ya da yiyecek içeren ortamlara girdiklerinde çoğalmaya ve burunlarımızın algılayabileceği gazları yaymaya başlarlar. Ne yazık ki, küf sporları hızla büyür ve koku oluşturmak için çok büyük bir koloni gerekmez.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
"Deterjanınızla birlikte çamaşır makinenize yarım bardak karbonat ekleyin, ardından havlularınızı tipik bir yıkama programından geçirin. Karbonat, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır."
Amonyak ve sirke
Sirkeyi çamaşır deterjanı bölümüne koyun ve sonra amonyağı ekleyin. Bu ürünleri kullanırken eldiven giyerek ve maske takarak kendinizi koruyun. Makineyi tam devir yıkamaya getirin. Yıkama bittikten sonra havlularınızın ne kadar göz alıcı olduğunu göreceksiniz.
Açık renkli havluları temizlemek için beyaz sabun da kullanabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek oldukça basittir. Tek yapmanız gereken, sahip olduğunuz kirli ürünü leğene koyup üzerine sıcak su ve deterjan ilave etmektir. Havluyu çitiledikten sonra leğendeki kirli suyu döküp yerine yenisini ekleyin.
Karbonat ve Esansiyel Yağ
Esansiyel yağ olarak nane yağı, vanilya, okaliptüs yağı, tarçın yağı, portakal yağı gibi sevdiğiniz keskin kokuları tercih edebilirsiniz. Karışımı lavaboya dökün ve 1 saat bekletin. Ardından üzerine sıcak su dökerek mutfağınızın daha güzel kokmasını sağlayın.
Bazı bakteriler bağırsaklarda ve sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Bu, normalden daha yüksek bir gaz hacmine ve kuvvetli kokuya sebep olur. Sindirim sistemi enfeksiyonu olan kişilerde, sıklıkla karın ağrısı ve ishal görülür. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz olup olmadığını anlamak için doktorunuza görünün.
Tuvalet koku giderici hem tuvaletin havasını değiştirmiş olur hem de tuvaletin pis kokudan arınmasına yardımcıdır. Tuvaletiniz daha temiz ve ferah bir hava içerisinde olur. Tuvalet koku giderici kalabalık ortamlardaki tuvaletler için de büyük bir kurtuluş yolu olur.
Sirkeli, sabunlu suyla koltuklarınızı güzelce silin. Bezin kuruya yakın olmasına dikkat etmelisiniz. Koltuklar çok nemli kalırsa kuruyamadan kötü koku oluşabilir. DURULAMAYI İHMAL ETMEYİN!
Çamaşırların yumuşatılması için güzel kokulu bir yumuşatıcı hazırlanmak isteniyorsa da bu durumda uçucu bitkisel yağlardan yardım almak gerekir. Özellikle lavanta yağı, portakal yağı ve limon yağı gibi aromatik yağlar doğal çamaşır yumuşatıcısı içinde rahatlıkla kullanılabilir.
Narenciye tükettiğimizde bir tür kötü koku giderici olarak çalışır. Taze ve canlandırıcı bir kokusu vardır ve portakal, greyfurt, ananas veya çilek yerseniz o koku vücudunuza işler. Meyve tüketen biri değilseniz, içeceğinize biraz limon sıkmayı düşünebilirsiniz.
Hem Antiseptik Hem Temizleyici: Sirke
İçerisinde asitli bileşenler taşıyan sirke de kötü kokuları yok etmek için oldukça uygundur. Ev temizliğinde sıkça tercih edilen sirkeyi kötü kokularınızı gidermek için de kullanabilirsiniz. Dilediğiniz sirke türünü tercih edebilirsiniz ancak beyaz sirke en ideali olacaktır.
Beyaz sirke ve suyu yarı yarıya karıştırarak küflü yüzeye sıktıktan sonra beş dakika bekleyin. Nemli bir bez yardımı ile burayı durulamanız ve dolabı havalandırmanız yeterli.
Nem kokusu kıyafetlerinize kadar yayılmışsa bir bardak sulandırılmış sirke karışımı ve normal deterjan kullanarak kıyafetlerinizi yıkamayı deneyebilirsiniz. Bu yıkama esnasında kıyafetlerinize zarar gelmemesi için etiketlerde yer alan yıkama talimatlarına uymanızda fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri