Kaşar peyniri: Bol miktarda protein içeren kaşar peyniri, ayrıca önemli bir kalsiyum ve A, B6, B12 vitamin kaynağıdır. Ne kadar: Haftada iki kez 50 gramı aşmayacak şekilde tüketilebilir. 100 gramı: 387 kalori, 33.5 gr protein, 28.1 gr yağ, 1.159 mg kalsiyum, 373 mcgr A vitamini.
Eski Kaşar (Yağlı) içeriğinde 8,70 Protein(g), 9,69 yağ(g), 100,50 Sodyum(mg), 30,00 potasyum(mg), 300,00 Kalsiyum(mg), 129,90 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,12 ve Demir barındırır. Eski Kaşar (Yağlı) kalorisi ve besin değerleri…
Yapılan araştırmalara göre Kars Eski Kaşarı, K2 vitamini açısından çok zengindir. K2 vitaminin ispatlanan en belirgin özellikleri ise damarlarda kalsiyum birikmesini önlemek, kemikleri güçlendirmek ve kanser hücrelerinin bölünüp çoğalmasına olan yavaşlatıcı etkileridir.
Eski kaşar, taze kaşara göre uzun süreler dinlendirilmiş bir kaşar peynir çeşididir. taze kaşara göre olgunlaşma süresi fazla olduğundan besin değeri olarak da daha yüksektir ve lezzet olarak daha çok ayırt edilmektedir. Diğer peynirler gibi vücut sağlığı açısından çok önemlidir.
Vitamin ve faydalar bakımından eski kaşar peyniri daha zengindir. Tabi ki yeni kaşar peyniri de kalsiyum ve yağ bakımından zengindir ancak eski kaşar peyniri kadar değil. Bu nedenle çocukların özellikle eski kaşar peyniri tüketmeleri tavsiye edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3). Sektöre 2013 yılında giriş yapan Torku yüzde 9'la en çok tercih edilen üçüncü marka olurken onu yüzde 8,6'yla İçim takip ediyor.
Sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz süt ürünleri arasında yer alan eski kaşar, yüksek protein değerine sahip bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda tüketilmesinin yanı sıra makarna, patates ve salatalarla lezzetli bir uyum sağlar.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor.
Kaşar peyniri içeriğinde yüksek oranda bulunan vitaminler ve mineraller ile sağlıkla tüketebileceğiniz bir gıda maddesidir. Protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin olan kaşar peynirinin kalori miktarı da yüksektir. Bu sebeple kaşar peyniri ürünlerini belirli oranlarda tüketmenizde yarar var.
En kaliteli, geleneksel kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Günümüzde ise yapımında inek ve koyun sütü karışımları tercih edilmektedir. Bazı yörelerde keçi sütü de eklenmektedir.
Kaşar peyniri: Bol miktarda protein içeren kaşar peyniri, ayrıca önemli bir kalsiyum ve A, B6, B12 vitamin kaynağıdır. Ne kadar: Haftada iki kez 50 gramı aşmayacak şekilde tüketilebilir. 100 gramı: 387 kalori, 33.5 gr protein, 28.1 gr yağ, 1.159 mg kalsiyum, 373 mcgr A vitamini.
Eski kaşar, yeni kaşara göre daha uzun süre bekletilir, dinlendirilir ve bu süreç sayesinde olgun hale getirilir. Yeni kaşarda bu süreçler daha kısa sürer. Kuşkusuz vitamin ve faydaları açısından değerlendirildiğinde uzun dinlenme süreleri ile birlikte daha fazla olgunlaşan eski kaşar, içeriği ile daha zengindir.
Kaşar loru besin değerleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçerdiği yüksek protein değeri sayesinde besleyici ve kas yapımında faydalıdır.
Kaşar peyniri, kemik sağlığını geliştirmek için en önemli besinlerden biri olan iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum açısından zengin bir diyet sürdüren kişilerde osteoporoz gelişme olasılığı daha düşüktür. Kaşar peynirindeki K vitamini de kemik sağlığını geliştirmede değerli bir rol oynar.
En belirgin farkı isimlerinden de anlaşılacağı üzere üretildikleri yörelerdir. Eski Trakya Kaşar Peyniri, Kars Eski Kaşar Peynirine yakın olarak gösterilmesine rağmen kalite ve fiyat karşılaşması yapıldığında Eski Trakya Kaşar Peyniri Kars Eski Kaşar peynirine göre üstün özellikler göstermektedir.
Kalsiyum kaynağı olan kaşar ürününde 579 mg kalsiyum bulunmaktadır; 100gr'ın da 24,5gr protein ve 1404kj/ 338kcal enerji vardır.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Parmesan, lor ve kaşar peyniri ise çeşit çeşit peynirler arasında en çok kalsiyum içeriğine sahip olanlar.
Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın. Onun yerine eski kaşar peynirini saklamak için buzdolabının sebzelik veya daha az soğuk olan bir bölümünde saklamanız çok daha uygun olacaktır.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur. Ayrıca dilimlemeleri daha zor olacaktır.
Özellikle ev yapımı ve doğal eski kaşar tüketmenin hiçbir zararı yoktur. Ancak raf ömrü uzatılması için belirli kimyasallar ile desteklenmiş kaşar peyniri yüksek yağ oranı sebebiyle ince dilimler halinde tüketilmelidir. Kolesterolü bulunanlar için bu peynirin tüketimi sınırlı olmalıdır.
soğuk hava deposunda ortalama 8 ay gibi bir süre bekletilir böylelikle kaşar kabuk ve küf bağlar eski kaşar adını almış olur. Eski kaşarımız 1 yıllıktır.
Kars Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kars eski kaşarı olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır.
Eski kaşar alırken ilk olarak göze hitap eden, çatlaksız ve düzgün kalıp olanı tercih edilmelidir, üzerinde yarıklar, çatlaklar, halkalar olmamalıdır. Sarımsı, parlak ve canlı renkli olan Kars kaşar peynirinin üzerinde, kabukta olması gereken yeşil alanlar ve beyaz – sarı dalgalanmalar olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri