Eğer eski kiracının elektrik,su,doğalgaz gibi borçları var ise ve bu borçlardan dolayı dağıtım şirketi tarafından kiraladığınız daire için yeni bir abonelik verilmeyecektir.
Eski kiracının elektrik ve su borcu, sözleşmesel ilişki kapsamında sadece kiracıdan talep edilebilir. Yeni kiracıya abonelik verilmemesi halinde; kiralayan borçları ödeyip kiracıdan veya ilgili elektrik ve su dağıtım firmasından talep edebilir.
Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.
Birçok yargı kararında elektrik faturasını ödemeyen kiracı ile abonenin borçtan birlikte sorumlu olduğu ifade edilmiştir. Aynı durum, doğalgaz faturasını ödemeyen kiracı söz konusu olduğunda da geçerlidir.
Kira kontratı yok ise kira kontratından dolayı mal sahibi ile aralarında çıkabilecek her türlü sorumluluğun kendisine ait olduğuna dair yazılı beyan ile birlikte ikametgah senedi Güvence bedeli ve damga vergisi tahsil edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kiracı olarak yapılabilecek iki farklı başvuru vardır. Eğer ilk kez abonelik alıyorsanız yeni abonelik, daha önce aboneliğiniz varsa ve taşındıysanız devir işlemi için başvurmalısınız. Yeni aboneliklerde kiracılar için de yukarıdaki belgeler istenir.
Yeni abonelik talep edenden eski abonenin borçları talep edilemez.
YARGITAY: "ELEKTRİK BORCUNDAN KİRACI SORUMLUDUR"
d) Elektrik, su, havagazı, doğalgaz abonelik sözleşmelerinde zamanaşımı (10) yıldır.
Kiracısı olduğunuz konutun su aboneliğini açtırmak için ise yukarıda saydığımız belgelerin yanı sıra tapu yerine kira kontratı gerekiyor. Kiracı ya da ev sahibi olarak taşındığınız yerde halihazırda bir su sayacı varsa su aboneliği üzerine alma işlemi için ilgili kuruma başvurabilirsiniz.
Şahıs ise T.C. Kimlik Numarası, şirket ise Vergi Numarası da sunulmalıdır. Kira kontratı veya Tapu Belgesi aslı ve fotokopisi ile sunulmalıdır.
Kendi eviniz ya da kiralık daire olması fark etmeksizin konutlar için deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. Doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri sırasında DASK talep edilmektedir. Bu nedenle DASK olmadan söz konusu abonelik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.
Ev Sahibi Evde Kiracı Varken Evi Satarsa Kiracının Hakları
İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur.
3- Eski kiracıya 'Ya yüksek kira öde ya da çık' denilebilir mi? Ev sahibi kontrat süresi dolmadan kiracısına “Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık” diyemez. Kira artışı TÜFE ya da sözleşmedeki hükümlere göre yapılır. Özetle ev sahipleri kafalarına göre “kiralar çok arttı” diye kiracılarını çıkaramazlar.
Bu ücret de her yıl için ilgili kurum tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen abonelik ücreti KW başına 128,9 TL'dir. Bu ücret baz alındığında ortalama bir mesken için yeni abone olacak kişiden 644,5 TL abonelik ücreti talep edilecektir.
2. Kesme ihbarnamesi bırakıldıktan ne kadar süre sonra elektrik kesilir? Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmezse tüketicinin elektriği kesilir. Tüketicinin kullanım yeri adresine gönderilen fatura veya bildirim tüketiciye tebliğ edilmiş sayılır.
Elektrik dağıtım şirketleri, fatura borçlarından dolayı tüketiciler hakkında icra takibi başlatabilir. Abonelik sözleşmesinden doğan alacak hakkı, lisans sahibi şirkete aittir. Elektrik faturası ödenmezse öncelikle gecikme bedeli ve sayaç kapatma gibi adımlar izlenir.
ABONELİĞİN SONLANDIRILMASI
Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerimizde bulunan aboneliğinizin sözleşmesinin iptal edilmesi için gereken işleme tahliye adı verilir.
Mevcutta elektriği başkası adına açık olan bir yerde kendi adınıza elektrik aboneliği yapmak için eski aboneliği iptal etmek istiyorsanız gerekli bilgi ve belgelerle birlikte kendi adınıza yeni abonelik başvurusu yapmanız yeterlidir.
E-devlet üzerinden elektrik aboneliği açmak için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında açılan sayfada bulunduğunuz bölgenin elektrik şirketinin adını yazarak Bireysel Abonelik Başvurusu bölümüne ardında da “Yeni Başvuru” butonuna tıklayabilirsiniz.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
İlgili evraklar dağıtım şirketine ibraz edildikten sonra abone olmak isteyen kişiden abonelik depozito ücretini yatırması istenir. Bu ücret her yıl güncellenmektedir. 2023 yılı için elektrik abonesi depozito ücreti 644.5 TL olarak belirlenmiştir.
Kullanılan elektriğin, tüketenden başkasının ismi ile aboneliğinin bulunması halinde elektrik aboneliğinin tüketen kişinin üzerine alınması gerekir. Ayrıca bir tüketiciye ait elektrik aboneliğinin, bir başkasına devredilmesi işlemi ile aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri