Geri Dönüşüme Gönderin Eskiyen kıyafetlerin ne yapılabileceği konusunda en çevre dostu seçenek daima geri dönüşüm. Birçok belediye şehrin hemen her noktasına yerleştirdiği giysi geri dönüşüm kumbaralarında atık giysileri topluyor ve dönüşüm tesislerine iletiyor.
Türkiye Yardım Sevenler Derneği (TYSD) Türkiye Yardım Sevenler Derneği, 1928 yılından beri faaliyet gösteriyor. Genel merkezi Ankara'da olan derneğin birçok ilde şubelerini bulmak mümkün. Dilerseniz giymediğiniz kıyafetleri bulunduğunuz ildeki şubeye veya genel merkeze götürerek bağışlayabilirsiniz.
Tekstil kutularına atılan atık kıyafet yığınları, genellikle özel geri dönüşüm şirketleri tarafından toplanıyor ve sınıflandırılıyor. Bu şirketler, giysilerin kullanılabilirliğini kontrol ederek hala giyilebilir durumda olanları çeşitli yardım kuruluşlarına veya ikinci el mağazalarına bağışlıyor.
Toplanma merkezinde ayrıştırılan ve kullanımı mümkün olan kıyafetler temizlenerek ütüleme yapıldıktan sonra paketlenip ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Kumbaradan çıkan ve kullanılmayacak durumda olanlar ise geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Vatandaşların evlerinde atık olarak tuttukları tekstil ürünleri, evsel atıklarla karıştırılmadan giysi tekstil atık kumbaralarına atılacak. Giysi, battaniye, perde, havlu, çarşaf gibi tüm tekstil ürünlerinin atılabileceği kumbaralar, dolduktan sonra atık merkezlerine taşınacak.
Kumbaraya bırakılan eşyalar geri dönüşüme gidiyor
Belediye ihale yolu ile özel bir şirkete verdiği giysi kumbarası uygulamasında çöp konteynerlerının yanına bırakılan kumbaralara atılan giysi, ayakkabı, çanta, kemer ve tekstil ürünleri yalnızca şirket tarafından geri dönüşümde değerlendirilmektedir.
Markası ve türü farketmeden geri dönüşüm için bağışlayacağınız tekstil ürünlerini, orta boy H&M poşetinin içine koyarak mağazalarına teslim ettiğinizde 10 TL değerinde indirim çeki kazanıyorsunuz.
2. H&M, toplanan tüm giysilere çevre dostu ve sorumlu bir şekilde bakılacağını taahhüt ediyor. Bununla birlikte, giysilerden üçü, tekstil çöplüğü olarak bilinen üçüncü dünya ülkelerine gönderilecek.
Eskimiş elbiselerimizi temizlik bezi olarak kullanmanın dini açıdan bir sakıncası yoktur. Ancak, bizim bir parçamız gibi olmuş bizimle bütünleşmiş ve mahremiyetimize girmiş bir şeyi, yer bezi olarak kullanmanın, ona vefa açısından uygun olmayacağı söylenebilir.
Vakumlu torbalar ve çöp poşetleri kullanın!
Vakumlu torbalar, çok yer kaplayan kazak, palto gibi giysileri taşımak için idealdir. İster katlanmış halde, isterse düz şekilde kıyafetlerinizi böyle bir torbaya yerleştirdikten sonra elektrikli süpürge yardımıyla havasını alarak yerden inanılmaz tasarruf edebilirsiniz.
Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz.
Öncelikle şunu belirtelim ki belediyeler eşyalarınızın değerli olup olmadığına bakmaz, ücretsiz alır. Çünkü belediyeler ikinci el eşya alım satım yapan yerler gibi kar amaçlı çalışmaz, kamu hizmeti verirler. İkinci el eşya alanlar ise eşyalarınızı nakit bedelini ödeyerek alır.
İADE SEÇENEKLERİ
İade işleminiz gerçekleştikten 14 gün içinde siparişinizi ödeme şeklinize göre iade miktarınız size geri ödenecektir. Kart: Kartla alışveriş yaptıysanız, geri ödemeniz ödemeyi yaparken kullandığınız karta iade edilecektir.
Tekstil geri dönüşüm firmaları; atıkların toplanması, işlenmesi ve ham madde olarak satışı konusunda faaliyet göstermeyi planlayan işletmelerdir.
Örneğin en çok dönüştürülebilen PET ve HDPE'nin %28-29 kadarı geri dönüştürülmektedir. Ama örneğin deodorant ve şampuan kutularında yaygın kullanılan polipropilenin %1-2 kadarı geri dönüştürülmektedir. PVC'nin sadece %3'ü geri dönüştürülmektedir.
Bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır.
Tekstil Geri Dönüşüm Süreci
Kumaş veya tekstil atıklarının geri dönüştürülmesi, imalatında kullanılmış giysi, elyaf veya giysi kalıntılarının yeniden kullanımı için gerçekleştirilen süreçtir.
Kastamonu Belediyesi tarafından hayata geçirilen, Giysi Kumbaraları'nda biriken eski giyeceklerin bir kısmı ayrıştırıldıktan sonra kullanılabilir durumda olanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak, önemli bir bölümü de fabrikalarda izolasyon malzemesine dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak.
Kıyafetleri asla nemli bir yerde saklamayın. Özellikle nemli bodrum katı ve tavan aralarından kaçının. Hurç ve diğer kutuları serin, kuru ve havalandırılan bir yere yerleştirin. Bunun için yatağın altını ya da misafir odasını tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri