Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tikel kavramlar bir sınıfın bir kısmına işaret eder. Örneğin bazı insanlar veya bazı şehirler tikel kavramlardır. Soyut ve somut kavramlar: Kavram bir cisme veya varlığa işaret ediyorsa somuttur. Örneğin taş, insan, beyaz gibi kavramlar somut kavramlardır.
Tekil önerme, tek, belli bir varlık hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir. Tekil önermelerde özne terimi ya tek bir varlığın özel ismidir – örneğin “Sokrates Yunanlıdır” -- ya da yine tek bir varlığa işaret eden başka tür bir ifadedir – örneğin “Şu kedi çok sevimli”.
Bir türün bütün bireylerine değil, bir veya birkaç bireyine âit olan, cüz'î. Karşıtı: TÜMEL.
Tikel sanat biçimleri, kökenlerini, ideayı içerik olarak kavramanın farklı biçimlerinde bulurlar. Böylelikle sanat biçimleri, anlam ile şeklin, içerik ile biçimin mümkün farklı bağıntıları çerçevesinde şekillenir.
İlgili 27 soru bulundu
eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. örneğin şehir kavramı tümel, istanbul tekildir. kavramlar bir önermede kullanılırsa tümel ve tekil olabildiği gibi tikel de olabilirler. tikel kavramlar bir sınıfın bir kısmına işaret eder.
Tarihsel tikelcilik, kültürün kendi bağımsız yasalarının denetimindeki özgül, tekil süreçlerin bir ürünü olduğunu savunan görüştür.
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Bir öncülün her zaman doğru olduğu iddiasına evrensel (tümel) niceleme; bazen doğru olduğu iddiasına ise tikel niceleme denir.
Bulmacalarda bazen cevap olarak ikilemeler de yazılabilir. O ikilemelerden biri olan parça parça, kısmi ve tikel kelimeleriyle eş anlamlıdır.
20. yüzyılın ilk yarısında literatüre giren öncül kelimesi, ön sözcüğünden türetilmiştir. Bilimsel araştırmalarda hakkında herhangi bir araştırma yapılmadan doğru kabul edilen tüm bilgilere öncül çalışma denir. Bunun dışında öncül, önce gelen, başı çeken, kendisine öncelik tanınan anlamında da kullanılır.
Konu ve yüklemleri aynı olan iki önerme, hem nitelik, hem nicelik bakımından birbirlerinden farklı iseler, bu önermeler çelişiktir. Tümel olumlu önermenin çelişiği tikel olumsuz, tümel olumsuz önermenin çelişiği ise tikel olumludur.
Olumsuz önermelerde yüklem tümeldir: Yüklem, olumsuz önermelerde kaplamının bütünüyle alınmıştır. “Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır.
Bir terim öncüllerde tikel iken sonuçta tümel olamayacağından küçük terim sonuçta da tikel olacaktır. Sonucun konusu olan küçük terimin tikel olması demek sonucun tikel bir önerme olması demektir. Bu modun öncülleri tümel olduğu halde sonuç tümel olmamıştır.
Kavramsal araştırma, araştırmanın belirli bir konu hakkında halihazırda mevcut olan bilgilerin gözlemlenmesi ve analiz edilmesi yoluyla yürütüldüğü bir metodoloji olarak tanımlanmaktadır. Kavramsal araştırma, herhangi bir pratik deney yapılmasını içermez. Soyut kavramlar veya fikirlerle ilgilidir.
Mantığın temel kavramları: önerme, argüman, akıl yürütme, çıkarım, biçim, doğruluk, içerim, geçerlilik, tümdengelimli ve tümevarımlı argümanlar.
Mantıkta, niceleme, bir açık önermeyi sağlayan örneklerin niceliğini belirten bir yapıdır. Örneğin, aritmetikte, niceleme sayesinde her doğal sayının bir ardılı olduğu ifadesi kurulabilir. Nicelik belirten bir dil öğesi ("her" gibi) niceleyici olarak adlandırılır.
Çelişki, bir önermenin doğru halinin, aynı ortam geçerli iken ikinci defa önerildiği bir durumda, yerine negatif biçiminin doğru bulunması ile ortaya çıkar. Mantık tekniğinin yeniden gözden geçirilmesi adına bir koşul olarak kabul edilebilir.
İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır.
Bileşik Önerme : İki ya da daha fazla önermenin “ve”, “veya”, “ise”, “ancak ve ancak” bağlaçları ile birleşmesiyle elde edilen yeni önermelere bileşik önerme denir. p: “Ali siyah saçlıdır.” r:”3+4=7” önermeleri için bağlaçları kullanarak bileşik önermeler yapınız.
Önermenin sahip olduğu hüküm değerine önermenin doğruluk değeri denir. 4. İlkel (basit) önerme nedir? Yalnızca bir hüküm içeren önermeye ilkel (basit ya da yalın) önerme denir.
Değilleme Eklemi “ ̴” (Değil)
Önerme doğru ise yanlış, yanlış ise doğru yapar. Günlük dilde olumsuzluk ekleri, doğru değil, yok, olmayan gibi ifadeler değilleme anlamında kullanılır.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Ta'lîl-i mün'akis özel (tikel-cüz'î) bir durumu genel bir kanuna, prensip veya hükme katmaktır. Bu işlemde var sayılan bir olaydan veya nitelikten daha önce bilinen ya da var sayılan genel hüküm (kanun) sebebiyle diğer bir olay veya nitelik sonuç olarak çıkarılmaktadır.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri