Eski pasaportların süresi 1 Şubat'tan itibaren uzatılmayacak. E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecek. Pasaportunun süresi dolmayan vatandaşlar, 2015'e kadar eski pasaportlarını kullanabilecek.
Eski pasaportlar 24 Kasım 2015 tarihinden sonra geçerli olamayacaktır. Çipli Pasaportla değiştirilmesi zorunludur. Detaylı bilgi için http://www.epasaport.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecektir. Eski tip pasaportu geçerli olan vatandaşlarımız geçerlilik süresi içinde ve her durumda 24 Kasım 2015 tarihine kadar bu pasaportlarını kullanabilecektir.
Başvuruda ibraz edilen eski pasaportlar, vize veya oturum izni bulunan sayfaları iptal edilmeden hamiline teslim edilir.
Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.) Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hizmet damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)
İlgili 40 soru bulundu
Yeni pasaportlarla birlikte temdit işlemleri olmayacak ve alınan pasaport kaç yıl süreliğine alınmış ise o zaman dilimi içinde geçerli olacak. Süresi dolan pasaportlar imha edilecek. Eski pasaportlarda velilerin pasaportuna işlenen bakmakla yükümlü olduğu çocukların bilgileri artık işlenmeyecek.
Pasaportun kaybolması halinde durumun İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerine ya da yurt dışında bulunuluyorsa dış temsilciliklere mutlaka bildirilmesi gerekir. Pasaport yenileme işlemleri için de ilk başvuru işlemleri gibi İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine eski pasaport ile başvurulur.
Yeni pasaportlar alındıkça eski pasaportlar geçerliliğini yitirecek.
Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199'u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor.
Süresi dolan pasaportunuzun yerine yenisini çıkartmanız gerekmektedir. E-pasaport olarak geçen çipli pasaport işlemleri için randevu alarak kolaylıkla yeni pasaportunuzu çıkarabilirsiniz.
Pasaport yenileme işlemi için başvuru yapılması gereklidir. Pasaport yenileme başvurusu, E-Devlet sistemi kullanılarak veya https://randevu.nvi.gov.tr/ internet sitesi aracılığıyla yapılmaktadır. Ayrıca, Alo 199 çağrı merkezi üzerinden telefonla da randevu alınabilir.
Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alınması gerekir. Alo 199 çağrı merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alınabilir. https://randevu.nvi.gov.tr/ sayfasına gidin.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Pasaportlar Nüfus Müdürlükleri tarafından verilir. 1 Haziran 2010 tarihinden bu yana düzenlenen pasaportlar biyometrik pasaport özelliğine sahiptir ve on yıla kadar geçerlidir. Türkiye yetişkin nüfusunun %17'si bir pasaport sahibidir.
Eski pasaportların kullanım süresi 2015 yılında sonlanmıştır. Artık pasaport alacak kişilerin ve pasaport yenileyecek kişilerin çipli pasaport sistemine geçmesi gerekmektedir. Zaten eski pasaportların basımı 2010 yılında durdurulmuştur.
Hayır. Pasaportların geçerlilik süresinin uzatılması mümkün değildir. Yeni pasaport başvurusunda bulunulması şart.
Pasaport işlem süresi yaklaşık 6 haftadır, bu süreye gönderim (kargo) süresi dahildir. Pasaport kart işlem süresi yaklaşık 8 haftadır. Tüm pasaportlar kargo firması kullanılarak gönderilmektedir. Kargo firması teslimat sırasında kargo ücreti talep etmektedir.
Kişi doğrudan bağlı bulunduğu yerin il nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunur ve Pasaportunun kalan süresi kadar olmak şartıyla pasaportu yenilenir. Not: Müracaat yapılabilmesi için kaybedilen formun 60 gün olan geçerlilik süresinin dolmuş olması, süre dolmadıysa sürenin bitiminin beklenmesi gerekmektedir.
Evet. Eski pasaportunuzun Türk makamlarınca işlem yapılan sayfalarının bir kısmı usulüne uygun bir şekilde iptal edilerek tarafınıza iade edilecektir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
Vizesiz seyahat ederken ilk olarak dikkat etmeniz nokta pasaport sürenizin en az 6 ay geçerli olmasıdır. Seyahatin bitişinden itibaren en az 6 ay geçerli olmayan pasaportunuz varsa kontrol memurları tarafından geri çevrilebilirsiniz.
Vizenizin son 1 günü kalmasına rağmen pasaport yenilemeniz gerekse dahil, vizeniz iptal olmaz. Ancak yeni pasaport kaydında eski pasaportun iptal kaşesi alması gerekmektedir. Vizeniz yeni pasaportunuzda da devam edecek şekilde yasal düzenlemeyle size teslim edilir.
Pasaport yenilemek için ne gerekiyor? Pasaport yenileme işlemi yaparken gereken evraklar; Nüfus cüzdanınız, kimlik kartınız ya da geçici kimlik belgeniz muhakkak yanınızda olmalıdır. Son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğrafınızı da hazır bulundurmalısınız.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri