Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
3200'de bulunduğu dönemde, Orta Doğu ve Mezopotamya'da inşaat teknolojileri çok gelişmişti. Bu sayede Ürdün'de M.Ö. 3000'de dünyanın en eski barajı olan Jawa Barajı yapıldı.
Türkiye'de DSİ tarafından yapımı gerçekleştirilir. Bunlardan elektrik enerjisi üretmek için yapılanlarin EÜAŞ'a devri yapılmakta diğerleri ise DSİ tarafından işletmektedir. Bunların işletmedeki 203 adeti, büyük çaplı baraj diğerleri ise gölet şeklindedir.
Tarihi. Cumhuriyet döneminin ilk barajıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1930 yılında yapımına başlanmış 1936 yılında tamamlanarak 3 Kasım 1936 tarihinde Atatürk tarafından açılmıştır.
Fırat Havzasında enerji üretimi ve sulama amacıyla kurulan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatına 1983 yılında başlanmış ve Santralin ilk ünitesi 1992 yılında işletmeye alınmıştır. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatı Türk firması, işçi ve mühendisleri tarafından yapılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
İklim yapısı ve bitki örtüsü durumuna bakıldığında Türkiye'deki barajların ekonomik ömürlerinin 50 ile 75 yıl arasında olduğunu vurgulayan Tosun, baraj ömürlerinin uzatılmasının önemine değindi.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Türkiye'deki göller arasında Van Gölü (3 713 km2), Tuz Gölü ( 1 300 km2), Beyşehir Gölü (656 km2), Eğirdir Gölü (482 km2) büyüklük olarak en büyük göllerdir. Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır.
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Seylan ve Hindistan'da 2000 yıl evvel yapılmış barajlar bulunur. İlk kâgir baraj Urartular'ın Van tepelerinde 2700 yıl önce yaptığı Turna (Keşiş–Rusa) Gölü'dür.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversiteye girişte TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırdı. Açıklamada, "2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılmıştır" denildi.
Manisa, 36 baraj 16 göletle Türkiye'den en çok baraj ve göletlere sahip il olacak. 172 bin dekar alanı sulamaya açtık. 86 milyon fidanı toprakla buluşturduk, 4 şehir ormanı yaptık, 7 bal ormanı kurduk. Arıcılığa tam destek veriyoruz." diye konuştu.
Barajlar temiz su kaynaklarını depolamakta. Yağmurda yağan temiz sular barajda muhafaza edilmekte içtiğimiz sular ise barajlardan temin edilmektedir.Barajdan gelen temiz sular sayesinde sağlıklı kalıyoruz.Barajlardan sadece suyu temin etmiyoruz.Elektrik üretiminde kullanılır.
Türkiye genelinde 246 yer altı barajı inşa ediliyor. 'Yer Altı Suyu Besleme Tesisi' olarak adlandırılan bu barajlardan 105'i tamamlandı. Böylece buharlaşmadan suyun korunması, 750 bin kişiye temiz içme suyu temini mümkün olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz 18 yılda toplam 8 bin 362 tesisi ülkemize kazandırdık. Türkiye, 2002 yılında 276 baraja sahipti. Biz buna 585 baraj daha ekledik. Ana muhalefetin başı konuşuyor, israftan bahsediyor, bu yatırımlar mı israf?" dedi.
Türkiye'nin en büyük barajı, Atatürk barajıdır. Ülkemizin güneydoğu Anadolu projesi olarak hayata geçirilen baraj ayrı zamanda en büyük yapay baraj gölü olma özelliğine sahiptir.
Büyük barajların yapımına ise Cumhuriyetten sonra başlanılmıştır. Türkiye'deki barajların hemen hemen hepsi Devlet Su işleri (DSİ) tarafından yapılmaktadır. 1991 yılı sonuna kadar 150 baraj yapılmıştır ve bunlann 28 tanesinde hidroelektrik santral de bulunmaktadır.
Barajın 4 yıllık inşaat sürecinde 5 bin 251 işçi çalışırken bu işçilerin büyük bir bölümü ailesiyle bu bölgeye taşınmış.
Adıyaman ve Şanlıurfa şehirlerinin arasında yer alan Atatürk Barajı, Türkiye'nin en büyük barajı olma özelliğine sahiptir. Atatürk Barajı sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük barajıdır.
2021 yılında Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli, MHP ve AKP'nin beraber yürüttüğü yeni seçim yasası çalışmaları kapsamında halen yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7 olarak netleştiğini açıkladı. Seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde %7 olarak değiştirildi.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Atatürk Barajı, tamamen Türk işçi ve mühendisinin emek ve alın teriyle gerçekleştirilmiştir. Bu dev barajın gövdesi 80 ay gibi kısa bir zamanda bitirilmiştir. Yıllık ortalama su akışı 26 654 milyar m3 tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri