Sivilce lekelerinin bazıları zamanla kendiliğinden geçerken bazıları da kalıcı olabilir. Genellikle de kırmızı renkte meydana gelen ve yara izlenimi veren sivilce lekeleri de zaman içinde iyileşerek kaybolabilir. Cildin iyileşme sürecinde hiperpigmentasyona şeklinde oluşan bu lekeler de genellikle geçicidir.
Dermatoloğa Danışın. Evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler mevcut olsa da daha sağlıklı ve etkili sonuç alabilmek için mutlaka bir dermatoloğa danışmalısınız. Cildinize ve lekelere uygun vereceği ürün ya da tedaviler ile daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Kalıcı sivilce lekeleri kendiliğinden geçmez.
Bu tür izler zaman içinde kendiliğinden de hafifler. Retinoik asitli ( A vitamini türevi) , meyve asitli veya antioksidan içeren kremler faydalı olabilir. Damarsal etki gösteren lazerler ( pulse dye lazer, ND: YAG lazer) kımızı lekeleri giderebilir. Kimyasal peeling cilt yenileyerek iyileşmeyi hızlandırabilir.
İlgili 31 soru bulundu
1 yıl geçtikten sonra hala kaybolmamış renk değişikliği veya cilt hasarı varsa bunlar kalıcı sivilce izi olarak kabul edilir.
İyileştikten sonra geride kalan sivilce izlerini cilt üzerinden temizlemek için sivilce izi kremi kullanabilirsiniz. İzleri geçirmek için cildi soyucu etkileri bulunan kremlerin her cilt tipine uygun çeşitleri vardır. Cilt tipinize uyan sivilce izi kremi ile akne izlerinden kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Cildin üst tabakasının soyulması olarak tanımlanabilir. Sivilce izlerinin tedavisinde en basit yöntem, kimyasal peeling uygulamaktır. Kimyasal peeling, cildin üst yüzeyini soymada etkili olduğu için derinin daha alt seviyelerinde oluşan sivilce izlerinin tamamen yok edilmesi için mükemmel bir etki yaratmayabilir.
Sivilce izleri denildiğinde kızarıklıklar, akne sonrası oluşan kahverengi lekeler akla gelir. Akne tedavisi sonrası oluşan kızarık lekeler eritemdir (kılcal damarlardaki kızarıklık), eğer akne kendini tekrar etmezse 3-6 ay içerisinde kendiliğinden geçme eğilimi taşırlar.
Kapsüller, sarı / portakal renkli opak viskoz sıvı içeren, koyu kızıl kahve renkli, oblong yumuşak jelatin kapsüller halindedir • ZORETANİN, aknenin (sivilcenin) şiddetli tiplerinin [örneğin; yumrulu (nodüler), yuvarlak (konglobat) akne veya kalıcı yara izi bırakma riski olan akne] tedavisinde kullanılır.
Hafif-orta derece izlerde bir-iki seans yeterli iken çok derin sivilce izleri tedavi birkaç (3-5) seans olarak düzenlenir. Seansların sıklığı uygulama derinliğine göre değişir: tedavi yüzeysel uygulamalarda 1-1.5 ayda bir, derin uygulamalarda ise 2 ayda bir tekrarlanır.
Limon suyu: Limon ciltteki lekelere en iyi gelen doğal ürünlerden biridir. İçerisinde bol miktarda barındırdığı sitrik asitle ölü hücrelerin atılmasını ve yeni hücrelerin oluşumunu hızlandırır. Pamuğu limon suyuna batırdıktan sonra cildinize masaj yapar gibi uygulayın ve kuruduktan sonra ılık suyla yıkayın.
Cilde yapılan yanlış müdahaleler ciltte hasara yol açar ve cilt üzerinde iz bırakır. Sivilceyi elle sıkma, yüzü aşırı yıkama, yüze fiziksel peeling uygulama, güneşe maruz bırakma vs. sivilcelerin iz bırakmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
Kabartma tozu sivilceleri kurutmada ve sivilce izlerini geçirmede etkili bir madde olarak biliniyor. Bir çay kaşığı kabartma tozuna bir damla limon suyu sıkın ve macun kıvamına gelen bu karışımı nemli olan yüzünüze uygulayın. Macun kuruduktan sonra yüzünüzü hemen yıkayın.
Bebeklerde pişik tedavisinde kullanılır. Dudak çatlaklarını giderir. Sivilce ve akne izlerinin tedavisinde kullanılabilir.
2-Sivilceler, evlenince ya da doğum yapıldığında geçer
Sivilcelerin ortaya çıkmasında beslenme tarzından genetik özelliklere kadar birçok unsur rol alıyor. Her ne kadar halk arasındaki sivilcelerin evlenince ya da doğum yapınca ortadan kalktığı düşünülse de böyle bir doğru bulunmuyor.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Sivilce ile ergenlik dönemi ayrılmaz bir ikili gibi düşünülse de sivilce aslında her yaşta karşılaşılabilecek bir sorundur. Doğru ürünler ve gerekli görüldüğü takdirde düzenli tedavi ile sivilce oluşumu kontrol altına alınabilir.
Hafif seyreden sivilceler kendiliğinden iyileşir ve genellikle ciltte iz bırakmazlar. Ancak cilt altında nodül ve kist oluşumuyla kendini gösteren, ağır seyreden sivilceler kendiliğinden düzelmez ve iz bırakarak iyileşirler.
Özellikle sıcak tampon ile kör sivilceler giderilebilir. Pamuk ve ya sargı bezi sıcak suya batırılıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde kör sivilcenin üzerine sıcak tampon uygulanır. Antiseptik özelliği olan elma sirkesi tonik gibi kullanıldığında sivilceli bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri