Köken. Osmanlı Türkçesi ببك (bebek). Başkurtça бәпәй (bäpäy) ile eş asıllı, Kırım Tatarca bebey ile eş asıllı, Kazakça бөбек (böbek) ile eş asıllı, Tatarca бәбәй (bäbäy) ile eş asıllı, Türkmence bäbek ile eş asıllı, Uygurca بوۋاق (bowaq) ile eş asıllı, v.s.
bebek - Nişanyan Sözlük. be-be çocuk dilinden türetilmiştir. Muhtemelen çocuk dilinde evrensel olan "ben" veya "konuşan kişi" sembolizminden.
Bebek, bir insanın en küçük hali olan doğum anından itibaren yürüme dönemine kadar olan zaman diliminde aldığı isimdir.
Her bebeğin dil gelişimi farklı ilerler. Fakat genel olarak bebeklerin gelişim evrelerine göre söyledikleri ilk kelimeler birbirine benzer niteliktedir. Bebek, bebe, araba, baba, gel, dede, mama, evet, al, ben, hayır, bay bay gibi kelimeler bebeklerin söyledikleri ilk kelimeler arasında sayılır.
– Çocuk ilk kimin ismini söylerse o kişinin cennetlik olacağına inanılır. – Annenin sütü gelsin diye boynuna süt taşı asılır veya incir dalı kesilir. – Çocuğun ilk saçı kesildiğinde altınla tartılıp değeri kadar sadaka verilir.
İlgili 36 soru bulundu
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Bebeklerin ilk kelimeleri anne ve babalara büyük heyecan verir. Yeni konuşmaya başlayan bebek öncelikle baba kelimesini telaffuz etmektedir. Bebeklerin önce baba demesinde hece tekrarı olması etkilidir. Bebekler için aynı kelimeleri tekrar etmek daha kolaydır.
Bebekler doğdukları gebelik haftasına göre 3 gruba ayrılmaktadır: Term bebek: 38 ile 42 gebelik haftası arasında doğan bebek, Preterm bebek: 38. gebelik haftasından (37 hafta + 6 gün) önce doğan bebek, Postterm bebek: 42 tamamlanmış gebelik haftasından geç doğan bebek olarak adlandırılır.
Annenin son adet kanamasının ilk gününden doğuma kadar geçen normal gebelik süresi 40 hafta olup 37 ile 42 hafta arasında değişebilir. Bu süreyi tamamlayarak dünyaya gelen bebeklere “matür” ya da “miadında doğan” denir.
- Her şey gönlünüzce olsun. - Geleceği aydınlık olsun. Bu şekilde yukarıda verilen cümleler arasından tercih gerçekleştirmek mümkün. Hem yakın akraba hem de arkadaş ve uzak birçok kişi üzerinden, bebek sahibi olan aileler bu şekilde tebrik edilir.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır.
Sözcüğün kökenini araştıranlar kök sözcük hususunda fikir birliğinde olup anlam kaymasından söz etmektedirler. Oysa bugün kullandığımız çocuk sözcüğü Anadolu ağızlarında da görülen çağa sözü ile - cuk küçültme ekinin kaynaşması sonucunda ortaya çıkmıştır.
Eski Türkçe çocuk “yavru, özellikle domuz yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
Fakat sözcüğün yapısını daha iyi anlamamıza yardım edeceği ve analoji teşkil edeceği için önce Türkiye Türkçesinde 'çocuk', 'bebek', 'yavru' anlamına gelen bazı Türkçe sözcükler de anlam ve köken bakımından mercek altına alınmaktadır.
oğul - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe oġul “yavru, evlat” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük yakın döneme dek cinsiyetten bağımsız olarak "kız veya erkek evlat" anlamında kullanılır.
domuz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe toŋuz “domuz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe toŋur- “şişmek” fiilinden türetilmiştir.
Kelimenin eş anlamlıları ise soy, evlat ve uşak olarak bilinmektedir. Çocuğun eş anlamlısı olan sözcüklerin farklı şekilde yazılmasına ve söylenmesine rağmen aynı anlama geldiği bilinmektedir. Çocuk kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler; evlat, uşak ve soy olarak ifade edilebilir.
Menekşe kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Menekşe kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı benefşe şeklindedir.
Köy ve kasaba ile beraber birçok farklı kırsal kesimde kızan erkek çocukları için kullanılmaktadır. Erkek çocuk ya da oğlan yerine bazı yörelerde kızan kelimesi değerlendirilir.
Osmanlı toplumunda çocuklar, Arapça kökenli bir tanımlamayla, “sagîr/e” olarak tarif edilmekteydi. Bütün çocukluk dönemini kapsayacak şekilde yaygın olarak kullanılan “sagîr/e” sözcüğüne çocukluğun belli dönemlerini anlatan zengin bir söz dağarcığı eşlik etmekteydi.
Oğul babasına, kız anasına çekmeliydi. Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre “küçük oğlan”, babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren çocuktu. Bunun için de en küçük erkek çocuğa “Ot-Tegin”, yani “Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
İnceleme sırasında çocuk kelimesinin ilk kez Divanü Lügati't-Türk'te geçtiği ve anlamının ''domuz yavrusu'' olarak verildiği görülür. Önemli edebî eserlerimiz incelendikten sonra Çağdaş Türk Lehçelerinde çocuk kelimesi yerine kullanılan kelimeler araştırılmıştır.
Biri açmak için kışın gelmesini ve karın yağmasını beklerken, diğeri o yaz açar. O gün bugündür, karda açan ve sevgilisini bekleyen çiçeğe "Kardelen" sevgilisini yarı yolda bırakan çiçeğe de "Hercai" denilir. İşte bu yüzden hayırsız sevgiliye "Hercai" diye hitap edilir.
Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri