doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
hanım - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe χānum “hükümdar eşine hitap şekli [1ci tekil kişi iyelik ekiyle]” sözcüğünden evrilmiştir. (Kaynak: Doerfer, Türk. und Mong. Elementen im Neupersisch III §1163.) Bu sözcük Eski Türkçe χān “hükümdar” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Um ekiyle türetilmiştir.
Kadınlara ''bayan'' denmesinden rahatsız mısınız? Ben evet, sebebi açık: ''Bay'' kelimesi Farsça'da mal mülk anlamına gelir. -An eki de ''bitiren tüketen'' anlamına gelmektedir. Yani bayan kelimesi ''mal mülk tüketen, bitiren'' anlamına gelir.
Kadınlara verilen ve isimlerinin yerine ya da isimleri ile birlikte zikredilen bazı kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelerden akla ilk gelenler hanım, bayan ve hatun kelimeleridir.
Türkçe kadın kelimesinin kökeni, Eski Türkçe "kraliçe" manasındaki ḳātūn veya χātūn sözcüğüne dayanır. Bu kelimelerin kökeni Soğdcadaki χwatēn sözcüğüne dayanır. Kelime ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Türkçede Bay erkek, Bayan ise kadın demektir. Bayan sözcüğünün zenginlik anlamı Moğolcada da aynen mevcuttur. Bayar ise Bayram anlamına gelir ve bu sözcüklerde aynı köktendir.
Soğdca χwatēn "kraliçe" sözcüğünden alıntıdır. hatun maddesine bakınız.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir.
Janti kelimesinin anlamı 'beyefendi' ve 'klas' anlamlarına gelmektedir. Diğer yandan ahlaklı ve oturma kalkmayı iyi bilen kişi anlamına da gelebilmektedir. Saygılı, elit ve nerede ne yapması gerektiği bilen kişi olduğu da söylenebilir.
benat / benât / بنات (Tekili: Bint) Kızlar.
hasna / hasnâ / حسنا Güzel kadın.
zevcat. (Tekili: Zevce) Zevceler. Karılar. Kadın eşler.
Karîn Ne Demek? Karin kelimesinin ilk anlamı çok yakın olan kimse demektir. Bir kişinin annesi, babası ve sık sık görüştüğü arkadaşları karin olarak nitelendirilir. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğunda, vezir ve şeyhülislam gibi padişahın yakınında olan kişiler de karin olarak adlandırılırdı.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
valide / vâlide / والده
Anne.
Avrat kelimesi eskiden sıkça kullanılan ama şimdilerde pek kullanılmayan kelimelerden bir tanesidir. Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Başkaldıran, isyan eden. Hayırsız, dikbaşlı. Çok isyan eden, çok isyancı kişi.
Kadın. Aslında “katın” şeklinde kullanılır ve Soğdça “xwaten” kelimesinden gelir. Katın, “hanımefendi”, “kraliçe”, “hanım” manalarına gelir. Osmanlı saraylarında “baş kadın”, “kadın efendi”, saray kadınlarının ve sultan eşlerinin rütbeleridir.
Farsça kökenli olan berceste kelimesi; güzel, seçilmiş, değerli anlamlarına gelir. Ber üzeri anlamını karşılarken, ceste ise sıçramış demektir. Bu iki kalıbın birleşiminden oluşan berceste kelimesi bu nedenle seçilmiş anlamında kullanılır.
Evet, her iki sözcük de aynı anlamda ve 'katun' sözcüğünden geliyor. 'Kadın' sözcüğü; t-d değişimi ile (katun--->kadın) olmuşken, hatun sözcüğü ise k-h değişimi ile (katun--->hatun) olmuştur.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Binti kelimesi kız anlamına gelmekte olup kişi betimlemesi için önem arz etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri