Öğretmen, bu mesleği icra eden kişidir. Öğretmen kelimesi Eski Türkçedeki "öğretmek" fiiliyle ilgili bir köke sahiptir. Türkçe Batı dillerinden geçen 'adam, insan' demek olan "-man, men" kelimesinin öğretmek fiiline eklenmesi ile isimleştiği düşünülür.
ÖZ: Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır.
Bu çalıĢmada, klasik dönem Osmanlı eğitim sistemi, Tanzimat döneminde eğitim alanındaki reformlar ile Osmanlı Devleti'nde kız öğretmen okulları (Darülmuallimât) ve bu okulların kadının meslek hayatına katılması sürecine etkisi (1870-1920) incelenmiĢtir.
Öğretmenlere farklı hitap sözcükleri vardır. Bunlardan bazıları Türk Dil Kurumu'nda muallim, muallime, hoca olarak nitelendirilir. TDK'da öğretmen “Mesleği bilgi öğretmek olan kimse” olarak tanımlanır. Mustafa Kemal Atatürk ise öğretmenleri “geçmişin öğreticisi, geleceğin kurucusu” olarak tanımlamıştır.
Türk dilinin tarihî dönemlerine ait metinlerinde “akıl ve zihin” göstereniyle ifade edilen es kelimesi, Eski Türkçenin ög ve uķuş sözcüklerinin Oğuzcadaki karşılığıdır.
İlgili 28 soru bulundu
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Türkçedeki “mutlu” kelimesi de, eski Türkçede bahtlı, şanslı, talihli, uğurlu anlamlarına gelen “kutlu” kelimesinden k-m ses değişimiyle üremiş. Antik Yunancada ise “mutluluk” anlamına gelen en yaygın kelime “evdemoniya” (εὐδαιμονία) imiş.
Okul Müdürünün Öğretmenlere hitabı; “Değerli öğretmenim, Sayin öğretmenim, Sevgili öğretmenim ve Öğretmenim," gibi samimiyet, ilgi, mesafe bildiren hitabetler uygundur.
İslam dünyasında felsefe alanında Mualim-i Evvel (İlk Öğretmen) denen Aristo ile kıyaslanacak kadar büyük bir şöhrete sahiptir ve Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen) olarak anılır.
Mus'ab, kendini en üstün ahlaki faziletlerle donatmış ve ilimde üst noktalara ulaşmıştı. Bu sebeple Peygamberimiz onu İslam'ı öğrenmek isteyen bir kabileye göndermiş ve ona ''İslam'ın ilk Öğretmeni'' olma vazifesini vermiştir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Fatma Rafet Angın (d. 18 Mart 1915, Gelibolu, Çanakkale - ö. 30 Ocak 2010, İstanbul), Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden.
Eş anlamlı ( anlamdaş ) olmaları sebebi ile birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümle bütünlüğünü bozmazlar. Öğretmen kelimesinin eş anlamlısı 'muallim' olmakla birlikte, ' hoca' ve kadın öğretmenler için kullanılan ' muallime' de öğretmen sözcüğünün eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Osmanlı döneminde örgün eğitim kurumlarında öğretmenlik mesleğinin ilk karşılığı, sıbyan mekteplerinde görev yapan muallimler ve medreselerde görev yapan müderrisler ile karşımıza çıkmaktadır.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43. Maddesinde; “Öğretmenlik mesleği, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanmaktadır.
Öğretme, bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla değişiklik yapmak demektir. Davranışlarında meydana gelen değişme, bireyin kendi yaşantılarının bir ürünüdür. Bu nedenle öğretme, bireyin belli davranış değişiklikleriyle sonuçlanacak yaşantılar geçirmesini sağlama eylemi olarak da tanımlanabilir.
Öğretmen veya eğitmen; eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman kişidir.
Bu görev Mus'ab bin Umeyr'e verildi. Medine'de Es'ad bin Zürare'nin evinde kalan Mus'ab bin Umeyr (r.a) birer ikişer gelen Medinelilere İslam'ın esaslarını öğretti. Medine'ye ilk hicret eden sahabi Mus'ab bin Umeyr'dir. Kendisine verilen bu görev dolayısıyla Mus'ab, İslam'da ilk öğretmen olarak kabul edilir.
1848 yılına kadar okullarda öğretmen olarak görevlendirilen kişiler daha çok medreselerden mezun olanlar arasından seçiliyordu. Bununla birlikte, sıbyan okullarına ihtiyaç dâhilinde imam, müezzin, hafız ve biraz okur-yazar olan kişiler de öğretmen olarak atanabiliyorlardı (Akyüz, 2003).
hanım hoca. öğreten ve tâlim eden kadın veya kız.
Arkadaşlar,öğretmen kelimesi ,muallim kelimesine karşılık olarak türetilmiştir.Eskiden öğretmenlik mesleğinin adı muallimlik idi.O zamanlar da muallimim denmiyor,hocam deniyordu. Hoca ,öğretici pozisyondaki her kişiye denir.Futbolcu teknik drektörüne öğretmenim diyemez.
Türkçede yaygın olarak kullanılan hitap şekilleri 'hanım', 'bayan' ve 'kadın' gibi terimlerdir. Ayrıca, aile içinde 'anne', 'kız', 'abla' ve 'teyze' gibi akrabalık ilişkilerine göre değişen hitaplar mevcuttur. İş ve resmi ortamlarda kadınlara genellikle 'hanım' ve 'bayan' kelimeleri ile hitap edilir.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
Türkçe: Eski Türkçe: 𐰋𐰇𐰘𐰜 (otk) (b²üy²k̥)
Eski Türkçe sevinç “seviniş, minnet” sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Eski Türkçe sevin- fiilinden türetilmiştir.) Bu fiil Eski Türkçe sev- “sevmek” fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri