EDC Şanzıman debriyaj pedalına olan ihtiyacı ortadan kaldıran otomatik çift kuru kavramalı şanzımandır. Bu tür şanzıman, yakıt tüketimini ve emisyonları azaltırken vitesler arasında yumuşak ve verimli geçiş sağladığı için modern araçlarda giderek daha popüler hale geliyor.
EDC Şanzıman, bir çeşit yarı otomatik şanzıman türüdür. Renault markasının geliştirdiği bu yarı otomatik sistemde 6 ileri vites söz konusudur. İkili kavrama sistemi ile çalışan EDC şanzımanda ilk kavrama 1, 3, ve 5 ileri, ikinci kavrama da 2,4 ve 6 ileri için çalışır.
EDC Şanzıman çift kavrama teknolojisi ile beraber, hızlı ve güç kayıpsız bir şekilde karar verip değişimi sağlayabiliyor. Sanılanın aksine manuel viteslere göre daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Otomatik karar mekanizması optimum değerleri uygulayarak araç için en uygun vitesi atar.
Edc Debriyaj
Normal şartlarda çok uzun ömürlü bir parçadır. Arıza veya benzeri durum olmadığı sürece ortalama 400000 km ömrü vardır.
Hakan bey, Megane 4'lerde kullanılan EDC'nin hepsi kuru kavrama değil. 1.3 TCE'lerde gelen EDC şanzıman, ıslak kavramadır.
İlgili 24 soru bulundu
(Genel Konu) (12. sayfa) Çünkü artık tüm dsg li ve edc li araçlarda yokuş kalkış desteği oluyor.
Açılımı ise şu şekildedir: EDC (Efficient Dual Clutch / Verimli Çift Kavramalı Şanzıman) Alman üreticiler olan “GERTRAG” ve “MAGNA” tarafından ilk olarak 2010 yılında geliştirilmiştir.
EDC Şanzıman, debriyaj pedalına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir tür otomatik çift kuru debriyaj şanzımandır. Tek ve çift dişliler için iki giriş miline bölünmüş iki ayrı kavrama kullanır. Bu, araç hızlanırken ve yavaşlarken şanzımanın vitesler arasında geçiş yapmasına olanak tanır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Renault Fluence Otomatik Şanzıman Beyni ( Edc Şanzıman ) - 20,000.00 TL.
Bunun için, vites kolunu L konumuna getiriniz. Not: “Low” modunda, motor devrindeki dalgalanmalar sürekli ve ivmeler daha doğrusal hale gelir. Soğuk havalarda, motorun durmasını önlemek için, P veya N konumundan çıkmadan ve vites kolunu D, R veya L konumuna getirmeden önce birkaç dakika bekleyiniz.
Dizel otomatik Fluence'lerde çift kavramalı şanzıman olan EDC, benzinli otomatik versiyonlarda ise CVT adlı ürekli değişken oranlı otomatik bir sistem bulunmaktadır.
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
Edc Dc4 Otomatik Şanzıman Vites Kutusu Yağı 1 Lt. 7711428122 Castrol Fe 75W.
Manuel vitesli araçlarda Tork Konventörü ile aracın motordan aldığı gücü şaft ve diferansiyele iletirken EDC Şanzıman da Tork Konventörü bulunmaz. Burada doğrudan motordan aldığı güce göre kendisi otomatik olarak vites değişimi yapar.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Daha gelişmiş versiyonu olan DSG de yağ değişim aralığı 60bin km'dir.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Efficient dual clutch (Edc) teknolojisi sayesinde, 6 vitesli ve çift kavramalı bu otomatik vites kutusu mekanik vites kutularına yakın ölçülerde yakıt tüketim ve CO2 salım performansına ulaşılmasını sağlar.
DCT şanzıman genel çalışma prensibi itibariyle oldukça gelişmiş çift kavrama sistemine sahip bir otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Ancak otomatik moddayken tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzımanlardan bile pürüzsüz ve çabuk geçişlere sahiptir ve daha az yakıt tüketir.
Otomatik şanzıman çeşitleri tam otomatik, tek kavramalı otomatik, CVT otomatik ve çift kavramalı otomatik şanzıman olarak dörde ayrılır.
CVT şanzımanın kullanıldığı modeller arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi araçlar var.
Renault Clio 5 modelinde otomatik vites olarak x-tronic şanzıman kullanmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri