Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi olmak üzere iki altdönemde incelenir. Orhun Türkçesinin kesin tarihlere dayandırılabilir ilk belgesi olan ve VIII. yüzyılın ortalarına tarihlenen Orhun Yazıtlarından Uygur Türkçesinin tarihe karıştığı XIII. yüzyıla değin sürer.
Eski Türkçe sub veya suv “su” sözcüğünden evrilmiştir. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yy'dan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı vb. türevlerde korunur.
su' / sû' / سوء
İyi olmayan. Kötü, fena.
Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları'nda kaydedilmiştir.
İki molekül hidrojen ile bir molekül oksijenden oluşup deniz, göl, ırmak, dere, çeşmeleri meydana getiren ve olağan durumda sıvı halde bulunan madde. Çince shuĭ (şui) sözünden kaynaklandığını sanıyoruz.
İlgili 30 soru bulundu
Şua sözcüğünün kelime anlamı ışın demektir. Türkçe dilimizde oldukça fazla kullanılmaktadır. Güneşten gelen ışık, ışın, aydınlık şeklinde anlam içermektedir.
Su isminin anlamı da şöyle; Canlıların yaşamında önemli bir yeri olan, rengi, tadı, kokusu olmayan sıvı.
Damacana kelimesi İtalyanca damigiana kelimesinden gelir.
Su kelimesinin TDK sözlüğe göre 8 farklı anlamı vardır.
Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]] Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir.
Şule, ziya, ışık.
Su, hemen hemen bütün mitlerde ve inanç sisteminde saflığın, temizliğin, hayat vermenin, günahlardan arınmanın, yok ediciliğin simgelerindendir. Su, halk yaşamında, hikaye, masal, mitoloji vb. olumlu ve olumsuz taraflarıyla yer alır.
Tasavvufta Marifet Kapısı' nın sembolü su'dur. Gönül yolunda en sondan bir önceki mertebe olan Marifet Kapısı, hakikatına sâdık kalan insanın cevherinden dolayı su ile ifade edilir.
Subaşı veya sübaşı, Türkçe bir sözcük olarak hemen hemen tüm Türk devletlerinde “komutan” anlamında kullanılagelmiştir. Türkçede "sü" asker, ordu anlamındadır. Orhun Yazıtları'nda "sü begi" olarak kullanılmıştır. Karahanlılar orduyu sevk ve idare için "sü başlamak" derlerdi.
Bütün Türk lehçelerinde demir metalini karşılayan kelime, *dẹmür'dir.
yıldırım - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaldrık veya yuldrık “parlama, kıvılcım” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaldrı- veya yuldrı- “parlamak” fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Doğrulanmış Cevap. Selam ! => Suyun eski adı "ma" idi.
Suyun kimyasal formülü H2O'dur. Bunun anlamı bir su molekülünün iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğudur. İyonik olarak da, (H+) bir hidrojen iyonuna bağlanmış, (OH-) hidroksit iyonu; yani HOH şeklinde tanımlanabilir. Suyun molekül yapısı düzgün dörtyüzlü şeklindedir.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır.
Farsça kökenli gözyaşı anlamına gelen çeşm kelimesinden türemiştir.
Süs kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
sırma - Nişanyan Sözlük. Orta Yunanca sýrma σύρμα “çekme altın veya gümüş tel” sözcüğünden alıntıdır.
Kur'an'ı Kerimde Su ile ilgili altmış üç âyette geçen su sözcüğü, altı farklı anlamda kullanılmıştır. Her anlam ise, birbirinden farklı kendine has bir delalet içermektedir.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Güzel, mücevher, değerli, çekici, değerli olan her şey. Babasının süsü. Zeynep. Peygamber Efendimizin torunu ve Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri