Edirne tava ciğeri restoranlarda çıtır kuru biber kızartması ile servis edilir. Ciğerin olmazsa olmazı soğan salatası, ayran ve biber turşusu ile afiyetle yenir. Yanına maydanoz, roka gibi mevsim yeşillikleri de ekleyebilirsiniz.
Edirne tava ciğeri dana ciğerinin zarı alınıp denk geldikçe sinirleri ayrılarak ince, ipince şekilde doğranıp iyice yıkanıp süzüldükten sonra tuzlanıp unlanarak, unu elendikten, iyice elendikten sonra da kızgın, kıpkızgın ayçiçek yağında bir dakikayı geçmeyecek şekilde kızartılarak yapılır.
Ciğer tava (yaprak ciğer), özellikle Edirne'de yapılan tavadır.Edirne Tava Ciğeri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Ciğer şiş, ciğer dürüm, ciğer yahnisi en güzel ciğer yemekleri arasında sayılabilir. Ciğer soteyi de dahil edersek saydığımız bu yemekler dana ciğeri veya kuzu ciğeriyle yapılabilir.
Fazla unları silkeleyip, tavada kızmış olan bolca yağa atın. Ara ara delikli kepçe ile yağda ters yüz edin veya ciğerlerin üzerine tavadaki kızgın yağdan attırın. Çok kurumasına müsade etmeden ciğerlerinizi kızgın yağ tavasında 3-4 dakika pişirin.
İlgili 41 soru bulundu
Edirne tava ciğeri restoranlarda çıtır kuru biber kızartması ile servis edilir. Ciğerin olmazsa olmazı soğan salatası, ayran ve biber turşusu ile afiyetle yenir. Yanına maydanoz, roka gibi mevsim yeşillikleri de ekleyebilirsiniz.
Hazırlanışı: Ciğerin bütün sinirlerini ve damarları iyice temizleyin, yapraklar (birer lokmalık) halinde ince ince doğrayın (ya da kasabınıza o şekilde doğratıp hazırlatın). Ardından iyice yıkayın, bekletip pişirmeden önce tekrar yıkayın ve suyunu iyice süzdürün. Hafifçe tuzlayın.
İlk olarak akla gelen ciğerin olmazsa olmaz arkadaşı soğan salatası, patates kızartması, buz gibi bir ayran ve pirinç pilavı ile güzel bir menü hazırlayabilirsiniz. Eğer pilav istemezseniz yine makarna çeşitleri de olabilir.
- Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir. PİŞMİŞ CİĞERLER NASIL SAKLANMALI?
Bu lezzet Trakya'nın bereketli topraklarından geliyor. Burada yetişen hayvanlar, bereketli nehirlerden akan sulardan içip kenarındaki otlardan beslenerek yetişiyor. O yüzden ince kesilmiş lezzetli bir tava ciğeri Edirne'de yiyebilirsiniz."
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Edirne Tava Ciğeri, yörede yetiştirilmiş "dana” cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer kullanılarak üretilmektedir. Edirne Tava Ciğerinin üretiminde, diğer önemli faktör ustalıktır. Dana karaciğeri piştiğinde kararmamaktadır. Fakat yapısı itibariyle ince zar, bol sinir ve damarlara sahiptir.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, bağlı bulunduğu ciğercilere 120 lira tavan fiyatı uygulamasıyla tarife belirlerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de 75 liradan satılan ciğerin porsiyonunu aynı tarifeden 120 liraya yükseltti.
Edirne'nin beyaz peyniri bütün Türkiye'de ünlüdür. Edirne'nin en ünlü ürünlerindendir. Bölgede sütün bol ve kaliteli olması ve işlenen sütün peynir olarak soğuk hava depolarında uzun süre kalmasıyla Edirne Peyniri tam yağlı ve lezzetli olarak ününü bütün dünyaya duyurmuştur.
Doğranmış ciğerleri unlamak için bir kaba boşaltın. Un, tuz ve karbonatı karıştırın ve ciğerin üzerine serpin. Karbonat ciğer yapımının püf noktalarındandır ve lezzetini arttırır.
Tercihe bağlı olarak Arnavut ciğerinin yanına pirinç pilavı yapabilirsiniz. Daha farklı bir şey yapmak istiyorsanız patates kızartması yapabilirsiniz. Arnavut ciğerinizin yanına kaşarlı mantar yapabilirsiniz. Arnavut ciğerinizin yanına patates piyazı yapabilirsiniz.
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Ciğer sote tariflerinde pişirme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurma işleminde ise 10-15 dakika arası yeterli olacaktır. Kavururken de sotelerken de daha yumuşak bir ciğer yapmak istiyorsanız, tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika çok önemli. Bu sürede tavanın kapağını kesinlikle açmamalısınız.
Malzemelerin birbiriyle iyice harmanlanmış durumda olduğu ciğer soteye yarım su bardağı kadar sıcak su eklenerek kısık ateşte 10 dakika kadar daha pişirilir. Ocağınızın pişirme derecesine göre bu süre farklılık gösterebilir. Ciğerin pişip pişmediğini kontrol ederek bu süreyi azaltabilir ya da artırabilirsiniz.
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri