Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (otk) (epmek), ötmek (otk) (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
Pide ise 15. ve 16. Yüzyılda İstanbul'da yaygın biçimde tüketilen yassı biçimdeki ekmek anlamına gelen pide ve foduladan gelmektedir. Bu sözcüklerin ortaçağ Yunancası'ndaki karşılıkları pitta ve küçük hali olan pitulladan gelir.
Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *et- "yemek?" fiilinden +mAk sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe ötmek veya etmek sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti. Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]] Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir.
ekmek gıdığı denir bizim oralarda. ekmeğin kulağı da denir. ekmek taze ise koparıp yemek kadar güzeli yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
Bazlama, dairesel ve düzgün bir şekle sahip olan mayalı bir ekmek çeşididir. Özellikle Çukurova Bölgesi'nde popüler bir ekmek olan bazlama, farklı yörelerde ise farklı isimlerle anılabiliyor. Örneğin Aydın'da “bezdirme” adını alan bazlama; Eskişehir'de “tapıl”, Isparta yöresinde ise “bazdırma” adını alıyor.
Yunanca somás ve somiera (=ekmek sepeti/kutusu) sözleri de telaffuz ediliyordu. Türkçedeki somun ekmek sözü Rumca psomin (=ekmek) sözünden alınmıştır. Rum fırıncılar psomin ekmeğini özellikle Karadeniz Bölgesi'nde özenle pişiriyorlardı. Günümüzde bu somunun Trabzon ekmeği adıyla ifade edildiği görülmektedir.
Türk Dil kurumuna göre ekmek kelimesi un ile yapılan hamurlu yiyecek anlamına gelmektedir.
Ekmek kelimesi şu anlamlara gelir; Ekmek: Tarlaya veya toprağa bir şeyler atmak. Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek.
Ekmek kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Ekmek kelimesinin ilk anlamı undan yapılan, her gün tüketilen besindir. Ekmek kelimesi bir diğer anlamı ise toprağa bir şeyler serpmek, atmak anlamında kullanılır. Burada "ek" aslında fiildir.
Ekmek kelimesinin yan ve mecaz anlamlar
İnsanın geçimini sağladığı kazanç, çalışması karşılığı elde ettiği ücret, maaş.
bazlama - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi bazlamac “tepsi ekmeği” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi bazı veya baza “hamur yumağı, bir ekmeklik hamur parçası” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca ve Yunanca aynı anlama gelen máza sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir.
nan arapça'da değil farsça'da ekmek anlamına gelir. nestlenin guigoza alternatif olarak ürettiği diğer biberon mamasının adıdır. en nihayetinde, sümerce'de ekmek anlamına gelir. enteresandır ki kırgızcada da ekmek demektir bu kelime.
Yeniçerilerin ekmeği Şehzade Camii karşısında, yeniçeri kışlası ile acemioğlanları kışlası arasında bulunan büyük fırında pişerdi ve bu ekmeğe “tavın” denirdi. Siyah renkli ve lezzetli olan bu ekmeğe halk arasında “fodla” denirdi.
Miller'e göre yarı evcilleştirilmiş mayayla yapılan bilinen ilk mayalı ekmek, Mısır'a ve MÖ 1000 yılına dayanıyor.
Rüyada ekmek aldığını görmek, zenginliğe ve maddi sıkıntıların biteceği anlamına gelir. Ekmek almak; ilmin artmasına, güzel eşe ve güzel geçecek günlere işaret edilir. Ayrıca mal ve rızkın bolluğuna yorumlanır. Rüyada ekmek görmek, rüya sahibinin eline zahmetsizce mal ve para geçeceğine rivayet edilir.
⫸ Merhaba ◄ Cevap: Ekmek sözcüğünün eş anlamlısı NAN'dır.
Eppek, Kadıköy'de, atalık buğdayların taş değirmende öğütülmesiyle elde edilen unla, ekşi mayalı ekmekler yapan bir fırın.
Doğrulanmış Cevap. Ekmek kelimesi türemiş bir kelimedir.
Ekmeğin, buğday ve benzeri tahılların gıda olarak kullanılmaya başlanması ve daha sonra tarımı ile Ortadoğu'da, özellikle Urfa, Şam, Kudüs arası bölgede ortaya çıktığı tahmin edilebilir. İlk zamanlarda ekmek yapmak için, iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor, bunlarla bir çeşit peksimet pişiriliyordu.
Farsça nān 'ekmek' kelimesi, Orta Farsça'da İran kökenli n'n 'ekmek, yiyecek' olarak tasdik edilmiştir. Naan eski İran'da sıcak çakıl taşları üzerinde pişirilmiş ekmekten türetilmiştir.
Fırıncı, geleneksel usullerle ya da modern tekniklerle çalışan, hazırlanan ekmeklerin pişirilmesi ve piyasaya sunulması ile uğraşan mesleği icra edenlere verilen ad.
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
Ekmeğin üstündeki o çizginin anlamı:
"Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığını işeret etmek için ekmeğin üstüne bir çizgi çeke!" diye buyurur. Bu fermandan sonra bütün Müslüman fırıncılar ekmeklerin üstüne tek çizgi çekmeye başlar. O gün bugündür ekmekler fırınlarda böyle pişer.
İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark ettiler. Bu ekmek o kadar değer gördü ki, bir süre sonra mayalı ekmek sarayın ve soyluluğun simgesi haline geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri