Genel olarak kil miktarı fazla olan topraklara “ağır bünyeli”, kum miktarı fazla topraklara ise “hafif bünyeli” topraklar denir. Toprak parçacıklarının bir araya gelerek oluşturduğu sıralanma ve bunların duruş şeklini ifade eder.
Hafif bünyeli topraklar: Hafif bünyeli topraklar gevşektir ve kolayca dağılır. Su ve besin maddesi tutma kapasiteleri düşüktür. Az enerji ile sürülür. Gevşek olduklarından su ve rüzgar erozyonuna müsaittir.
Bünye analizinden elde edilen kil, silt ve kum değerleri tekstür üçgeninde işaretlenir. İşaretlenen noktaların kesiştikleri bölge o toprağın bünye (tekstür) sınıfını gösterir. Örneğin: % 20 kil, % 45 silt ve % 35 kum içeren bir toprağın tekstür sınıfı 'tın' adını alır.
Toprağı oluşturan kum, kil ve silt yüzdesi toprak tekstürü (bünyesi) olarak adlandırılır.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
İlgili 19 soru bulundu
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Genel olarak kil miktarı fazla olan topraklara “ağır bünyeli”, kum miktarı fazla topraklara ise “hafif bünyeli” topraklar denir. Toprak parçacıklarının bir araya gelerek oluşturduğu sıralanma ve bunların duruş şeklini ifade eder.
Normal bir toprak şu bileşenlerden oluşur: %50 katı kısmı: Organik maddeler (%5), İnorganik maddeler (%45) %50 Boşluklar : Hava (%25) ve su (%25)
Organik madde içeriği bakımından kumlu topraklardan daha zengin olan killi toprakların verimli olduğu belirtilir. Killi toprağın besin maddelerini tutma yeteneğinin yüksek olduğu bilinir. Nem tutma özelliğiyle de ön plana çıkan killi toprakların yüksek katyon tamponlama ve değiştirme kapasitesi vardır.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Topraklar önce takımlara (ordo), her takım kendi arasında alt takımlara (subordo), bunlar da familya ve serilere ayrılmıştır. Toprakların teşhis ve sınıflandırılmasında üst ve alt toprağın özellikleri yanında toprağın rengi, pH durumu, sıcaklığı, katyon değişme kapasitesi gibi ölçütlerde dikkate alınmıştır.
Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) her iki özelliğin ölçümünde toprak/su karışımının 1:5 oranında olması gerektiğini bildirmektedir. Ancak, yayınlanan araştırma raporlarında 1:5 oranının yanında saturasyon çamuru, 1:1, 1:2 ve 1:2.5 gibi çok farklı toprak/su karışım oranlarına rastlanılmaktadır.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Doğal bahçe toprağı ve karışımları
Zararlı yabancı maddeler içermediğ için Hafriyat toprağından daha iyidir. Ancak böyle toprakların tekstürleri bozuk olabilir, yabani ot tohumu içerir, besin ve organik madde bakımından zayıftırlar. Hem temel besin hemde organik madde bakımından takviye edilmesi gerekir.
Türkiye'de de 3 çeşit toprak türü görülmektedir. Bu Toprak bölgelere göre farklılık gösterip dağılımları da farklı bölgelerde olmaktadır. Ülkemizde bulunan toprak çeşitleri; Zonal toprak, Azonal toprak ve İntrazonal topraklardır.
Toprağın 2-3 m altı en sıcak yaz aylarında bile 12-15°C seviyesindedir. Hava sıcaklığının 35°C`nin üzerine çıktığı yaz aylarında bile toprağın altı önemli bir serinlik kaynağıdır.
Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için öncelikle toprağa yeterli yanmış ahır gübresi gibi organik katkı maddeleri verilmelidir. Kumsal topraklarda su tutma kapasitesi artığında bitki kökleri kurak koşullarda da yeterli suyu alacağından verimde önemli artışlar sağlanabilir.
Flora ve fauna'nın canlı varlığının tüm ölü kalıntısına humus adı verilir. Humusun kolayca ayrışan kısmı “besleyici humus” geniş ölçüde stabil dayanıklılığını koruyan kalıntısı da “Sürekli humus” olarak tanımlanmaktadır.
Toprakların kireç içerikleri çok düşük ile yüksek (0.2-9.4) arasında değişmektedir. Toprakların ograinak maddesi % 1.1 ile % 3.5 arasındadır.
Türkiye'nin En Verimli Toprağı Nerededir? Çernezyom toprak(kara toprak) ülkemizde Erzurum-Kars platosunda yaygın olarak bulunmaktadır.
İyi topraklar, çapa, tırmık gibi basit aletlerle, yıl boyunca her zaman işlenebilir. Ancak, killi, kireçli topraklar, yüzeyde kil ve kaymak biriktirir geçirgen olmayan bir tabaka oluşturur. Böyle toprakların yüzeyi az bir yağmurda bile göllenir.
Ülkemiz, toprak ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir konumda yer alır. Ancak etkisi altında olduğu iklim ve bulunduğu coğrafyadan dolayı bazı toprak çeşitlerinin görülmesi mümkün değildir. Tundra, laterit, moren ve lös topraklarına Türkiye'de rastlamak imkansızdır.
Türkiye'de zonal, azonal ve intrazonal olmak üzere üç çeşit toprak türü vardır. Toprağın katı kısmını oluşturan mineraller ve organik madde birbirinden oldukça farklı iki katı kısmın, toprak ana materyali ile canlı ve canlı artıklarının fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak ayrışmasından meydana gelir.
Karadeniz bölgesinde yaygındır. 1. Laterit Topraklar : Doğu Karadeniz kıyısında görülür.Verimi düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri