OKULUN İLK GÜNÜ SİVİL GİDİLİR Mİ? Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğine göre okulun ilk günü okula sivil olarak gidilmez. 11 Eylül Pazartesi günü eğitim kurumunun uyguladığı okul üniforması ile okula gidilmelidir.
Eğer okul tamamen serbest kıyafetin uygulandığı bir okul türü değilse okulun resmi kıyafetleri ile okulda olunacak. Yani okulun ilk günü sivil gidilmeyecek, daha önceden velilere ve öğrencilere bildirilen okul kıyafeti giyilecek.
Yani öğretmenler pazartesi gününden itibaren ders işleyebilirler. Ancak genellikle ilk gün okula ilişkin araç gereçlerin temini, tanışma, ders programı öğrenimi ve benzeri uygulamalarla geçiyor. Bu nedenle genel olarak dersler daha sonraları işlenmeye başlansa da yine de okulun ilk günü de ders işlenebilir.
Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oldu. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
kılık kıyafet yönetmeliği son halini araştırmaya başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılı için okul kıyafetlerinin değiştirilmemesi kararını verdi. Bu nedenle, okul kıyafeti zorunlu.
İlgili 44 soru bulundu
Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. aksesuar takmak, kumaş veya deri yelek, Okul kıyafetinde öngörülen dışında hırka ve kazak vb. giyilmesi yasaktır. Hiçbir şekilde yüksek tabanlı, topuklu ayakkabı ve sandalet giyilmemelidir. Kız öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar.
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile ise, “Kılık kıyafetle ilgili kurallara uymamak” olarak tanımı değiştirilen davranışın cezası da “okul değiştirme”den, “kınama”ya düşürüldü.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre okullar 11 Eylül 2023 Pazartesi açılacak. MEB, 2023-24 eğitim öğretim yılına ilişkin yeni kararları yayınladı. Bakanlığın aldığı karara göre okul kıyafetlerinde zorunlu durumlar haricinde kıyafet değişikliği yapılmayacak.
Önceki yönetmelikte lise öğrencilerine yönelik 'Kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz" ifadeleri yer alıyordu. Yeni yönetmelikte bu ifadelere yer verilmemesi; öğrencilerin ojeli, küpeli ve hatta piercingle okula gidebilmesinin önünü açtı.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
(1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.
a) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince teneffüsler için normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika süre ayrılır. b) Normal öğretim yapılan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40, en çok 90 dakika süre verilir.
2018-2019 öğretim yılından itibaren ilköğretim kurumlarında (ilkokul-ortaokul) uygulanacak olan haftalık ders çizelgesine göre, ilkokulda zorunlu dersler ve serbest etkinlikler dahil haftada 30 saat ders işlenecektir.
Öğrenciler arasında eşitliği sağlar. Statü, sınıf ayrımı, dalga geçme ve alay etme gibi problemlerin çıkmasını engeller. Bu üniformalar sayesinde çocuklardan birinin eski ve modası geçen bir kıyafet giymesi sonucu zorbalık ve alaya maruz kalmasını engeller. Okul üniforması aidiyet hissi uyandırır.
Kurumlara ait bir yönetmelik var ve bu yönetmelikte yer alan maddelere uymamakta ısrar eden birileri. Elbette disiplin suçudur nihayetinde. Adı üzerinde: disiplin. Bazı okullar verdiği disiplin cezalarını öğrencinin siciline işlemeyebiliyor.
Formaların ya da önlüklerin oluşturduğu yapay eşitlik yerine serbest kıyafeti okullarda yaygınlaştırmak mikro düzeyde yani öğrencilerin birbirleriyle olan etkileşimlerinde zaman için 'kendi olma' duygusunu 'kendini olduğu gibi sevme ve kabul etme' anlayışını geliştirmek için bir fırsat olabilir.
MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir. (2) (Değişik: 8/7/2013-2013/5125 K.) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz.
* Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olacak. Öğrenciler makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakamayacak. Bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, lise öğrencilerine MEB Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.
Detayları ise şöyleydi: Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oldu. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, velilerin sınıfa izinsiz girmesinin iş yeri dokunulmazlığı ihlal suçunu oluşturduğuna hükmetti.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır.
Cevap: Öğrenci okula hangi kıyafetle gelirse gelsin alınmak zorundadır. Kıyafetten dolayı öğrencinin okula alınmaması Anayasal suçtur, Türk Ceza Kanunu'nun 112 maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektirir. 112. Maddeye göre bu fiili işleyen hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Okullarda kılık ve kıyafet oylaması 4 yılda bir yapılacak.
Merhaba kolay gelsin ® Okul içinde aksesuar takmak yasak değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri