(skholế) kelimesidir ve "felsefe ve ders yeri" anlamına gelir. Türkçede Arapça kökenli mektep kelimesi de okul anlamında kullanılır.
Öz Türkçe ya da Öztürkçe; yabancı sözcüklerden arındırılmış, arı durumdaki Türkçedir. Öztürkçecilik ise kullanımdaki dil içerisinden yabancı kökenli sözcüklerin atılarak yerine Türkçe kökenli sözcüklerin kullanıma sokulmasını amaçlayan bir yaklaşımdır.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe oku- fiili ile ilgisi yoktur; Fransızca ekol (ecole) kelimesinin Türkçeye aktarılmış şeklidir.
Okul kelimesinin Türk Dil Kurumu tarafından anlamı her türden öğretim ile eğitim faaliyetlerinin yapıldığı mekan olarak ifade edilmektedir.
(Arapça: الكتَّاب Kottāb ) (Arabic: “school”), ilkokul anlamına gelen Arapça sözcüktür.
İlgili 32 soru bulundu
Mektep kelimesi, "yazı yazmanın öğrenildiği yer" anlamına gelmekte olup, Müslümanlarca bir çocuğun ilk önce Kur'an öğrenmesi gerektiğinden dolayı gerçekte '"Kur"an öğrenilen yer" manasında kullanılmaktadır'. Osmanlı Türkiye'sinde bu tip mekteplere "Sıbyan Mektebi" denilirdi.
Arapça ṭlb kökünden gelen ṭalaba(t) طلبة “1. talipler, talep edenler, 2. medrese öğrencileri, şakirtler” sözcüğünden alıntıdır.
Okul (school) kelimesinin kökeni Eski Yunanca “skhole” kavramından gelir ve boş zaman demektir.
Öğrencilerin okuduğu alana ise okul denir. Aynı zamanda okul kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, 'mektep' eş anlamlı sözcüğü üzerinden de değerlendirilmektedir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Okul sözcüğü Türkçe "okumak" kökünden, muhtemelen Fransızca école 22 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (ekol) sözcüğüne benzetilerek, serbest çağrışım yöntemiyle türetilmiştir.
Etimoloji on X: "Okul, sanılanın aksine oku(mak)+l kökünden değil Fransızca ekol kelimesinden gelmektedir.
Ekol, bir bilim ve sanat kolunda ayrı nitelik ve özellikleri bulunan yöntem (metot) veya akım, okul. Ekol, (fr. école) fikir üzerinde işleyen bir nevi mektep.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Işık: Aydınlık demektir.
Eski Türkçe öz “benlik, kendi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ö- “düşünmek, bilincinde olmak” fiilinden Eski Türkçe +Uz ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir.
Hediye kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre; Hediyenin eş anlamlısı Armağandır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Grekçe olarak da bilinen Antik Yunanca, Klasik Yunan uygarlığının dili olarak kullanılmıştır. Modern Yunanca, Antik Yunancadan farklı olmakla birlikte köken olarak ona dayanır.
Antik Yunan toplumunda oikos; hem ebeveynleri, hem birime dâhil olan kalıtları hem de somut olarak bir evi temsil etmektedir.
Yunanca bir Hint-Avrupa dilidir. On dokuzuncu yüzyılın başından beri dilbilimciler kadim ve modern Avrupa ve Asya dillerinin büyük bir aile olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymak üzere, kendi grupları dışındaki dillerin aksine kendi içlerinde yakın ilişkileri olan bu dilleri incelemişlerdir.
Orta Türkçe bol “çok, bereketli” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bol- “olmak” sözcüğünden türetilmiştir.
İslam Kaynakları: İslam kaynaklarında Türkler için Ye'cüc-Me'cüc seddinin arkasında “terk” edilmiş olduklarından bu adı aldıkları belirtilmiştir. Etimolojik açıdan da desteklenebilirliği söz konusu olan iddia Arapça'daki Türk: أتراك (atrāk) isminin ''trk'' kökenli bir kelime olmasıdır.
Köken bilgisi. Aile kelimesi Türkçeye, Arapça عائلة /'ā'ile/ kelimesinden geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri