Tasavvufi sistemin önemli bir nazariyesi olan devir inancı, varlığın Vücud-ı Mutlaktan ayrılıp yeryüzüne inmesi ve tekrar ona dönmesi şeklindedir. Bu sistem içerisinde önemli bir misyon üstlenen iniş hareketine kavs-i nüzul, dönüş hareketine ise kavs-i uruç adı verilmektedir.
Devriyye-i Arşiyye: Biyolojik tekâmül- den insana ve insandan insan-ı kâmile ka- dar olan seyr-i sülûk aşamalarını içeren bir devir arşlık devri ile anlatılır ve kavs-ı uruc ile ilgilidir (Tatcı, 1997: 247, 251).
Tekke edebiyatı türü olan ve insanın varoluşunu anlatan şiirlere devriye denmektedir. Bu edebiyat türü Hazreti Muhammed'in "Ben nebi iken dem su ile çamur arasındaydı" hadisi ile alakalıdır. Tasavvuf ehline göre Hazreti Muhammed'in ruhaniyeti ezelden beri mevcuttu fakat vücut halinde yeryüzüne sonradan gelmiştir.
Önce cemâdata (cansız varlıklara) sonra nebata (bitkilere), hayvana, insana en sonra da İnsan-ı Kâmil'e geçer. Oradan da Allah'a döner ve onunla birleşir. Bu inişe nüzul, tekrar Allah'a dönüşe de huruc denir. Bu inişi ve çıkışı anlatan şiirlere devriye denir.
Devriye: Vezin, şekil ve kafiye bakımından ilahiye benzer. Devriye de insanın Allah' tan gelip yine Allah' a gideceği konusu işlenir. Nutuk: Şekil yönüyle koşmaya benzer. Tarikata yeni girenlere, mürşitlerin bilgi vermek için söyledikleri şiirlerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Devriye: Dini ve tasavvufi halk edebiyatında devir nazariyesini işleyen şiirlerdir. Devriye; evrenin ve insanın Tanrı'dan çıkıp, tekrar Tanrı'ya dönmesi felsefesine göre yazılan tasavvufi şiirlerdir.
DEVRİYE: *Dini-tasavvufi Türk şiiri nazım türüdür. *Devir felsefesini ve insanın varoluşunu anlatan şiirlere denir. *“Evrendeki canlı cansız her şey Allah'tan gelmiştir, yine Allah'a dönecektir.” felsefesi vurgulanır.
Devriye Çeşitleri
Özel güvenlik şirketleri tarafından sunulan devriye hizmeti 4 başlıkta ele alınmaktadır. Bunlar; motorize devriye, yaya devriye, kombine devriye (hem yaya hem de araç devriyesi), ginger/bisikletli/atlı vb devriye olacak şekilde sıralanmaktadır.
Nutuk, kısa anlamı ile bir topluluğa karşı söylenen sözdür. Bu anlamı biraz açacak olursak, nutuk yapmak için karşıda bir topluluk olması gerekmektedir. Yani nutuk yapmak için hitabet sanatı kullanılır. Edebiyatta yazılan nutuk eserleri, karşıda bir topluluk olduğu düşünülerek söylenen sözlerden oluşmuştur.
Tasavvufi sistemin önemli bir nazariyesi olan devir inancı, varlığın Vücud-ı Mutlaktan ayrılıp yeryüzüne inmesi ve tekrar ona dönmesi şeklindedir. Bu sistem içerisinde önemli bir misyon üstlenen iniş hareketine kavs-i nüzul, dönüş hareketine ise kavs-i uruç adı verilmektedir.
Genel olarak Allah'tan başka bütün varlıklara Allah'ın arşı (arşullah) denildiği gibi özel olarak Allah isminin mazharı olan insana da bu isim verilir.
İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufî hayat tarzını benimseyerek Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kimse. Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi.
Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır. Söylevlerin konuları, çoğunlukla; toplumsal fikirler, toplumsal ve millî dâva ve olaylardır.
Belli başlı uzmanlık alanlarında, dinleyicileri ikna etmek için yapılan konuşmalara söylev denir. Nutuk ile eş anlamlı olan söylev, ''söylemek'' fiilinden türetilmiştir.
Şathiye, dinî ve tasavvufi halk şiirindeki mizahi manzumelerdir. Şathiyeler, mutasavvıf şairlerce söylenmiş ya da yazılmış, tasavvufi inançları dile getiren, anlaşılması yorumlanmasına bağlı şiirlerdir. Tasavvufi konuları işleyenler şathiyat-ı sûfiyâne adını alırlar.
Askerî devriye veya patrul genellikle belirli bir coğrafi bölgeyi izlemekle görevlendirilmiş kolluk kuvvetleri, askerî personel veya özel askerî şirket üyeleri olan personel grubudur.
Devriye hizmeti, belirli bir güzergahta uygun tempolu adımlarla yürüyerek yapılır. Motorlu devriyeler hedef teşkil etmemeleri için devamlı yer değiştirirler, gerekirse köşe başlarında araçlardan inerek gözetleme yaparla. Görev bölgesinde her zaman görünür olmalıdır. Görev bölgesindeki insanların desteğini kazanmalıdır.
Planlı Devriye : ÖGG'nin gerek görülen hallerde görev alanındaki sorunlu bölgelerde suçu önleme şüphelileri yakalama amaçlı görevlerini bir plan dahilinde sivil kıyafetle yerine getirmesidir.
Suç için elverişli ortamı azaltmak, Suç işleme eğilimi ve niyetinde olanlara karşı caydırıcı olarak güvenlik ve emniyeti sağlayarak meydana gelebilecek suçları engellemek.
Fars ve özellikle Türk edebiyatında İslâm tasavvufundaki devir anlayışını işleyen manzumelere verilen ad. İbrâhim Hakkı Erzurûmî'nin (ö. 1194/1780) başta ahlâk ve tasavvuf konularına yer veren çok yönlü eseri. Varlıkların Hak'tan gelişini ve O'na dönüşünü açıklayan tasavvufî bir görüş.
Genç bir polis memuru olan Steve Burns katile dair bir şeyler öğrenebilmesi için New York sokaklarına gönderilir. Bölümünden tamamen bağımsız ve habersiz bir şekilde kanıt peşine düşen Burns, bu küçük ve saklı kalmış topluluğun kurallarını ve geleneklerini tek başına keşfetmek zorundadır.
Devriyenin Özellikleri
Uzun manzume türüne örnek olan devriyeler kıtalarda oluşur. Devriyeler, kulun Allah'tan geldiğini ve tekrar Allah'a döneceğini anlatır. Devriye türünde yazılan eserlerin herkes tarafından anlaşılması kolay değildir. Bunun nedeni de şiirlerde felsefi konuların ağırlıklı olarak işlenmesidir.
Bir güvenlik görevlisinin yetki sınırları dâhilinde genel güvenliği sağlamak, suçun önüne geçmek, eğer suç meydana gelmişse olaya müdahale etmek, görev alanındaki vatandaşlara yardım etmek ve yasaların kendine verdiği yetkileri kullanarak diğer görevlerini yapması devriye görevidir.
Türk hitabet sanatının önemli bir eseri olan Nutuk, Atatürk'ün konuşma ve yazma sanatına olan hâkimiyetini gösterir. Okunmaya başlandığı sırada nezaketiyle bilinen büyük lider, Efendiler! diye söze başlar ve uzun sürecek olan konuşmasından dolayı bağışlanmasını diler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri