Aile yapısı eski kaynaklarda oguş olarak geçmektedir. Ailelerin bir araya gelmesiyle urug denilen aileler birliği yani oba meydana gelmiştir. Urugların bir araya gelmesiyle bod (boy, kabile), bodun (boylar birliği) ve il (devlet) oluşmuştur. Türkler belirli bir düzen içinde akrabalarıyla bir arada yaşamışlardır.
Türklerde ataerkil aile yapısı hakimdir. Baba evin reisidir ve ailenin temel ihtiyaçlarını gideren bir koruyucu durumundadır. Kararların verilmesinde son söz babaya aittir. Türk ailesinde kadına da ayrı bir değer verilmektedir.
Aile yönetiminde Babaȱhukukuȱesastır. Aile tipi küçük ailedir (Dursun 2011: 110). Türk toplumunda doğan çocuklar babanın soyuna aittir ve soy erkek çoȬ cukla devam eder. Bu nedenle doğan çocukların babasının kim olduğu bilinmeȬ lidir.
XI. yüzyıldan sonra Türkler babaya “ata” demeye başladılar. Eski Türkler de bugün bizim ana-baba söyleyişimiz gibi, anayı öne alarak “öğ ve kang” diyorlardı. Anadolu'da babaya “ece, izi, ede, eye” denilmektedir. Bu Anadolu sözleri de en eski Türklerdeki ”eşi, içi, ige” gibi deyişlerden başka bir şey değildir.
Türklerde aile toplumun ve devletin temeli olarak görülmüştür. Aile, toplumun sağlam temeller üzerine oturmasında önemli rol oynar. Aile aynı zamanda Türk milletinin güç merkezini de oluşturur. Aile, Türk devletinin en küçük örneği olup aynı zamanda devlet olmanın başlangıcıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Aile türleri ve çeşitleri nelerdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Aile tür ve çeşit olarak, Geniş aile, Dar aile, Çekirdek aile olarak üçe ayrılır.
Aile nedir, aile birbirlerine kan bağı, yasal ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan en küçük toplumsal birimdir. Modern toplumlarda aile evlilik yoluyla kurulur.
Baba, Türk toplumunda maddi ihtiyaçları karşılayan kişi iken; anne ev işlerini, çocuk bakımını ve ailenin duygusal yaşamını düzenleyen kişidir.
Eski Türkler babaya "kang" derlerdi. Aynı babanın oğullarına kangdaş, üvey kardeşler kanğsık denirdi.
Eski Türklerde anneye “ög”, annesi ölmüş çocuğa da aynı kökten gelen “öksüz” denmektedir. Kız ve erkek çocuklar arasında ayrım yapılmaz, “oğul” evlât anlamında kullanılır.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Aile veya ocak, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen sosyal bir yapı. En küçük, yani "çekirdek" olarak adlandırılan bir aile; baba, anne ve çocuklardan oluşur.
Aile; “Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik, aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü. Birlikte oturan hısım ve yakınların tümü.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır. Hunlar, Göktürkler ve Uygurlar tarafından kullanılmıştır.
Kağan, kaan veya hakan, Moğol ve Türk devletlerinde hükümdarlar tarafından kullanılan unvanlardan birisi ve göreceli olarak en eskilerindendir.
“Eski Türkler'de “evin sahibi” kadındı: Bundan dolayı ev kadını için söylenen en yaygın söz de “evci” idi. Göktürkler'de “eş” derlerdi.
Eski Türkçe Kenç “genç, yavru, çocuk” Kelimesinin Kökeni Üzerine Düşünceler.
Kök aile bireyin doğup büyüdüğü ailedir. Bireyler, kişilerarası etkileşimlerinin temelini kök ailelerinde atarlar. Bu temelin atılması bilinçli ya da bilinçdışı yollarla gerçekleşebilir.
Latin: familja (sh), obitelj (sh), porodica (sh)
yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Anne/babanın veya her ikisinin de çocuğa uyguladığı, çocuğun isteklerini kabul etmeksizin emir veren, katı kuralları ve sıkı disiplini olan aile tutumudur. Otoriter ailelerin, iletişim boyutunda incelendiği zaman aile içinde ki iletişimlerinin de sınırlı olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri