Genel anlamda toplanma ya da toplantı şeklinde öne çıkan içtima, özellikle Türkçede askerlikte kullanılan bir kelimedir. Gün içerisinde farklı ve belirli zaman dilimlerinde askerlerin toplanması olarak ifade edilebilir. Sadece askerler değil, er, erbaş ve komutanların topluca bir araya gelmesidir.
İçtima, askerlerin belirli bir düzende toplanması ve komutanları tarafından muayene edilmeleri, talimatların verilmesi ya da önemli duyuruların yapılması sürecidir.
İçtima, birleşme, toplanma manasına gelir. Ortada birden fazla suç bulunmasına karşın faile tek ceza verilmesi durumu suçların içtima olarak adlandırılır. Ceza hukukunda kural olarak fail ne kadar suç işlerse o kadar ceza verilir.
“Askerde içtima ne kadar sürer?, askerde içtima kaç saat sürer?” diye soruyorsanız, değişkenlik gösteriyor diyebiliriz. Ama en az 15 dakika en fazla da 1 saat sürer. Tabi ki komutanların bekletmesiyle bu süre 1.5-2 saati bile bulabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Hükümlü; müddetnameye itirazını, 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu m.98/1 uyarınca hükmü veren mahkemeye yapacaktır. Hükümlünün infaz edilecek birden fazla cezasının toplanmasına dair içtima kararı bulunmakta ise; müddetnameye itirazda görevli mahkeme, içtima kararını veren mahkemedir.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten ya- ralama, yağma ve işkencedir. Sonuç olarak, aynı nev'iden fikri içtima halinde; kasten öldürme, kasten yaralama, yağma ve işkence suçla- rında, gerçek içtima kuralları uygulanacak, diğer hallerde, zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır.
Fikri içtimada da, fiil ya da hareketin tekliği, doğal anlamda değil hukuki anlamda tek olmayı ifade etmektedir. Bir kısım suçların işlenmesi sırasında doğal olarak birden fazla hareket yapılmakta ise de, ortaya konulan bu davranışlar suçun kanuni tanımında yer alan hukuksal anlamdaki “tek bir fiili” oluşturmaktadır.
İçtima, Güncel Türkçe Sözlük'te “toplanma, toplantı” ve Hukuk Sözlüğü'nde “toplanma, toplantı, bir araya gelme” şeklinde tanımlanmış olup nitelediği kavrama ilişkin unsurların “bir arada bulunma durumunu” ifade etmektedir.
Sabah İçtiması İle Devam..
Sabah 6-6:30 gibi tekrar içtima alınır ve kahvaltı için yemekhaneye gidersiniz.
Gerçek içtima da denilen cezaların birleşmesinde, suçların birleşmesinden farklı olarak, işlenen suçlar birbirlerinden tamamen bağımsızdır ve fail hak kında her bir suç ile ilgili olarak fiilen uygulanabilen birden çok ceza yaptırımı sözkonusudur.
SUÇLARIN İÇTİMAI. Failin, bir veya birden çok fiille, ceza kanunun aynı hükmünü veya farklı hükümlerini bir veya birden çok kez ihlal etmesi ama birden çok suçtan değil bir suçtan sorumlu tutulmasıdır.Dolayısıyla faile tek bir ceza verilir.
Yani herhangi bir zaman dilimi yoktur ve duruma ya da sebebe bağlı olarak daha kısa veya daha uzun sürebilir. Örneğin sadece denetleme ve kontrol için yapıldığı vakit, eğer tüm birlik bir arada ise ve sorun yok ise 5-10 dakika içerisinde son bulabilir.
İçtima Nedir? Suçların içtimaı suçun ne zaman birden fazla sayılacağı sorunu ile ilgilidir. Ortada birden fazla suç bulunmasına rağmen tek ceza verilmesi halinde suçların içtimaı denilmektedir. Ceza hukukunda, “kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza vardır” kuralı geçerlidir.
Bunlar; Bileşik suç, Zincirleme suç, Fikri içtima (aynı neviden fikri içtima, farklı neviden fikri içtima)
İçtima Kararının Çözülmesi Nedir? Çözülme, daha önce toplanan cezaların ayrılması anlamına gelir. İnfaz Hakimliğince süreler toplandıktan sonra hükümlü hakkında yeni bir ceza geldiği takdirde İnfaz Savcılığı, ilgili İnfaz Hakimliğine yazarak içtima edilen(toplanan) sürenin çözülmesini talep eder.
Kelime Anlamı: İçtima kelimesi, toplanma, bir araya gelme veya bir araya toplanma anlamına gelir. İnsanların veya grupların bir araya gelerek toplu bir şekilde bulunması durumunu ifade eder. Kökeni: "İçtima" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "اجتماع" (ijtima) kelimesi bir araya gelme veya toplanma anlamına gelir.
Cezaların toplanmasından kasıt, bir kişi hakkında, işlediği her suç için ayrı ayrı hükmedilen şahsî hürriyeti bağlayıcı cezaların veya adlî para cezalarının toplanmasıdır. Cezaların toplanmasına, maddi içtima da denir.
Bu ilkeye göre, ceza hukukunda ceza- ların içtimaı (gerçek içtima) kural olup1; işlenen her bir suçtan ayrı ce- zaya hükmedilir ve her bir ceza bağımsızlığını korur2,3.
Giriş Ceza hukukunun temel prensiplerinden birisi de “kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza vardır” şeklinde ifade edilmektedir. Bu ifadeden, ceza hukukunda, cezaların içtimaının (gerçek içtima) kural, suçların içtimaının ise bu kuralın bir istisnası olduğu sonucu çıkmaktadır 1.
[1] “İçtima” sözcüğü “toplanma” sözcüğünün karşılığıdır. Yürürlükten kaldırılan 765 sayılı Türk Ceza Kanununda olduğu gibi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.44'ün “fikri içtima” biçimindeki başlığında da “içtima” sözcüğü kullanılmıştır.
İctimai TV, Azerbaycan'da devletin parasal desteğiyle çalışan toplumsal televizyon kanalıdır. 2007 yılından beri Avrupa Yayın Birliği'nin üyesidir. Birçok alanda başarılı olan kanal, özellikle UEFA Avrupa Ligi ve İtalya Serie A yayınları ile ön plana çıkmıştır.
Gerçek içtima, failin işlediği her suçun karşılığında ayrı ayrı cezalandırılmasıdır. Gerçek içtimada failin davranışını birden çok suça sebep olmakta ve her suç için kanunda yazılı cezayı almaktadır.
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur. Taksir bir nevi ihmal durumudur.
Gerçekte bir çatışmanın olmadığı, birden fazla normun aynı fiile uygulanabilir gibi görünmesine rağmen gerçekte yalnızca birinin uygulanabilmesi sebebiyle, bu meseleyi en iyi anlatan terim olarak görünüşte içtima seçilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri