Eski Türk ailesi 'soy' adını alırdı. Soy'da hem erkek tarafından, hem de kadın tarafından gelen akrabalar vardı. Her iki tarafın akrabaları hukukî açıdan eşitti.
Aile yapısı eski kaynaklarda oguş olarak geçmektedir. Ailelerin bir araya gelmesiyle urug denilen aileler birliği yani oba meydana gelmiştir. Urugların bir araya gelmesiyle bod (boy, kabile), bodun (boylar birliği) ve il (devlet) oluşmuştur. Türkler belirli bir düzen içinde akrabalarıyla bir arada yaşamışlardır.
Aile baba, oğul ve torunlardan meydana gelir. Evlenip giden kız ve ondan olma torunlar aileden sayılmazlar. Ailede iş bölümü cinsiyet ve yaşa göre şekillenir. Oğlun yetiştirilmesinden baba, kızın yetiştirilmesinden ise anne sorumludur.
Eski Türklerde ailede ana soyu ile baba soyu kıymetçe birbirine eşitti. İslamiyet öncesi Şamanist gelenekte yaşarken Türklerde evlenen kadın ve erkek mallarını birleştirerek ortak bir ev kurarlardı. Ne erkeğin baba ocağında ne de kızın törkününde oturmazlar yeni bir ev kurarlardı. Yani bark sahibi olurlardı.
İlk Türklerde baba kelimesi yerine “kang” kelimesi kullanılmaktaydı. Eski Türk ailelerini incelediğimizde ise çekirdek aile yapısına sahip olduklarını görürüz. Eski Türklerde anneye is ög adı verilirdi.
İlgili 27 soru bulundu
Oğlan sözcüğünün kökeni 'erkek evlat' anlamındaki Türkçe oğul sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "oğl" öncesinde "oıl" ve onun öncesinde de "ol" sözcüklerine dayanır.
Eski Türkçede ise "aile" anlamında kullanılan sözcük "oguş" kelimesidir. 💠 Oguş sözcüğüne ilk "Orhun Abidelerinde" rastlarız. Bu kelime; kabile, soy, boy, akraba, nesil anlamlarına da gelir.
Anne, Baba, Kız, Oğul, Kardeş, Kız kardeş, Erkek kardeş, Ağabey (Abi), Abla, Babaanne, Anneanne, Dede, Nine, Amca, Dayı, Hala, Teyze, Yenge, Enişte, Bacanak, Kaynana, Kaynata (Kayınpeder), Yeğen, Torun, Kuzen, Baldız, Damat, Gelin, Enişte, İkiz, Hanım, Koca, Eş, Üyev Baba, Üvey Anne...
Karı koca, çocuklar, evli olan çocukların eşleri, büyük baba, büyük anne, hala, teyze, dayı gibi akrabaların birlikte oluşturduğu bir aile tipidir. Geleneksel aile, tarım toplumu ailesi, köy ailesi olarak da adlandırılır.
3- Kök Aile:
Çocukların evlenip kendi ailelerini kurana kadar birlikte yaşadıkları ailelerine kök aile denir. Kök ailelerde belli başlı kurallar vardır ve her bir aile üyesinin bu kurallara riayet etmesi gerekir. Genellikle çocuklar evlenene kadar ekonomik bağımsızlığa sahip olmadığı için söz hakkı anne babaya aittir.
Türklerde suçluların cezalandırılması devletin hak ve görevleri arasındadır. Anahtar Kelimeler: Oguş (Aile), Urug (Aileler Birliği), Bod (Boy, Kabile), Bodun (Boylar Birliği), İl (Devlet), Evlilik, Levirat, Hukuk.
Çocuğa ad olarak doğumdan hemen sonra söylenen ilk sözün verildiği de görülmüştür. Altay ve Yenisey Türklerinin bir dönemde özel adlar taşımadıkları anlaşılmaktadır. Bunlar bu dönemde ya kabilelerin adını taşıyorlar veya çocuk adsız gezerdi. Bir diğer deyimle çocuğun adı "Adsız" olurdu.
Babasının oturduğu evin varisi en küçük oğuldur: Bu baba evinde kalan ve babasının bütün servetinin vârisi olan oğul anasını ve üvey anasını iaşe ve daha evlenmemiş kız kardeşlerini terbiye ve evlendikleri zaman onlara cihaz vermekle mükelleftir.
Pederi aile, ana ve babanın beraber oturduğu, akrabalığın hem anne hem de baba tarafına dayandığı aile biçimidir (Kocacık, 1986, 13). Bu aile tipinde kadının belli bir statüsü vardır. Çocuklar üzerinde ana ve babanın eşit hakları vardır. Akrabalık böylece hem ana hem de baba tarafından gelmektedir.
Eski Orta – Asya Türk toplumlarında aile kurumuna büyük önem verildiği bilinmektedir. Aile, toplum yaşantısının temelini oluşturmuş ve aileye ilişkin kurallar da örf ve adetler biçiminde ortaya çıkmışlardır. Bazı hususlarda Aile Hukuku'nun Türklerin geleneksel dini Şamanizm'den etkilendiği de görülmektedir.
Demek ki “urug” terimi ile anlatılan bir topluluk "tek bir tohumdan türedik- lerine inananlar" topluluğu idi. Bu ilkel devirlere ait anlamdı. Sonraları anlam genişliyerek büyük kabilelere de “urug” denilmiştir.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Aynı çatı altında yaşayan geniş aileye birleşik aile denir. Birleşik aile, evlenen bütün oğulların eş ve çocuklarıyla baba evinde birlikte yaşamaları ile şekillenir. Aile bütünlüğü kapsamında birden fazla çekirdek aile bulunur.
Çokeşli bu tür evliliklere poligami denir. Anne, baba, kızlar, damatlar, oğullar, gelinler ve torunların aynı çatı altında yaşadığı ailelere geniş aile denir. Bu gelenek, tarıma dayalı geleneksel yapısını koruyan birçok toplumda bugün de sürmektedir. Bu tip aile günümüzde giderek azalmaktadır.
Onlarla bayramlaşırız ve güzel bir vakit geçiririz. Akrabalarımız arasında bizimle yaşıt olan insanlara yeğen denir. Yeğenlerimiz teyzemizin çocukları ya da halınızın çocukları olabilir. Aynı zamanda dayımızın ya da amcalarımızın çocukları olabilir.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Sözlükte geçen ve bir kimsenin ikinci derece kan hısımları sayılabilecek isimler Ģunlardır: Kardeş (Kız Kardeş, Şvester, Hemşire, Abla, Abi, Ağa, Ağabey, Efe, Ahi, Bacı, Birader, Ede, Dadaş), Dede (Büyükbaba, Büyükpeder), Torun (Ahfat, Döl Döş), Anneanne (Ebe), Büyükanne (Kadınnine, Nine), Babaanne.
Eski Türklerde anneye “ög” derlerdi. Bugünkü “ögsüz” de buradan gelmektedir.
Ortak bir atadan türediklerine inanan, birbirleriyle kan akrabalığı bulunduğuna inanarak evlenmeyen ataerkil, geleneksel topluluğa boy denir.
3. URAGUT “kadın”: Uragut (<ur+a-gu+t) kelimesi Türkçede “kadın; eş, karı, zevce” anlamlarında kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri