Türklerde ay aynı zamanda bir güzellik sembolü olarak kabul edilmekteydi. Özellikle Kuzey Türk destanlarında yer alan "Güneş gözlü, ay ağızlı" şeklinde övülen çocuklar ve yiğitler bunu gösterir. (Ögel 2002: 202.) Birçok kültürde ay verimliliklerin kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Aya - Türk ve Altay mitolojisinde İyi Ruh. Ayalar biçiminde çoğul olarak kullanılır. Hayırsever ruhların ve meleklerin genel adıdır. Çoğunlukla gökyüzünde yaşarlar. 17 farklı iyicil ruh kategorisinin tamamını anlatır.
Koyaş Ata, Gün (Kün) Ata, Güneş (Küneş) Ata ya da Yaşık Ata olarak da bilinir. Moğollar Nar (Nara) Etzeg derler. Yeryüzüne gönderdiği yaşam enerjisi nedeniyle Türk kültüründe Güneş'e saygı duyulur ve Yaşam verici bir unsur olarak kabul edilir. Güneş'in doğduğu yön saygıyı hak eder.
Hilal motifi, Antik Mezopotamya toplumlarında Ay tanrısının sembolü olarak kullanılırken, mevcut durumda ise siyasi ve kültürel açıdan İslam dünyasını ve coğrafyasını (Gök 2005:273) temsil etmektedir. Ay-yıldız İslam devletlerinde ilk olarak Arap – Sasani sikkelerinin ön ve arka yü- zünde görülmektedir.
Tengri, kişiselleştirilmeyen Gök Tanrısı, ya da Gök'ün tanrısal yüce tini. Tengricilik inancında Animizm'deki gibi doğadaki tüm nesneler birer tine sahiptir. Tengri bunların en yücesi, en büyükleridir.
İlgili 44 soru bulundu
Radloff`un lügatinde bu kelime üç tür gösterilmiştir: tanrı, tengri ve tanri (türk alfabesiyle). Birinci iki kelime aynı manalı “Allah” (Goft) gibi tercüme edilmiştir. Eski türk kelimesi olan tanri ise “gök” gibi (Der hammel) ve Allah (Goft) gibi tercüme edilmiştir.
Tengri, bugünkü Türkçedeki Tanrı sözcüğünün eski söyleniş şeklidir. Orhun Yazıtları'ndaki çözülen ilk sözcük olup yazılışı "𐱅𐰭𐰼𐰃" şeklindedir.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur. Geleneksel ilahi soyağacına göre Helios, yani güneş, Selene'nin erkek kardeşiydi.
aya tapmak olarak ifade edilebilecek inanc turudur. bilinen bir ornegi olarak; eski cin kaynaklarina gore hunlarin gunes ve ay kultunu benimsedigi ifade edilmektedir. bir tarihcinin aktarimina gore hun imparatorlari sabah dogan gune$e, hava karardiginda da aya taparlarmi$.
islam'ın simgesi aydır, takvimi aya göre baz alınmıştır, kutsal günleri mevsimsel değişiklik yaşar ama aynı olan şey hep gökyüzündeki ay'ın biçimidir, oruç gün içinde sadece ay varken yemektir, inancın peygamberi kendini inançsızlara ispat için ay'ı ikiye ayırmıştır, peygamberine övgü olarak "ay yüzlü peygamber" denir. ...
İslâm bilim tarihinde astronomi karşılığında kullanılan terim. Eski edebiyatta güzellik, tasavvufta da vahdet sembolü olarak kullanılan bir teşbih unsuru.
Hunlar güneşi "kün" diye adlandırmışlardır.
Toy ya da kengeş, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclistir.
Eski Türklerde bakan konumundaki yüksek görevlilere “Buyruk”, başbakan konumundaki birinci vezire de “Ayguci” veya “Öge” denirdi. Buyruk, Eski Türklerde Kağan yardımcılarına verilen unvandır.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.
Güneş-ay veya güneş-yıldız ikilisi Allah ile âlem arasındaki irtibâtın sembolüdür. İbnü'l-Arabî'ye göre mahlûkatı karşısında Hakk'ın sureti, dolunay vaktinde güneşin ufuktan doğuşuna benzer.
Antik Roma din ve mitinde Luna, Ay'ın ilahi düzenlemesidir (Latin luna ; krş. İngilizce "ay"). Bir tanrı olarak tasavvur edilen Güneş'in tanrısı Sol'un dişi tamamlayıcısı olarak sunulur. Luna bazen Roma üçlü tanrıçasının (diva triformis) Proserpina ve Hecate ile birlikte bir yönü olarak temsil edilir.
Ay Dede veya Ay Ata (Göktürkçe: 𐰖:𐱃𐰀) - Tengricilik inancında Ay Tanrısı olarak görülebilecek bir kutsal varlıktır ve Gök Aleminin altıncı katında oturur. Bu inanca göre Ay Dede insanların ilk Büyükbabası ve Gün Ana ilk Büyükannesidir.
İslam öncesi Araplar; Arap toplumu Kabe'de 360 tane puta tapıyordu, bunlardan en güçlüsü ve en yükseğe koydukları ilah ay tanrısı olan Al-İlah (El-İlah) idi. İslam öncesi Araplara göre Al-İlah “Dünyanın yaratıcısı, havadan yağmur indirici, yerden dane çıkarıcı ve Kabe'nin efendisi” idi.
Bilindiği üzere Aphrodite, bir aşk ve güzellik tanrıçasıdır.
Tanrıların Ecesi, Kadın ve Evlilik Tanrıçası
Ares, Hephaistos, Eileithyia, Hebe(mitoloji), Angelos ve Heusha. Eski inanca göre doğum sırasında kadınların ve evliliklerin koruyucusudur. Mitolojide en güçlü, en cesur ve Aphrodite'den sonra en güzel tanrıça olarak nitelendirilir.
Tanım. Hera, (Romalı adı Juno'dur) Yunan tanrılarının kraliçesi ve Zeus'un karısıdır. Evlilik ve aile tanrısı olan Hera, doğum yapan kadınların koruyucusu olup ideal bir kadını temsil eder.
"Üze tengri basmasar asra yir telinmeser" (Üstte gök çökmese, altta yer batmasa). Tanrı batmaz, ebedidir...
Tengri Göktürkçe'de Tanrı anlamına gelmektedir. Türklerin eski inancı olan, Tengricilikte Gök Tanrı ya da Kök Tengri ,göğün gökyüzünün yice tinidir. Tengri Orhun Yazıtlarında çözümlenen ilk sözcüktür. ''Tengri Biz Menen'' söz öbeği ise Anadolu Türkçesiyle ''Tanrı Bizinen'' yani ''Tanrı Bizimle'' anlamına gelmektedir.
Tengri (Eski Türkçe): Gök (tanrısı). Eski Türkçe kaynaklarda Gök anlamına geliyor. Aynı cümle bilinmeyen bir zamandan beri bugünkü anlamı ile Tanrı biçiminde kullanılıyor. Tenger Etseg (Moğolca): Gök Baba.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri