Geosentrik Strateji, standarttır, standart bir reklam uygulaması vardır. Dünya müşterisini bir görmek ve buna göre bir pazarlama karması düzenlemektedir. Buna örnek olarak Benetton markasını göstere biliriz. Ürünleri ve mağazaları bütün dünyada aynıdır.
Pazara giriş stratejisi, bir ürün veya hizmetin lansmanına yardımcı olmak için tasarlanmış kapsamlı bir plandır. Plan kapsamında genellikle pazarlama araştırması, tam yönlendirmeli pazarlama ve tanıtım stratejisi ile satış stratejisi bulunur.
Bir imalatçı için uluslararası pazarlara girmenin en kolay yolu lisans anlaşmasıdır. Firmaların sahip oldukları maddi olmayan varlıklarını lisans ücreti veya işletme payı karşılığında başka ülkede faaliyette bulunan bir işletmeye belirli bir süre için kullanma hakkının verilmesidir.
Uluslararası pazar, üretimin gerçekleştiği mevcut ülke dışındaki alanların tümünü kapsayan bir kavramdır. Yabancı ülkelere taşınan mal ve hizmetler, işletmelerin küresel çapta genişlemesine yardımcı olur. Uluslararası pazar, ülkenin rekabet durumuna ve fırsat kaynaklarına göre yatırımcılara farklı fırsatlar sunar.
Sözleşmelere dayalı stratejiler; lisans anlaşmaları, franchsing, sözleşmeli üretim, yönetim sözleşmeleri olarak ifade edilebilir. Yatırıma dayalı stratejiler ise; ortak girişimler (joint venture), uluslararası birleşme ve satın almalar ve doğrudan yatırım olmak üzere üçe ayrılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Regiosentrik odaklı bir şirkette bölge, amaca uygun coğrafi birim haline gelir, yönetimin amacı bütünleşik bir bölgesel strateji geliştirmektir.
Uppsala modeli uluslararasılaşma sürecini aşamalı olarak açıklamaya çalı- şan bir modeldir. Upsala Modeline göre uluslararasılaşma öğrenmeye ve bilgiye dayalı bir süreçtir (Üner vd., 2008: 433). Bu modelde işletmeler, dış pazarlarda faaliyete başlamadan önce kendi iç piyasalarında tecrübe kazanır.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Bunlardan belli başlılarını şöyle sıralaya biliriz. 1) Etnosentrik Strateji, 2) Geosentrik Strateji, 3) Regiosentrik Strateji, 4) Polisentrik Strateji (Dilber: 2015, 18-19). Lakin uluslararası pazarlara giriş yöntem ve stratejik prensiplerini belirlemeden önce pazar araştırmaları yapılması gerekmektedir.
Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan kaynaklanan, uluslararası ticaretin normal gelişme seyrini etkileyen her türlü politika ve uygulamaları ifade etmektedir.
Dolaylı ihracat, ürünlerini bir aracı vasıtasıyla başka ülkelere satan firmaların yaptığı ihracat türüdür. Şirketin yabancı acenteler, ihracat uzmanları, uzman yönetim şirketleri vb. gibi çeşitli aracıları vardır. Burada işletmelerin süreçler üzerinde daha az kontrolü vardır.
Doğrudan ihracat yapmak için, ihracatçı firma bünyesinde bir ihracat departmanı oluşturmalıdır. İhracat yapmak isteyen ancak gerekli personel ve kaynağı olmayan şirketler, dış pazara; komisyoncular, acenteler, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, Dış Ticaret Şirketleri, yerel alım ofisleri vasıtasıyla ihracat yapabilirler.
Pazara nüfuz etme, mevcut üründe herhangi bir değişiklik yapmadan mevcut pazarda eskisine oran- la daha çok satış yapma (mevcut kapasitesini artırma yoluyla) amacına yönelik bir büyüme stratejisidir (Şim- şek ve Çelik, 2011:67).
HEDEF PAZAR SEÇİM STRATEJİLERİ
İşletme, önce pazarı bölümlemeli ve kendi kaynaklarını, ürettiği malın veya hizmetin özelliklerini, pazar bölümlerinin yapısını, bölümdeki rekabet durumunu dikkate alarak belirlemeli ve sonra seçtiği pazarlama bölümlerine uygun pazarlama karmasını geliştirmelidir.
Örneğin jilet ve birtakım tıraş ürünleri satan bir firmanın hedef pazarı 20-60 yaş aralığındaki erkekler olurken, bir anne bebek şirketi 25-40 yaş arası kadınları hedefliyor olabilir. Şirketin doğasına göre çeşitlenen bu pazar, satışa sunduğunuz ürünün en çok hangi nüfus grubuna hitap ettiğiyle alakalıdır.
Polisentrik yaklaşıma göre, ev sahibi ülkenin kültür özellikleri ve davranış nedenlerinin en iyi ev sahibi ülke uygulamaları aracılığıyla anlaşılabileceği düşüncesine dayandırılmaktadır.
Pazarın kaymağını alma veya başlangıçta yüksek fiyat stratejisinde, sonradan rakiplerin o alana gireceği düşüncesi ile, fiyat yüksek tutularak, ilk pazara girişte yüksek gelir sağlamaya çalışılır. Yüksek fiyatın üstün kalite imajı yaratmasıdır.
İtme (Push) stratejisi, firmaların ürün ve hizmetlerini kullanıcıya doğru yönlendirdikleri pazarlama anlayışını baz alan çalışmalardır. Bir anlamda hedef kitlenin talebi olmadan, ürün ve hizmetlerin tanıtımlarının müşterilere yapılmasını kapsayan bu stratejilerde asıl hedef ilgiyi üzerine çekmektedir.
(Promotion) Pazarlama kanalının üyelerine, potansiyel müşterilere ve tüketicilere yönelerek yürütülen reklâm, kişisel satış, satış özendirme faaliyeti, tanıtma, ilân, duyuru, tüketici ilişkileri ve halkla ilişkiler faaliyetleri tutundurma olarak adlandırılır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Birinci Aşama: Uluslararası genişleme aşaması, İkinci Aşama: Uluslararası pazara girme aşaması, Üçüncü Aşama: Uluslararası entegrasyon aşaması.
İlişkili çeşitlendirme stratejisi; işletmenin faaliyette bulunduğu mevcut iş alanlarında veya benzer konularda yeni işlere girişmesi durumunda ilişkili çeşitlendirme stratejisi uyguladığı söylenebilir. Bu stratejilerin seçilmesi ve uygulanmasının çeşitli nedenleri vardır.
Köken ülkenin itici faktörleri arasında yer alan iç piyasa koşullarının yetersizliği, iç yasal engeller, iç ekonomik tıkanıklıklar, pazardaki şiddetli rekabet ve pazarın doyması gibi faktörler işletmeleri uluslararası pazarlara yöneltmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri