Eski Türklerde bakan konumundaki yüksek görevlilere “Buyruk”, başbakan konumundaki birinci vezire de “Ayguci” veya “Öge” denirdi. Buyruk, Eski Türklerde Kağan yardımcılarına verilen unvandır.
Aygucı veya il ögesi: Kağandan sonra devletin en yetkili devlet adamı olup, toyun genel sekreterliğini yapan kişidir.
Eski Türk devletlerinde Ayuki hükümet anlamına gelmekteydi. Hun İmparatorluğuna kadar dayanan bir kökeni bulunmaktadır. Daha sonraki dönemlerde de farklı Türk Devletlerinde de kullanılmıştır. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde de anlam olarak Eski Türk Devletlerinde hükümete verilen isim olarak geçer.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Ayuki eski Türk devletlerinde hükümetin adıdır. Hunlardan itibaren yönetimle ilgili kararlar almak ve alınan kararları uygulamak amacıyla devlet yetkililerinin bulunduğu ayukı (bakanlar kurulu) adı verilen kurul oluşturulmuştur. Ayukının başında "aygucı" veya "üge" adı verilen bugünkü başbakan bulunurdu.
İlgili 30 soru bulundu
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
- Ay kadar güzel, aydınlık. Ayça ismi bu anlamlar ile birlikte kız çocuklarına verilmektedir.
Eski Türkçede ise "aile" anlamında kullanılan sözcük "oguş" kelimesidir. 💠 Oguş sözcüğüne ilk "Orhun Abidelerinde" rastlarız. Bu kelime; kabile, soy, boy, akraba, nesil anlamlarına da gelir.
Üstü genellikle tonoz veya çatıyla örtülü bir sokağın iki yanında karşılıklı sıralanan ve aynı cins malları satan dükkânların meydana getirdiği çarşı. Türkçe'ye Farsça'dan geçtiği sanılan arasta kelimesi önceleri “ordugâhta kurulan pazar” anlamında kullanılmıştır.
GÖKTÜRK YAZITLARINDA TÜRK SÖZÜNÜN DAHA ÇOK “TÜRK BUDUN” ŞEKLİNDE SÖYLENDİĞİ VE TÜRK SÖZÜNÜN, “BUDUN” MİLLET ANLAYIŞI YANİ “TÜRK MİLLETİ” İLE TAMAMLANDIĞI DA BİR GERÇEKTİ. TÜRGEŞLER SOY BAKIMINDAN TÜRK'TÜ. ONLAR İÇİN İSE, “TÜRGEŞ KAĞANI TÜRKÜMÜZ, BUDUNUM” İDİ, DENİYORDU.
Halkın örf ve adetlerinden çıkan hukuka “Yusun” adı verilmiştir.
Türklerde İslam öncesi dönemde ok tabiri ile “kabile, boy, aşiret” anlamı da kastedilmiştir.
Ancak daha çok milletin temelini teşkil eden güçlü sosyal birlikler bodun olarak nitelenir ve “bağımsız, illi ve kağanlı” Türk milletini ifade eder. Göktürk kitabelerinde, devleti kuran boylar için Türk budun tabiri kullanılır. Bu anlamda Türgeşler, Oğuzlar için “Türküm budunum” denilmektedir.
Bitikçi: Sözlük anlamıyla “Yazan, yazıcı” anlamına gelen bu sözcük, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde “Katip”lere, devletin yazışmalarını yapan kişilere unvan olarak verilmiştir. Tamgacı: Devletin dış işlerinden sorumlu olan kişiye “Tamgacı” adı verilmiştir.
Eski Türklerde devlete kutsallık kazandıran otorite, iradesini ve gücünü milletin varlığından almıştır. Devlet kavramı millet, ülke, egemenlik ve teşkilatlanma temelinde somutlaşmıştır. İlk kez bir devletin adı olarak Türk ismi Çin kaynaklarında M.Ö. 552 yılında geçmektedir.
“Göktürk devleti de tıpkı Hun devleti gibi kut sahibi bir şef etrafında toplanmış, boy beylerinin katılım ve ittifakıyla oluşmuş bir boylar birliğidir. Bu şefe Göktürklerde kagan denir ve bağımsız olmayan bir boy başbuğuna da han/kan adı verilir.” (Koç 2015: 331).
Bedesten İkinci Anlamı:
Arasta kelimesi de Bedesten gibi Osmanlı Devletinin ilk yıllarında farklı anlamda kullanılıyordu. Bu sözcüğün ilk anlamı içlik, boy boyası ve bot kilidi gibi askeri malzemelerin satıldığı dükkandır. Günümüzde ise aynı işi yapan esnaf topluluğu, arasta olarak tanımlanır.
Genelde uzun yolların üzerinde eski zamanlarda hayvanlarla yapılan yolculuklar sırasında yolcuların hayvanlarıyla beraber dinlenmesi ve konaklaması için yapılan yerlere denir.
Türk Dil kurumuna göre bedesten kelimesinin anlamı kapalı çarşı demektir. Bedesten sözlük anlamı ise içerisinde değerli mücevherat, silah, kumaş gibi eşyaların ve diğer değerli eşyaların satıldığı kapalı çarşı olmaktadır.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
3. URAGUT “kadın”: Uragut (<ur+a-gu+t) kelimesi Türkçede “kadın; eş, karı, zevce” anlamlarında kullanılmıştır.
Uruk sözcüğü, yazı sistemi değişiminin neticesinde "soy, aile" anlamına gelen Eski Türkçe urug sözcüğü ile eşgösterenli olmuştur.
Ayça ismi Türkçe kökenli bir addır. Türkçe karşılığı ise, 'Yeni ay, Hilal' biçiminde karşılık buluyor. Ancak aynı zamanda birden fazla anlamı üzerinden de ele alınan bir isimdir. Değişik anlamları ile beraber Ayça ismi kız çocuklarına verilebilecek en güzel adlardan biri olarak öne çıkmaktadır.
Ayla ismi de ayın ve güneşin etrafında bazı dönemlerde görülen eşsiz halka demektir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığında Ayla isminin anlamı da açık olarak görülür. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Ayla, ay kadar güzel olan, güneş ile birlikte ay çevresinde ortaya çıkan ve görülen halka denilmektedir.
Ayyuka en yüksek demektir. Bir diğer anlamı ise herkes tarafından bilinen ve görülen anlamındadır. TDK verilerine göre ayyuka kelimesi çok yüksek ve hızlı yayılan şeklinde ifade ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri