Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
Ög (Tıva Türkçesi: Өг / ög ) Günümüz Tıva Türklerinde yapılan eski ev türü ve en eski Türk evi. Bilindik çadırlardan ve yurtlardan ayrı bir tarzı vardır. Keçe kaplamalı, ahşap duvarlarıyla geniş olarak yapılır.
oğul - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe oġul “yavru, evlat” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük yakın döneme dek cinsiyetten bağımsız olarak "kız veya erkek evlat" anlamında kullanılır.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır. In this study, we will be focused on the etymology of the kenç “young, baby, children” that we can follow it from the Old Uighur and Karakhanid texts.
bir üstte belirtildiği gibi japoncadaki okasa ile kökdeştir ve okasa türkçedeki gibi anne anlamına gelir. japonca kelimeyi ok(a) köküne indirirsek, iki sözcük kökdeş, anlamdaş ve eşsesli olur.
İlgili 32 soru bulundu
Ök sözcüğü "bağ, ip, ana" anlamlarına gelir. Zamanla anlam genişlemesine uğrayarak önce göbek bağı sonra da anne ve baba (ebeveyn) anlamında da kullanılmaya başlanmıştır. Ök sözcüğü Türkçenin bazı ağızlarında öksüz ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Özel olarak “doğuran kadın, anne” için kullanılmaktadır. Bu kökten gelen, yani doğumla ilgili olan “mevlid”, “milâd”, “velud”, “veled(t), “evlat” sözcükleri gündelik Türkçede daha faz- la kullanılmaktadır. Çok kullanılmasa da “vâlidiyyet/an- nelik-babalık” da bazı metinlerde geçmektedir.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır. Geleneksel olarak hatun diye hitap edilen kadınlar şunları içerir: Börte, Cengiz Han'ın eşi.
Domuzun yavrusuna pijamalı, potak ya da moza isimleri verilmektedir. Yöreden yöreye değişmesinden dolayı domuz yavrusunun üç ismi vardır ve tüm isimlerin kullanılması doğrudur.
domuz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe toŋuz “domuz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe toŋur- “şişmek” fiilinden türetilmiştir.
XI. yüzyıldan sonra Türkler babaya “ata” demeye başladılar. Eski Türkler de bugün bizim ana-baba söyleyişimiz gibi, anayı öne alarak “öğ ve kang” diyorlardı. Anadolu'da babaya “ece, izi, ede, eye” denilmektedir. Bu Anadolu sözleri de en eski Türklerdeki ”eşi, içi, ige” gibi deyişlerden başka bir şey değildir.
Oğlan sözcüğünün kökeni 'erkek evlat' anlamındaki Türkçe oğul sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "oğl" öncesinde "oıl" ve onun öncesinde de "ol" sözcüklerine dayanır.
Han, Bir ülkeyi, bir topluluğu veya bir boyu yöneten kişidir. Mitoloji de tanrıların da sıfatı olarak kullanılır. İlk çağlarda Han aynı zamanda topluluğun dini önderidir.
Aile yapısı eski kaynaklarda oguş olarak geçmektedir. Ailelerin bir araya gelmesiyle urug denilen aileler birliği yani oba meydana gelmiştir. Urugların bir araya gelmesiyle bod (boy, kabile), bodun (boylar birliği) ve il (devlet) oluşmuştur. Türkler belirli bir düzen içinde akrabalarıyla bir arada yaşamışlardır.
Baba, bab, evliya, aziz, sultan, ata kelimeleriyle sıfatlanan şahsi- yetler evliya anlamında kullanılmaktadır.
Oguş kelimesi, Orhun Abidelerinde de yer alan eski Türkçe bir kelimedir. Yapılan tercümeler sırasında oğuş kelimesine çeşitli anlamlar verilmiştir. Ancak en çok "aile" anlamı ile bilinir. Aileyi temsil etmek için kullanılan bu sözcüğün diğer anlamları şu şekildedir; "Kabile, boy, soy, akraba, nesil".
Moruk kelimesi aslında domuzun yaşlısına denir. Anlamını bilmediğimiz bu kelimeyi malesef ülkemizde. bir çok yaşlılara kullanıyoruz.
Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır. Bu hastalık ise skrofuloz adıyla bilinir. İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır.
Dişi ve erkekler pubertaya 5.5 –6 aylık yaşta ulaşırlar ve 6-8 aylık yaşta damızlıkta kullanılmaya başlanır.
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir. Flört = İngiltere' de "oynaşılan kişi” demektir. Hatun= Türkçe' de "en değerli hazine" demektir....
İbrahimi dinlerde ilk insan kabul edilen Adem'in eşi Havva, "Havva Ana" olarak bilinir ve tüm insanlığın annesi kabul edilir.
Anne kelimesi çoğu dilde “mmm” sesini barındıran mama, ma, amme, mater gibi benzer kelimelerle karşımıza çıkar.
Biyolojik anne, tamamen kendi karnından dünyaya gelen ve kendisine ait . Anne Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler Anne kelimesinin eş anlamlıları arasında yaygın olarak ana ve valide kelimeleri kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri