Heparin infüzyonu hastanın pıhtılaşma sürecini sürekli olarak kontrol altında tutmayı amaçlar. Enjeksiyon şeklinde heparin kullanıldığında ise genellikle deri altına (subkutan) veya kas içine (intramüsküler) enjeksiyon tercih edilir. Heparin kullanımı sırasında tıbbi izleme gerekebilir.
Heparin, kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile kullanılan, işlevi “antikoagülan” olarak adlandırılan bir ilaçtır. Damar içine veya deri altına enjekte edilerek uygulanır.
Venöz tromboembolizm olguları için heparin dozu kiloya bağlı olup 80 U/kg bolus ve bunu 18 U/kg/saat infüzyon ile devam edilmesidir. Koroner trombozlu olgularda ise daha düşük dozlar uygulanır.
Bir mg heparin takriben 130 ünitedir. Ticari preparatlarda ise sodyum ve kalsiyum ile tuz şeklinde olduğundan 1 mg heparin yaklaşık 100-130 ünite içermektedir. Mühtahzarlarda genel olarak 1 cc' de 5,000 ünite heparin bulunur.
KOPARİN, heparin sodyum olarak adlandırılan antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyici) ilaçlar grubuna dahildir. KOPARİN, flakon içerisinde 5 ml renksiz, berrak çözelti halinde 25 000 I.U heparin sodyum (domuzdan elde edilir) içerir. Kutu içinde 1 adet flakon bulunur. KOPARİN, standart heparindir.
İlgili 41 soru bulundu
Hastaya verilmiş olan heparinin her bir 80-100 USP ünitesi için 0,79-1,5 mg.
Heparin erken dönemde tercih edilen AK ilaç olup ya intravenöz (iv), ya da sc olarak uygulan›r. Profilakside 5.000-6.000 Ü sc günde 2 kez uygula- n›r. Genellikle profilaksi amaçl› uygulamada möni- törizasyon gerekmez.
Kan pıhtılaşmasını önlemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılır. Genellikle hastanelerde intravenöz infüzyon yoluyla uygulanır. Heparin bazı sağlık sorunları nedeniyle pıhtılaşma riski taşıyan bireylerde kalp hastalıkları, inme ve venöz tromboemboli gibi durumların tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
HEPARIN SODIUM PANPHARMA, flakon içerisinde 5 ml renksiz, berrak solüsyon halinde 25 000 IU heparin sodyum içerir. Kutu içinde 10 adet veya 1 adet flakon bulunur. HEPARIN SODIUM PANPHARMA, standart heparindir. Heparin sodyum, kanınızın pıhtılaşmasını önler.
Heparinin intravenöz enjeksiyon hacmi 15 mL'yi geçmemelidir. Heparinin etkisi kısa süreli olduğundan, aralıklı intravenöz enjeksiyon yerine, intravenöz infüzyon ile veya subkutan enjeksiyonla uygulama tercih edilmektedir.
HEPARİN: Yükleme (İV puşe): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. ** Amaç PTT'yi 60-85 arası tutmaktır. Takip için PTT bakılır.
Başlangıç dozu subkütan yolla 12 saatte bir uygulanan 75 IU/kg (0,75 mg/kg) olmalıdır (yalnızca ilk iki subkütan dozunun her biri için maksimum 7.500 IU (75 mg), ardından geriye kalan dozlar için 75 IU/kg (0,75 mg/kg) doz).
Standart Heparin
Standart heparinin antikoagülan aktivitesinin kontrolü, aktive parsiyel tromboplastin zamanı (APTZ) testi ile yapılır. APTZ'nin normal değeri 24-36 saniyedir.
Bu yöntemde enjek- tör içinde 0.2- 0.3 ml hava bırakılır ve enjeksiyon sı- rasında önce ilacın tümü daha sonrada hava subkütan dokuya verilir. Böylece, verilen hava iğnenin dokuya girdiği yerde kilit oluşturarak heparinin cilt içine sız- masını engellemekte ve ekimoz/hematom gelişme ola- sılığını azaltmaktadır.
Subkütan Heparin Enjeksiyonunda İğnenin Dokuya Giriş Açısı
Subkütan heparin enjeksiyonunda subkütan iğnenin doku içine giriş açısının 450 ile 900 arasında olması önerilmektedir. Heparinin hazır enjektörlerle yapılan subkütan enjeksiyonlarındaki açı ise 900 olmalıdır.
Heparinlerin en önemli komplikasyonu kanamadır.
Kanama riski yüksek olan hastalarda heparin kullanılmamalıdır. Kanama meydana gelirse heparin uygulamasını durdurmak genellikle yeterli olur. Ancak heparinin etkisini hızla ortadan kaldırmak gerekiyorsa heparinin özgül antidotu olan protamin kullanılır.
Flakon bir kez açıldıktan sonra 25°C'de azami 28 gün boyunca kullanılabilir.
- İlaç kutusunun içinde 2 adet 0.2 ml'lik kullanıma hazır enjektör bulunur. Page 2 2 - OKSAPAR, düşük molekül ağırlıklı heparinler adı verilen bir ilaç grubuna dahildir.
Heparin, akciğer ambolisinin tedavisi ya da önlenmesi, böbrek hastalarına uygulanan hemodiyaliz işlemi ve açık kalp ameliyatları sırasında kan pıhtılaşmalarını önlemek için, toplardamar içine iğneyle verilerek kullanılır.
Heparin alkol ile birlikte alınmamalıdır. ihtiyaç duyulması durumunda doktorunuz hamileliğiniz esnasında size heparin uygulayabilir Kullanım sonrasında, özellikle doğum esnasında epidural anestezi uygulanmamalıdır. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veycı eczacınıza danışınız.
Injeksiyon: Her dört saatte bir 10000 ünite (100) mg heparin damar içine verilir. Bu yolla etki 3-4 saat sürer.
Heparinin antidotu protamin sülfattır (1). Protamin sülfat, standart heparinin (SH) tamamını, DMAH'ların ise %30-70'ini nötralize eder. Bir miligram protamin sülfat yaklaşık 100 IU SH'i nötralize eder. Bu nedenle örneğin; i.v. bolus olarak 5000 IU heparin almış olan bir hastaya, 50 mg protamin sülfat verilmelidir.
1-Enjektör iğnesiyle alınıp tüplere boşaltılır. 2-İğne ucu ile doğrudan vakumlu tüplere alınır. (Koagülasyon cihazlarında kull.) Kan gazı testleri için, 100 U heparin içeren plastik enjektörlere 3 mLya da 50 U heparin içeren enjektörlere 1 mL kan çekilebilir.
Derinizi nazik bir şekilde parmaklarınızın arasına sıkıştırınız ve enjeksiyon boyunca bu şekilde tutunuz. Böylece ilaç kas içine değil, karın cildinizdeki yağ dokusu içine verilecektir. Enjeksiyon yeri, karnınızın sağ veya sol tarafında; göbek deliğinizden en az 5 cm. uzakta kenarlara daha yakın olmalıdır.
Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarlardan birinin tıkanması ile oluşan kalp kası hasarıdır. Fibrinolitik tedavi (diğer adıyla trombolitik tedavi), kalp krizi geçiren hastalara kalbi besleyen damar içerisinde oluşan ve damarı tıkayan pıhtıyı eritmek amacıyla uygulanan bir tedavi şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri