Genel olarak Roma İmparatorluğu'ndan önceki dönemler Antik Yunan tarihi olarak değerlendirilir.
Grek Medeniyeti adıyla da bilinen Yunan medeniyeti, Türkiye'nin kuzeydoğusunda, Balkanlar olarak adlandırılan bölgede kurulmuştur. Yunan Medeniyetinin Asya ile Avrupa arasındaki bölgede kurulmuş olması, hem Doğu hem de Batı medeniyetleriyle etkileşim içinde olmasını sağlamıştır.
Bilim insanları, Minioan ve Miken uygarlıklarını oluşturan halkın atalarının Anadolu'dan Yunanistan ve Girit'e göç eden erken Neolitik çiftçiler olduğunu belirtiyorlar. Çalışma ayrıca, modern Yunanlıların da büyük ölçüde Mikenlerin torunları olduğunu ortaya koydu.
Helen ismi 1830'da Yunanistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulmasına kadar tarihe karışmış ve yeni kurulan devletin, köklerini doğrudan eski Yunan medeniyetine dayandırdığından Hellas adını yeniden canlandırmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Yunanlar, felsefe, matematik, astronomi ve tıp alanlarına önemli katkılar yapmışlardır. Edebiyat ve tiyatro, Yunan kültürünün önemli bir parçasıydı ve modern tiyatroyu etkilemiştir. Yunanlar gelişmiş heykel sanatlarıyla ve mimarisiyle ünlüydü.
Günümüzdeki modern Yunanistan, 1821'de Osmanlı Devleti'nin İngiltere, Fransa ve Rusya karşısında aldığı yenilgiler sonucu, bu imparatorlukların koruma bölgesi olarak, İstanbul'un idaresinden koparılan Mora Yarımadası ve Atina'dan ibaret küçük bir bölgede 'Yunan Krallığı' adı altında kuruldu.
Ilk önce Yunan şehirleri ve şehir-devletleri kuruluyor. O dönemlerde Romalılar ise Italya'da Roma ve çevresinde yerleşmiş bir halk sadece.
Yunanca, genel kabul edilen görüşe göre Hint-Avrupa dil ailesinde yer alır ve aile içinde kendi başına (ve bazen Antik Makedonca ile birlikte) Helenik diller kolunu oluşturur. Bazı dilbilimciler Yunanca ve Frigceyi Hint-Avrupa dil ailesi içinde varsayımsal Greko-Frig üst grubunda birleştirir.
Bilim adamları, Bronz Çağı Minos ve Miken medeniyetlerini kuran ve bugünkü Yunanlıların ataları olan milletlerin İranlı ve Türk olduğunu ortaya koydu.
Genel olarak Roma İmparatorluğu'ndan önceki dönemler Antik Yunan tarihi olarak değerlendirilir.
Önceleri Latince olan dilleri zamanla Yunanca'ya ve Yunan Harflerine dönüşmüştür.
Herhangi bir antik Yunan tarihini okursanız, "Helenik" insanlara ve "Helenistik" döneme referanslar göreceksiniz. Bu referanslar, milattan önce 323'te Büyük İskender'in ölümü ile milattan önce 31'de Mısır'ın Roma tarafından yenilgisi arasındaki nispeten kısa bir dönemi tanımlıyor.
Peki bildiğimiz en eski medeniyet hangisi? Ur zigguratı. Yaklaşık 30 yıl önce, bu sorunun basit bir cevabı varmış gibi görünüyordu. MÖ 4000 civarında, Sümer kültürünün en erken evresi, Mezopotamya bölgesinde, günümüzde çoğunlukla Irak'ta bulunan en eski uygarlık olarak ortaya çıktı.
Bilinen en eski Mezopotamya medeniyeti Sümer medeniyetidir. Sümer medeniyeti Sami olmayan bir halk olup, bölgeye MÖ 4500-4000 yılları arasında yerleştiler.
Çeşitli kavimler dinleri bakımından "Rum" adıyla anılmışlardır. Mezhep bakımından Sırplar, Bulgarlar ve Ulahlar Ortodoks olduklarından Rum Cemaati (Millet-i Rûm) kabul edilmişlerdir. Onların yaşadığı Balkan toprakları da Türkler tarafından "Rumeli" olarak adlandırılmıştır. "Yunan olmak" ve "Rumluk" aynı şey değildir.
İslam ve Slav dünyasında böyle bir ayrım hiç olmamıştır ve Bizans, Roma İmparatorluğu'nun devamı olarak görülmüştür.
Doğu Roma İmparatorluğu dil ve medeniyet açısından bir Yunan toplumuydu. Dilbilimsel olarak, Bizans veya Orta Çağ Yunancası, Helenistik (Koini) ile dilin modern evreleri arasında yer almaktadır.
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
1832'de Yunanistan Devleti, Osmanlı yönetimi tarafından da resmen tanındı. Böylece Yunanistan'ın ilk sınırlarını oluşturan Mora Yarımadası ve yöresinde 1460'ta başlayan ve 400 yıl süren Osmanlı hegemonyası sona ermiş oldu. Aynı yıl, İngiltere'nin baskılarıyla Yunanistan'a Kraliyet yönetimi getirildi.
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7). Din özgürlüğü Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır ve Müslüman, Katolik, Protestan ve Museviler gibi diğer dini gruplar kendi ibadethanelerine sahiptir.
Modern Sparta, güney Yunanistan bölgesi Lakonya'nın başkenti olup, bir narenciye ve zeytin işleme merkezidir.
Mezopotamya M.Ö. 10000 yıllarından başlayarak Neolitik Devrimin ilk geliştiği yerlerden biridir ve M.Ö. 6500 yıllarında gelişmeye başlayan medeniyetler vardır. Bu bölge insanlık tarihindeki, tekerlek, çiviyazısı, matematik, astronomi ve tarım da dahil en önemli gelişmelerine ilham veren bölge olarak tanımlanır.
1. Mezopotamya, MÖ 4000-3500. Yunanca "iki nehir arasında" anlamına gelen Mezopotamya (günümüzde Irak, Kuveyt ve Suriye'de bulunur) uygarlığın doğum yeri olarak kabul edilir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri