Soy bağı anlamında fıkıh terimi. Kişinin câriyesinden çocuk sahibi olması anlamında fıkıh terimi.
[1]Sülâle, hısımlık, karabet, soy. Baba soyu, atalar zinciri. [2]Vuslat.
Nesep, baba soyu ya da soy anlamına gelmektedir. Son zamanlarda çok fazla kullanılmasa da eskiden daha fazla kullanılan bir kelimeydi.
Bir insanın anası, atası yoksa kendisi de olmaz, olamaz. Olsa olsa nesepsiz nitelemesi çocuğu olmayan (alt soyu bulunmayan) bir kimseyi anlatmak için kullanılabilir.
Nesep kelime olarak bir kimsenin atalarına olan nispetini ifade eder ki bu manada nesep, hısımlıkla aynıdır. Ancak nesebin hukukî kavram olarak manası, bir kimsenin ana-babası ile arasındaki hukukî nispettir. Gerçek nesep kan bağına dayanır. Kan bağına dayanan nesebin “aile” ile çok sıkı bir ilişkisi bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Baba ile çocuk arasında iki farklı şekilde nesep ilişkisi kurulabildiği kabul edilir. Bunlar: baba ile çocuğu doğuran anne arasında evlilik ilişkisinin bulunması hali ve çocuğu doğuran kadının, babanın cariyesi olması (istilad) halidir.
Soybağı, eski adıyla nesep olup kan bağı ilişkisidir. Anne ile çocuk arasında soybağı, doğum ile kurulacaktır. Ancak baba ile tanıma, evlilik ve hakim kararıyla kurulmaktadır. Soybağının reddi davası ise, mahkeme kararı ile çocuk ve baba arasında olan nesebin iptali talebinde bulunduğu bir davadır.
Soy Bağı Anlamında Arapça Terim.
ѻ Hasebi nesebi belli değil: Soyu sopu belli olmayan, ne idüğü belirsiz kimseler için kullanılır.
Bir görüşe göre yalnız baba tarafından, diğer bir görüşe göre ise hem baba hem anne tarafından olan akrabalık bağına nesep denilir. Neseb, nüsbe ve nisbe kelimeleri bir kabileye veya bir beldeye mensup olmayı da ifade eder. Nesep bilgisi (ilmü'l-ensâb) konusunda uzmanlaşmış kimseye nessâb yahut nessâbe adı verilir.
Nesep, Arapça kökenli bir kelime olup “soy” manasına gelmektedir. Dolayısıyla nesebin reddi ile soybağının reddi eş anlamlıdır. Boşanma davası hakkında sorulardan birisi olan nesep davasında amaç yanlış kaydı düzeltmektir.
İbn Haldun'a göre iki türlü asabiyyet vardır: Nesep, şecere (soy) asabiyeti: Kan temelli bu asabiyye bağı bir toplumun devlet kurmasına kadar yeterli olur. Sebep, (mükteseb) asabiyeti: Devlet kurma aşamasından sonra kan bağı yetmez ve yerine din ve hanedana bağlılık şeklindeki sebep asabiyyeti gelir.
I. — Neseb hısımlığı hakkında umumi bilgi. Neseb hısımlığı usul füru hısımlığıdır. Birbirinin sulbünden gelenler arasındaki hısımlıktır ki, hakikî veya sun'î, izafî olur. Hakikisi de meşru (sahih) ve gayrımeşrû (Gayri sahih) olarak ayrılır.
Miri (Devlete ait) araziden olan bir yerin aşar veya rüsumu gibi yararlanma hakkı vakfedilirse, buna da sahih olmayan vakıf (Gayri Sahih Vakıf) ismi verilir.
(Haseb) Birisinin sülâlesi cihetinden iftihar yolu ile saydığı iyilik. Mal, din, millet. Kerem, fiil ve amelde yüksek şeref, iyi iş, sâlih amel.
Baş kelimesinden türetilmiş olan başat sözcüğü, önde gelen, önceliği olan anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda baskın karakterli kişileri tanımlamak için de kullanılır.
nesebi geniş: soyunun, sülalesinin, soy ağacının büyük olması. hal böyle olunca kullanılan mezhebi geniş ifadesi, nesebi geniş ifadesinden daha doğru kullanımdadır.
oldurgan f. (< neşelen-dir-mek) Neşeli duruma getirmek, neşe vermek, keyiflendirmek: Karagözler, tulûatçılar, orta oyunları, fasıl heyetleri, ramazanı her yerde devrin mekânlarına göre neşelendirirdi (Burhan Felek).
Bu fikir akımının destekçilerine agnostik (veya bilinemezci) denir. Agnostisizm kendi içinde de farklı görüşlere ayrılır. İngiliz biyolog Thomas Henry Huxley'in 1860'larda çekilmiş fotoğrafı. Huxley, agnostisizm terimini kararlı bir şekilde ortaya atan ilk kişiydi.
Neseb'in Sabit Olması
Neseb akrabalık demektir. Miras, nikâh, helâllik, haramlık, velayet, vasiyet ve benzeri hususlar nesebe bağlıdır. Bu nedenle nesebin kendileriyle sabit olduğu delilleri, şüpheye meydan vermemek, neseb bağlarındaki sarsıntıyı önlemek için izah edip düzenlemek gerekir.
(ﻧﺴّﺎﺏ) i. (Ar. neseb'den nessāb) Meşhur kimselerin soylarını araştıran bilgin, şecere uzmanı, ilmü'l-ensab âlimi.
evlilik içinde veya evliliğin zevalinden itibaren 300 gün içinde doğmayan çocuğun nesebi. diğer tabiriyle düzgün olmayan nesep. nesebi gayri sahih çocukların annesi bellidir. babası ise baştan beli olmayıp babalık davası yoluyla tanınmıştır.
Ananın, kocasının, doğan çocuğun babası olacağı "Pater ist est" bir esas olarak kanunlar tarafından kabul edilmiş bulunmaktadır. Demek ki sahih nesep karinesi, çocuğun evlilik içinde doğmuş veya ana rahmine düşmüş olmasıdır.
Hakim hükmüyle kurulmuş olan soybağı, bunu kuran mahkeme kararının yargılamanın yenilenmesi yoluyla ortadan kaldırılması halinde geçersiz kılınır.
Babalık karinesi başlıklı TMK m. 285'e göre “Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. Bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri