Antik Yunanistan'da mutfak kültürü, yalınlığı ve dönemin tarımsal yetersizliklerini yansıtmasıyla bilinir. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları, Akdeniz mutfağının üç ana ögesi olan buğday, zeytin yağı ve şarap üzerine kuruludur.
Balık, Yunan mutfağı için temel besindir. Yunanistan'da yemekler daha iyi piştiği düşünülerek çoğunlukla fırında yapılıyor. Et ve tavuk çeşitlerinde olduğu gibi balık da genellikle ızgara olarak pişirilir.
1- Yunan medeniyetinin kurulduğu topraklar tarıma elverişli değildi. Bu nedenle Antik Yunan döneminde halkın temel geçim kaynağı balıkçılık ve ticaret olmuştur. 2- Yunan Medeniyeti en geniş sınırlarına İskender döneminde ulaşmıştır.
Yunanların MÖ 20. yüzyılda kitleler hâlinde Balkan Yarımadası'nın güneyine göç ettiklerine inanılır. Yunanlar zamanla Anadolu'da ve Karadeniz sahillerinde ticaret kolonileri kurmuşlar ve gerek Anadolu'da gerekse de Yunanistan'da uzun yıllar hüküm sürmüşlerdir.
Bilim adamları, Bronz Çağı Minos ve Miken medeniyetlerini kuran ve bugünkü Yunanlıların ataları olan milletlerin İranlı ve Türk olduğunu ortaya koydu.
İlgili 34 soru bulundu
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7). Din özgürlüğü Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır ve Müslüman, Katolik, Protestan ve Museviler gibi diğer dini gruplar kendi ibadethanelerine sahiptir.
farsça'da da yunhan/yonhan denmesinden dolayı olabilecek durum. doğulu toplumlar bu halka genelde ıyonyalı anlamındaki iyonhan benzeri isimler takmışlardır. bu terim zamanla yunan'a yuvarlanmıştır.
Yunanistan bir dağlar ve adalar ülkesidir. Ülkedeki en büyük adalar sırasıyla Girit, Eğriboz, Midilli ve Rodos'tur. Kıta Yunanistan'ı, kuzeyde Dinar Alpleri'nin bir uzantısı olan Pindus Dağları'nın hakimiyetindedir. Pindus, Yunanistan'ı yüksek yağış alan batı bölgesi ve az yağış alan doğu bölgesi olarak ikiye ayırır.
Antik Yunan teknolojisi hem batı dünyası üzerinde, hem de İslam uygarlığı üzerinde büyük etkiler bırakmış kendisi de aynı şekilde bu uygarlıklardan büyük ölçüde etkilenmiştir. Vinç sistemi, vida, dişliler, el arabası, katapult, parşömen, duş, dalgakıran vb. en bilinen Yunan buluşları arasında yer alır.
Bronz Çağı Minos ve Miken medeniyetlerini kuran, bugünkü Yunanlıların atalarının İranlı ve Türk olduğu ortaya çıktı.
Çok tanrılı din inancının hâkim olduğu, toplumun sınıflara ayrıldığı, tiyatro ve mimarinin o dönemdeki en büyük eserlerinin verildiği Antik Yunan medeniyetinin gelişimi Augustus Caesar'ın MÖ 27 yılında Yunanistan'ı Achaea eyaleti olarak Roma İmparatorluğu'na bağlaması ile durmuştur.
Justin McCarthy'ye göre Türk Bağımsızlık Savaşı boyunca 640,000 Türk sivil Yunan ordusu tarafından öldürüldü. 14/15 Mayıs 1919 günü İzmir'in işgal edilmesinden sonra Yunan birlikleri şehrin Türk nüfusunun bir kısmını katletti. İtilaf Devletleri'nin kaynaklarına göre 15 Mayıs 1919 günü 300 ila 400 Türk öldürüldü.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Yunanistan'da tatmanız gereken 30 meşhur lezzet
Nadir olsa da tipik bir Yunan kahvaltısını seçenlerin kahvaltısı ise genellikle kahve, haşlanmış yumurta, ballı ve fındıklı yoğurt, beyaz peynir, domates ve zeytinyağlı ekmekten oluşur. Kahve Yunanların sabah kahvaltısının başlıca içeceklerinden.
Bizans aslında bir Antik Yunan şehri. Bizans, MÖ 657 yılında Megara'daki Yunan sömürgecileri tarafından kurulan antik bir Yunan şehridir.
Yunanistan'da din, Doğu Ortodoks Kilisesi'nin daha büyük bir komünyonu içinde olan Yunan Ortodoks Kilisesi'nin hakimiyeti altındadır. 2015 yılı itibarıyla toplam nüfusun %90'ını temsil etmektedir ve anayasal olarak Yunanistan'ın "egemen dini" olarak tanınmaktadır.
Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Yunanistan'da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok.
Sonunda, 6 Ağustos 1458'de Korent Kalesi'nin anahtarlarını Fatih Sultan Mehmed'e teslime razı oldular. Böylece Yunanistan'ın tamamı Osmanlı topraklarına katılmış oldu. Fatih, Atina'ya, bir savaşçı ve fatih gibi değil, bir gezgin ve araştırmacı gibi girdi.
Bizans olarak da bilinen Doğu Roma İmparatorluğu içerisinde yaşayan Slavlar, Bulgarlar, Ermeniler ve Ruslar içinde Rum adlandırması yapılmıştır. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri döneminde coğrafi bölgeyi belirtmek için de bu isim kullanılmıştır.
Böylece, ulusal mezhebi terk ederek mesela Ortodoks kilisesine bağlanan Ermeniler, Rum olarak kabul edilmişler, yine aynı şekilde Malazgirt Savaşı'ndan önce ve sonra Müslümanlığı kabul eden Ermeniler de zamanla Arap, Fars, Türk ya da Kürt kimliklerini benimsemişlerdir.
Kur'ân-ı Kerîm'de bir yerde geçen ve bir sûreye adını veren Rum ismi Bizanslılar için kullanılmış, onların Sâsânîler karşısında aldıkları mağlûbiyete işaret edilerek üç ile dokuz yıl arasında Sâsânîler'e galip gelecekleri bildirilmiştir (er-Rûm 30/1-5).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri