Buğday hasat ve harmanı Ülkemizde büyük ölçüde biçer döverlerle yapılmaktadır ve kısa zamanda işler bitirilmektedir. Biçerdöverle hasat da, hasat ve harman işlemi birlikte yapılmaktadır. Bu nedenle biçerdöverin ayarları hasat ve harman açısından tane kayıplarını azaltmak için çok önemlidir.
ŞİMDİ OT BİÇME REÇBERLİK ZAMANI Orak ( Temmuz ) ayı reçberlik ayıdır. Otlar biçilir Temmuz ayı sonunda Ağustos ayında ekinler biçilirdi.
Türkiye'de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Buğday yabancı maddelerinden ayrıştırıldıktan sonra Kabuk Soyucu makinesinde, kabuğunun ovalanması ve birbirine sürtünmesi sağlanarak buğdayın dışındaki toz zerreciklerinin buğdaydan temizlenmesi sağlanır.
Buğday Kaç Ayda Yetişir? Buğday ekimi yapıldıktan sonra ortalama olarak 8 ay içerisinde yetişir. 8-10 derece arasında olan toprak ısısında ekilen buğdaylar, 7 ile 10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkarak belirgin bir hale gelir.
Harman ise; "Hasat edilen üründen tanelerin veya meyvelerin ayrılması işlemi" olarak tarif edilmektedir. Şekerpancarı, patates, tütün, bazı yem bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler gibi bazı tarla bitkilerinde, sadece hasat işlemi ile ürün elde edilmektedir.
500 gram-1500 gram arasında borik asit, Tarım Bor, suda eritildikten sonra toprak yüzeyine püskürtülüp toprağa karıştırılarak veya taban gübresi ile birlikte verilebilir. Buğdayın kardeşlenme başlangıcında sahneye çıkan üst gübreleme uygulamaları ise başaklanma ve hatta dane dolum dönemine kadar uygulamada kalabiliyor.
Göçebe avcılık ve toplayıcılıktan, yerleşik hayata geçmeleriyle birlikte “Neolitik Devrim” olarak anılan tarımın doğuşu da bu süreçte başlamış oldu. İlk kullanılan tarım aleti, insan gücüyle sürülen ve ağaç dallarından yapılma sabandır.
Bu insanların günümüzden 6.000-6.400 yıl önce buğday, arpa ve mercimek tarımı yaptıkları anlaşılmaktadır. Fakat bu tarih, muhtemelen 7 bin yıl öncesine uzanmış olmalıdır.
Yeni ihtiyaçlar, bilinen aletlerin yanında madenden kürek, kazma, çapa, yaba ve benzeri birçok tarım aletinin geliştirilmesi ve üretilmesine neden olmuştur. Bunun en güzel örneklerinden biri, Hitit İmparatorluğu döneminde yapılan Yazılıkaya kabartmasında karşımıza çıkar.
Geçen yıl Türkiye'nin ilk buğday hasadı 17 Mayıs tarihinde Adana ili Karataş ilçesinde yapılmış olup bu yıl ilk buğday hasadı, iklim şartlarının elverişli gitmesi ile yine ilimizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde 12 Mayıs'ta başlamıştır.
Buğdayda sık ekim ve azotlu gübrenin fazla verilmesi sonucu birim alanda fazla sap meydana gelir. Işığın etkisiyle bu saplar uzamaya başlar. Böyle uzun ve ince boylu bitkiler rüzgâr ve yağmurların etkisiyle kolayca yatar.
Ekimde geç kalınmamalıdır. Aksi halde kışlık buğdaydan da, yazlık buğday gibi düşük verim elde edilmektedir. Onun için günlük ortalama ısının 5-8 ºC etrafında seyrettiği devrede buğday ekimi yapılmalıdır. Kışlık buğdayların 5-8 cm derinlikte ekilmesi verimin artmasında önemli etkendir.
Yunancada “alonisma” buğday harmanı zamanı düven ile samanı ayırıp, tahılı saf bir şekilde elde etmek demektir.
Harman International Industries, Inc., Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir elektronik şirketidir. Şirket, 1980 yılında Sidney Harman ve Bernard Kardon tarafından kurulmuş olup 14 Kasım 2016 tarihinde Samsung Electronics tarafından satın alındı.
Harman kelimesinin sözlük anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Biçildikten sonra tahıl demetlerinin üzerinden düven geçirilerek tanelerin başaklarından ayrılması işi. - İşin yapıldığı yer veya mevsim. - Birçok çeşitten birer parça alıp yeni bir birleşim oluşturma işi.
Normal süreçte 8 ayda büyüyen buğday, bu ünitede 2 ayda hasat edilebilir hale geliyor. Yılda 6 kez ürün alınabilen hızlı ıslah ünitesi sayesinde Türkiye'nin ihtiyacı olan kaliteli ve verimli ekmeklik buğday tohumu, 7-8 yılda tescil edilebilecek.
1 dönümden kaç ton buğday çıkar derseniz yağışın bol olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde ve de sulama yapılmayan tarlalarda, gübrelemeye bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık olarak 1 dekardan asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız.
Buğday yetiştiriciliği için rakımı yüksek bölgeler ve yıllık yoğun yağış miktarına sahip alanlar uygun değildir. Örnek olarak, Karadeniz Bölgesi kıyıları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimleri verilebilir. Yaz yağışları almayan ve sürekli kurak bölgelerde de buğday ekmek doğru değildir.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Buğdayın Kökeni
Emmerin bilinen en eski kullanımı, yaklaşık 23.000 yıl önce İsrail'deki Ohalo II arkeolojik bölgesinde yaşayan insanlar tarafından yabani arazilerden toplanması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri