Tarihte bilinen ilk gelinlik karşımıza MÖ 4000 yılında Eski Mısır'da çıkıyor. Bu dönemde gelinlik olarak beyaz keten giyilirdi, aksesuar olarak da gösterişli taçlar kullanılırdı. Eski Roma'da ise gelinlik rengi sarıydı.
Saray, hanedanlık rengi olarak kırmızı rengi benimserken, halk kırmızının yanı sıra mor, mavi, pembe gibi canlı renkleri tercih ediyordu. Gelinin yüzünü örten duvak, kırmızı idi. 1870'lerden sonra Batı etkisiyle daha açık renkte gelinlikler giyilmeye başlandı.
Türklerin kültüründe gelinlikler kırmızıdır. Unutulmaya yüz tutmuş bu kırmızı gelinlik giyme geleneğimizi bizler tekrardan yaşatmalıyız.
Tarihte ilk beyaz gelinliği 16. yüzyılda İngiltere Kraliçesi Victoria giydi. 1854'te Prens Albert'la evlenen Kraliçe Victoria, beyaz saten bir gelinlik tercih etmiştir.
Gelinliğin tarihçesi eski medeniyetlere kadar uzanıyor. 4 bin yıl kadar önce Eski Mısır'da gelinler, kat kat keten kumaştan pileli elbiseler giyerdi. Antik Yunan'da ise beyaz renk kutlamayı temsil ettiğinden, gelinler düğün törenlerinde beyaz kıyafetler giyerdi. Zaman içinde gelinliğin şekli de rengi de değişti.
İlgili 19 soru bulundu
İlk beyaz gelinlik, 1898'de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamid'in kızı Naime Sultandır.
Dönem modasını yansıtan pahalı kumaşlardan yapılan gelinlikler gösterişli ve süslüydü. Saray, hanedanlık rengi olarak kırmızı rengi benimserken, halk kırmızının yanı sıra mor, mavi, pembe gibi canlı renkleri tercih ediyordu. Gelinin yüzünü örten duvak kırmızı idi.
Pek çok kültürde beyaz (düğünde giyilsin ya da giyilmesin) saflığın, sadeliğin ve ruhaniliğin rengi olarak tanımlanıyor. Bu özelliği ile beyaz renk okumak, düşünmek, rahatlamak ya da zihni kaygılardan arındırmak için planlanan alanlar için de mükemmel bir seçeneğe dönüşüyor.
Osmanlı'da ilk beyaz gelinlik giyen, Sultan 2. Abdülhamid'in kızı Nâime Sultan'dır. İngiltere kraliçesinden sonra, Osmanlı prensesinin de bembeyaz gelinlik giymesi, beyaz gelinlik giyme âdetinin saraylardan başlayarak halka yayılmış olduğunu gösteriyor.
Tarihte bilinen ilk gelinlik karşımıza MÖ 4000 yılında Eski Mısır'da çıkıyor. Bu dönemde gelinlik olarak beyaz keten giyilirdi, aksesuar olarak da gösterişli taçlar kullanılırdı. Eski Roma'da ise gelinlik rengi sarıydı. Ortaçağa gelindiğinde ise insanlar renge çok fazla önem vermediler.
Zamanın modaya uygun tarzda zengin kumaşlardan yapılmış Osmanlı gelinlikleri kırmızı, mor, mavi veya pembe gibi parlak renklerde iken kırmızı, sultanların kızları ve kız kardeşlerinin geleneksel rengiydi.
Kırmızı gelinlik kapalı giyim için uygun ve özel tasarımlar sunar. Her giyim tarzına uygun modelleri bulunan kırmızı gelinlik, farklı renkler ile rahatlıkla kombinlenebilir. Kırmızı gelinliği duvak ile kullanabilirsiniz.
Klasik gelinlik rengi beyazla başlayalım. Eski zamanlarda, çok çabuk kirlenen ve sık yıkanması gereken bir renk olduğu için zenginliği sembolize ederdi. Bu nedenle evlilik gibi özel günlerde, günlük olarak giyilemeyen beyaz renkte kıyafetler tercih edilirdi.
Rüyada mavi gelinlik giymek; gelecekte zengin ve iyi biriyle evlenmek anlamına gelir.
Akıllarda takılan tek soru, gelinlik beyaz olmak zorunda mıdır? Elbette hayır. Beyaz renk masumiyetin, saflığın ve temizliğin simgesi olduğu için bu renkte olma geleneği yayılmıştır. Son dönemlerde tercih edilen krem, nude, pembe tonlarında gelinlikler de ön plana çıkmıştır.
Rüyada siyah gelinlik giymek de sıkça karşılaşılan rüyalardan birisidir. Siyah gelinlik giymek, evlilik yaşamında mutlu olmaya, hayırlı kısmete sahip olacağına, kısa zaman içerisinde evlenmeye ve dünya yaşamında mutluluğa işaret eder. Kişinin bu rüyayı görmesi, büyük kısmete ve şansa delalettir.
Kısa etek, uzun etek, yarım kol, kısa kol, taşlı veya taşsız gibi birçok siyah gelinlik modelleri vardır. Tarzınızı en iyi yansıtan modeli seçebilir, şıklığınızı konuşturabilirsiniz. Sadece siyah olan gelinliklerin dışında siyah beyaz gelinlikler de bulunur.
Rüyada pembe gelinlik, rüya sahibinin duygusal heyecanlar yaşayacağına işaret eder. Evli kişiler için bu rüya, hayırlı bir kız evlat sahibi olacağınıza işaret eder. Aynı zamanda bu rüya, hayatınızda maddi ve manevi anlamda güzel gelişmeler yaşayacağına delalet eder.
🔸 Tarihte bilinen ilk gelinlik karşımıza M.Ö. 4000 yılında Eski Mısır döneminde çıktı. O dönemler gelinliğin kumaşı ketendi ve bilhassa beyaz renk tercih ediliyordu. 🔸Eski Roma dönemine bakıldığında ise gelinliğin rengi sarıydı.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Bekâr bir kızın gelinlik giydiğini görmesi yakın zamanda evleneceğine işarettir. Bazı alimlere göre ise rüyada gelinlik giymek tez zamanda duyulacak hayırlı bir haberdir. Bu nedenle bu rüyayı gören kişi eğer beklediği bir haber varsa yakın zamanda bu haberi alarak oldukça mutlu olur ve hayatını yoluna koyar.
Pek çok inanışa göre damadın düğünden önce gelini gelinlikle görmesinin uğursuzluk getireceği düşünülüyor. Bu inanış günümüzde batıl inanç olarak görülüyor. Üstelik damadın da gelinin bu heyecana ortak olması gerekir. Eğer gelin dilerse, gelinlik denemeye damat ile gidebilir.
Ak renk Şamanist dönemlerden başlayarak Türklerin inanmalarından ululuk, adâlet ve güçlülük anlamlarına gelir.
Buna göre, tekrar hatır latmak gerekirse merkez=sarı, doğu=yeşil (veya gök; gök renk günümüz Türkiye türkçesinde de olduğu gibi bazen yeşil, bazen de mavi anlamını ifade eder şekilde kullanılmaktadır); baü=ak, güney=kızıl (kırmızı, al) ve ku- zey=kara renklerle ifade edilmiştir.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri