Dilek, bir şeyin olmasını istemek anlamını taşır. Dilek kipleri de dolayısıyla bu isteğin kiplerini taşıyan kiplerdir. Bu kipler gereklilik, istek kipi, emir kipi, dilek şart gibi olarak ayrılır.
Tüm şahıs ekleri için eylem üzerinde ek olarak uygulanabilir. İstek kipi ekleri '-a, -e olarak geçer. İstek kipi eklerinin fiilde belirtilen eylemin gerçekleştirilmesi ya da eylemin olumsuz anlamı ile yapılmamasını istendiği konular için kullanılır. İstek kipinin olumsuz hali de '-ma, -me' ekleri ile temsil edilir.
Yapılan işin arzu edildiğini ve istendiğini gösteren istek kipleri, fiillerin kök veya gövdelerine “-e, -a” eklerinin getirilmesiyle yapılır. İstek kiplerinin olumsuzu yapılmak istendiğinde ise “-me, -ma” ekleri kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır. 1- Gereklilik 2- Emir 3- İstek 4-Şart kipi.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır.
Haber kipleri, cümledeki eylemin tam olarak ne zaman yapıldığını belirtirken, dilek kipleri fiilleri istek ve gereklilik bakımından niteler. Örneğin 'gidilmeli'' dendiğinde ö fiilin yapılmadığı ama yapılması gerektiği bildirilir. Dilek Kipleri Örnekleri Nelerdir? Keşke o da burada ''olsa''.
Dilek bildiren -sA eki ise addan fiil türeten bir +sA- eki ile fiilden sıfat-fiil oluşturan bir -k ekinin birleş- mesine (+sAk) dayanmaktadır (Korkmaz 2003: 680). -sa / -se eki Orta Türkçeden itibaren aynı biçim yapısı altında iki ayrı kipin görevini yüklenmiştir (Korkmaz 1995: 164).
'Pikniğe ben de gelmek istiyorum. ' Cümlesinin istek kipine çevrilmiş hali: 'Pikniğe bende geleyim' şeklindedir. İsteme eylemi burada –e eki ile sağlanmıştır.
Dilek kipleri fiil çekimlerinde kullanılır. Fillerin zaman değil anlam bakımından çekimlenmesiyle oluşurlar. Bazıları gelecek bazıları şimdiki zaman olabilir. Cümle içerisindeki eylemlere dilek anlamı kattığı için bu ismi almışlardır.
Bir oluş ve kılışın şart biçiminde düşünüldüğünü anlatan, dilek görevi de yapan tasarlama kipine dilek- şart kipi denir.
Şahıs ve dilek ya da haber kipi alan fiillere çekimli eylem denir.
Emir kipi, bir fiilin yapılması için emir verirken kullanılan bir kiptir. Emir kipinin eki yoktur ve şahıs eklerine -sin, -in(iz) ya da -sinler getirilerek yapılmaktadır.
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
Cümle içerisindeki fiillerin ne zaman yapıldığını bildiren kiplere haber kipi denir. Örneğin: ''Serdar, iki gün önce memleketine dönmüş?''. (Mış'lı geçmiş zaman) Diğer adı tasarlama kipi olan dilek kipleri ise eylemin hangi şartlar altında gerçekleşebileceğini ya da gerçekleşmesi gerektiğini bildirir.
Herhangi bir eyleme istek ve niyet kavramı katan yapılar istek kipi olarak ifade edilmektedir. Türkçe üzerinden bu konuda eylemin kök ya da gövdesine gelen, 'e, a' sessiz harfleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Böylece bir niyet ya da istek ile beraber aynı zamanda bir emir gibi durum ortaya çıkar.
Bu nedenle, kurdukları cümlelerde zaman ifade eden sözcükler / sözcük öbekleri olsun olmasın dilek kipleriyle çekimlenmiş eylemlerin gelecek zamanı işaret ettiğinden söz edilebilir. Türkçede eylem çekimi; eylem kök ya da gövdesi + eylem çekim ekleri <eylem kök ya da gövdesi + kip eki + kişi eki formülüne göre yapılır.
Türkiye Türkçesi, gereklilik kipi ve gereklilik çekimi konusunda bir taraftan eski kullanılan şekli, diğer taraftan da etkilendiği kültürlerden aldığı kelimelerle eski kullanılan şekli geliştirerek devam ettirmiş, bu arada –malı/-meli sıfat-fiil ekini gereklilik kipi eki olarak kullanmaya başlanmıştır.
Geçmiş Zaman Kipi: Geçmiş zaman kipleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Görülen ve Bilinen Geçmiş Zaman olmaktadır. 1- Duyulan Geçmiş Zaman: Duyulan geçmiş zaman -miş -mış -müş - muş ekleri ile oluşur.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
dilek-şart kipi, se/sa ekleri ile oluşturulur.
“istek” görevinde, çoğunlukla ve sıklıkla, otur-∅ / otur-un / otur-sun gibi, “emir kipi” başlığı altında verilegelen ekler kullanılmaktadır. göre , bu, “EMİR”, “DİLEK”, “TEMENNİ”, “DUA” vs. şeklinde karşımıza çıkar. Derhal benim yanıma gelsin. Benim çayım açık olsun.
Emir kipi ile oluşturulanlar
Fiilin yapılmasını emretmek amacıyla kullanılır. Birinci şahıslar (ben ve biz) için emir kipi çekimi yoktur. İkinci tekil şahıs (sen) için eksiz şekilde (fiil kökü veya gövdesi halinde) kullanılır: (Sen) gel.
Çekimli fiiller basit ve birleşik çekimli fiiller olarak iki ana başlıkta toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri