Türk sinemasında ilk sesli film de, 1931 yılında Muhsin Ertuğrul'un çektiği “İstanbul Sokakları” adlı filmdir. Film aynı zamanda ilk ortak yapım olarak da geçer tarihe.
İlk sesli film 1927'de çekilen şarkıcı Al Jolson'un oynadığı "Caz Şar- kıcısı'dır". Sesli sinemanın ortaya çıkmasıyla izleyici sayısında büyük bir ar- tış oldu.
Ankara Postası (1928) Page 17 Ertuğrul, Türk Sineması'nın ilk sesli filmi olan 'İstanbul Sokaklarında'yı 1931 yılında çekmiştir. Şarkılı bir melodram olan film, Türkiye, Mısır ve Yunanistan'da yapılan çekimlerle bu ülke oyuncuları kullanılarak yapılmıştır.
MUHSİN ERTUĞRUL'UN ÇEKTİĞİ 'İSTANBUL SOKAKLARI' FİLMİ
1931 yılında Muhsin Ertuğrul'un çektiği “İstanbul Sokakları” adlı film Türk sineması için birkaç açıdan “ilk” film olma niteliği taşır: İlk sesli film, ilk ortak yapım, ilk şarkılı melodram.
Evren; Fuat Uzkınay'ın “Ayastefanos Abidesinin Yıkılışı” (1914) adlı filmini Türkiye'de sinemanın başlangıcı saymakta ve çevrilen ilk Türk filmi demektedir.
İlgili 19 soru bulundu
İstanbul Sokakları'nda 1931 yılında İpek Film tarafından çekilen bir Türk müzikal, dram filmidir. Film ayrıca dönemin yüksek maliyetli filmleri arasında yer almaktadır.
Kuşkusuz, her ülkenin bir sinema tarihi vardır. Fuat Uzkınay'ın Ayestefanos anıtının 14 Kasım 1914'te yıkılmasına ilişkin filmi, “çekilen ilk Türk filmi”, Fuat Uzkınay da “İlk Türk Sinemacısı” olarak nitelenmektedir.
Auguste ve Louis Lumière kardeşler 28 Aralık 1895'te gerçekleştirdiği toplu film gösterimi ile tarihte ilk defa birden fazla bireyin bir arada film izleme deneyimini yaşamasını sağladılar. Gösterilen ilk film ise “Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı” isimli yapıt oldu.
Ömer Turgut Demirağ (13 Aralık 1921, Sivas - 14 Ocak 1987, İstanbul), Türk sinema yönetmeni, yapımcısı ve senarist. ABD'de sinema eğitimi aldıktan sonra Türkiye'de And Film adlı film yapım şirketini kurdu. "Yeşilçam'a Hollywood sinema tekniklerini getiren kişi" olarak bilinir.
İlk müzikal film ise ''The Broadway Melody''dir (Broadway Melodisi, Harry Beaumont 1929). 1930'larda Hollywood müzikalleri Warner Stüdyolarında yapılmaya başlamıştır. ''Warner'ın otuzlarda yaptığı müzikallerde gerçek dünyayla eğlence dünyası iç içe geçmiştir'' (Abisel, 1995: 196).
Aynı dönemde Fuat Uzkınay'ın çektiği "Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı" adlı belgesel Türk sinemasının ilk eseri olarak 14 Kasım 1914 tarihinde gösterime girmiştir.
Birinci Dünya Savaşı'yla orduya katılan Uzkınay, 14 Kasım 1914'te, Ayastefanos'taki Rus Abidesi'nin yıkılışını 150 metrelik filme çekerek, Türk sinemasında ilk kez film çeken kişi oldu.
Yeşilçam Sokağı, İstanbul'un Beyoğlu semtinin Taksim'e yakın kısmında yer alan bir sokak. 1980 öncesi dönemde film şirketlerinin çoğunluğunun yazıhaneleri bu sokakta bulunduğu için, Türk sineması kısaca Yeşilçam diye anılmaya başlamıştır.
Sinemanın ilk renkli filmi ise 1908'de Smith'in “A Visit to the Seaside” yapımıydı. Ancak bu iki aşamalı renklendirme tutarlı renk spektrumu gerçekleştiremiyordu. Yıl 1917'de kendi iki renkli filtresini oluşturan Tecnicolor şirketi 1932 yılına gelindiğinde üç filtreli renklendirmeyi tanıttı.
Aynı yıl İngiliz mucit Edward Raymond Turner tarafından çekilen, papağan, Japon balığı ve ayçiçekleriyle oynayan çocukların bulunduğu görüntüler, dünyanın ilk renkli sinema filmi olarak kayıtlara geçti. Bu dönemden sonra ilk sinema salonlarının adı olan Nikelodeon, 1905'te ABD'de açıldı.
Hüseyin Avni Baradan (15 Haziran 1932, İzmir - 30 Haziran 2004, İzmir), Türk sinema ve tiyatro oyuncusur, gazeteci.
27 Aralık 1916: Türkiye sinemasının ilk yıldız oyuncusu, kadın yönetmeni ve yapımcısı Cahide Sonku doğdu.
İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yilinda cekilmisitr.
Yatağında ağır ağır sigarasını tüttürüyor. Birkaç dakika sonra adam filmde başına gelecek olaylarda büyük rol oynayan şapkasını ve yağmurluğunu giyip odadan çıkıyor. Filmin ilk 10 dakikasında hiç konusma yok.
İşte tarihteki ilk sinema filmi böyle çekildi. Adı da “Trenin La Ciotat Garına Gelişi”ydi. Büyük bir mucizeye imza atan Fransız Louis ve Auguste Lumiere kardeşlerin eseri, tarihe adını altın harflerle yazdıran bu filmin halka açık gösterimi 28 Aralık 1895'te Grand Cafe'de yapıldı.
İlk gerçek sinema makinesini, Fransa'da Lumiere kardeşler 1895'te yaptı.
Recep İvedik 2 - 4.333.144 seyirci
Tüm zamanlar gişe rekoru kıran ilk filmden bir yıl sonra vizyona giren Recep İvedik 2 toplamda 4.33.144 seyirciyle rekoru yeniledi. 13 Şubat 2009'da vizyona giren film böylelikle 2000'li yılların en yüksek gişesine imza attı.
Türkan Şoray (d. 28 Haziran 1945, İstanbul), Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri