Yüksek basınçlı su, araca değdiğinde zaman zaman araç üzerine kötü bir şekilde yapıştırılmış etiketleri kaldırıp, parçalara ayıracağı gibi, aracın lastiklerine de zarar verebiliyor.
Otomobil lastikleri, ormandaki bitkilerin yanı sıra hayvanların yaşamlarını da olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda su birikintilerine oldukça zarar veriyor. Lastiklerin içerisinde bulunduğu su birikintisine de siyah bir görüntü oluşturması dikkatlerden kaçmıyor.
Bu konuda dikkatli olunduğu sürece lastik temizliğinde basınçlı su kullanılmasının pek bir zararı olmayacaktır.
Lastik hasarının nedenleri ve türleri. Lastikler çeşitli nedenlerle hasar görebilirler. Bu hasarlar bazen sürücünün bir sorun olduğunu hemen fark etmediği anlarda da gerçekleşebilir. En sık karşılaşılan hasar türleri şunlardır: delikler, kesikler, darbeler, çatlaklar, şişmeler ve düzensiz aşınma.
Araba yıkarken yüksek basınçlı su zararları herkes tarafından bilinen bir konu değil. Ancak temizlikte kullanılan yüksek basınçlı su, aracın duyarlı bölgelerine zarar verebiliyor. Özellikle bu tür bir uygulama yapılacaksa kapı menteşeleri, cam yolları ve elektrik bileşenleri gibi alanlardan uzak durmak gerekiyor.
İlgili 25 soru bulundu
Bir araç için ortalama 200 litre su tüketilir. Basınçlı sistemlerde de araç için ortalama 60 litre ila 80 litre miktarında su tüketilir. Çalışan, suyu aracın üzerine yöneltmekle sorumludur. Temizlik su ile yapılır.
150 bar basınç gücüne sahip olan makine saatte ortalama 500 litre su harcar. 3. Araba yıkamak için basınçlı oto yıkama makinesi kaç bar olmalıdır? Normal yüzeylerin temizliği için ortalama 200 barlı makineler uygundur.
Yaygın olarak hidro-şişirme olarak adlandırılan bu uygulama, lastiklerin kaymasını önleme amaçlıdır, ancak tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Suyla doldurulmuş lastikler kavramalarını kaybedebilir ve araca ciddi zarar verebilir. Bu nedenle, lastikleri suyla doldurmaktan kaçınmak, bir güvenlik meselesidir.
Lastik tipi
RAC'ye göre ortalama bir lastik önde 32.000 km dayanır ve bu rakam bir Michelin lastiğinden yaklaşık 8000 km düşüktür. Önden çekişli bir araçta arka lastiklerin ömrü bunun iki katıdır. Dolayısıyla kullanacağınız lastik tipi, lastiğinizin kaç kilometre dayanacağını önemli ölçüde etkiler.
Depolamadan önce lastiklerinizi temizleyin
Asfalt, kir ve fren tozu izlerini temizlemek için hafif bir bulaşık deterjanı ve ılık suyu bir kovada karıştırdıktan sonra lastik fırçası kullanabilirsiniz. Kauçuğun yapısını bozacak aşındırıcı lastik temizleyicilerden kaçınmalısınız.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
Aracın lastik hava basıncının fazla olması, lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına sebep olmaktadır. Ayrıca az hava basıncına sahip lastiklerde olduğu gibi fazla hava basıncına sahip araçlar da yol tutuşunda problem yaşamaktadır.
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Yolla lastiğiniz arasındaki bu ince su tabakası, aracınızın yolla teması bütünüyle kaybederek kontrolden çıkmasına yol açar. Su ne kadar derinse ve hızınız ne kadar yüksekse, bunun gerçekleşme olasılığı da o kadar yüksektir. Kavrama gücü yok olduğunda, fren yapamaz veya direksiyonu kıramazsınız.
Yağmurda: dört mevsim lastiklerine karşı yaz lastikleri
Bunun nedeni, bir lastiğin dişi ne kadar derinse, suyu verimli bir şekilde tahliye etme yeteneğinin o kadar iyi olmasıdır. Bir yaz lastiğinin dişi genellikle bir dört mevsim lastiğinden daha sığ olduğundan, yağmurda etkinliği azalabilir.
Aracın ön tekerleri patladığında, hangi teker patlamış ise araç o yöne doğru çekme yapar. Böyle bir durumda direksiyona iyice sarılmalı ve yol kontrolünü kaybetmemeye çalışmalı. Direksiyonu aracın döndüğü yönün aksi yönüne doğru çevirmeli.
Araçlarda, lastiklerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için üretim tarihinden itibaren 10 yıl bekleme ve kullanım ömrü belirleniyor. Lastik üzerinde yer alan üretim tarihi baz alınarak, 10 yıl sonra lastik yeni bile olsa değiştirilmelidir.
Lastik yaş sınırı: 10 yıllık eşik
Üretim tarihinden 10 yıl sonra lastikler değiştirilmemişse, Michelin önlem olarak bunların yeni lastiklerle değiştirilmesini önerir.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Düzensiz hava basıncı, lastiklerin aşınmasına sebep olur. Nitrojen gazı, düzensiz hava basıncını engelleyen yapısı ile lastiklerin uzun süre güvenle kullanılmasına yardımcı olur. Hava ile şişirilen lastikler hızla inerek basıncını kaybeder. Basıncını kaybeden lastikler, yere gerekli basıncı uygulayamaz.
Aracı doğrudan güneş ışığı altında veya sıcak havada park etmek de lastik basıncını etkileyebilir. Lastikleri sıcakken kontrol etmeniz gerekiyorsa ölçtüğünüz basınç daha yüksek olabilir. Önerilen soğuk lastik basıncını elde etmek için sıcak lastiklerden hava boşaltmayın.
Araba Motor Tazyikli Suyla Yıkanır Mı? Basınçlı su, su hasarına ve hassas bileşenlere zarar verebileceğinden, araba motorunun yıkanması için önerilmez. Bunun yerine motor bir hortum ve yağ giderici solüsyonla yıkanmalıdır.
Aracınızı ne sıcak ne de soğuk suyla yıkamalısınız. Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
Araç yıkama sıklığının; arabanızın kirlenmesine, mevsim koşullarına ve daha birçok nedene bağlı olmakla beraber ortalama olarak 2 haftada bir olması gerekmektedir. Kışın, havaların genelde yağışlı olmasından dolayı daha az yıkamanız gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri