“Abies cilicica (Toros köknarı) ülkemizde Toros Dağları'nda doğal olarak yetişmektedir. Ağacın doğal ürünü mezda sakızıdır. Bölge halkı, mezda sakızını çıbanlarda iltihabın dışarı çıkartılarak iyileşmesi, yara ve çıbanlarda mikrop öldürücü özelliğinden dolayı merhem şeklinde kullanmaktadırlar.
Mezda sakızı nasıl kullanılır? Tütsü olarak kullanılır.Bal ile karıştırılarak tüketilebilir.Yaraların üzerine uygulanabilir.Ufak parçalara bölerek su ile birlikte yutulabilir.
Mikropları yok etme özelliğine de sahip olan damla sakızı diş ve ağız sağlığı konusunda yüksek oranda etkilidir. Dişlerin beyazlaşması yönünde büyük katkı sağlar. Astım türü solunum yolu rahatsızlığı olanlar için ideal bir tercihtir. Bronş ve göğüs bölgesinin yumuşamasına yardımcı olur.
Yüksek rakımlı yerlerdeki ladin ve köknar ağaçlarında görülen bu sakız, ülkemizde en çok Artvin Borçka'da bulunur. Doğada kendiliğinden oluşan çam sakızı, tek tek elle toplanır ve çiğnenir.
Mezda sakızı Kahramanmaraş yaylalarında ve Osmaniye'de yaz aylarında toplanıyor.
İlgili 25 soru bulundu
“Abies cilicica (Toros köknarı) ülkemizde Toros Dağları'nda doğal olarak yetişmektedir. Ağacın doğal ürünü mezda sakızıdır.
Suyla birlikte yutulabilir. Su ya da içeceklere karıştırılarak içilebilir. Tablet şeklinde satılanlar günde 3 kez tok karna tüketilebilir. Kabuğu tonik ve tatlı olarak da kullanılabilir.
Akgünlük Sakızı; Uyarı: Hamile, emziren ve bebekler kullanamaz.
Sakız, seyahat sırasında mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir ve aynı zamanda kilo yönetiminde de etkili olabilir. Araştırmalar, sakız çiğnemenin öğünler arasındaki atıştırmalıkları azaltarak kilo alımını önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Mide ülseri, gastrit gibi barsak, mide yaraları ve barsak yaralarına ve iltihaplarına çok iyi geldiği iyi geldiği iddia edliyor. sütle veya balla veya zeytinyağının içerisine kataraktan içildiği zaman astım, bronşit türlerine de iyi geldiği belirtiliyor.
Şekersiz sakız çiğnemek, mide asidini düzenliyor. Bu durum mide ve göğüste yanma hissini ortadan kaldırıyor. Tükürük mide asidinin nötralize edilmesini sağladığı için, yemekten sonra bir parça şekersiz sakız ya da bikarbonat sakızı çiğneyebilirsiniz. Yalnız şekerli ya da nane aromalı sakızlardan kaçınmanız gerekiyor.
Sakız ağacından damla sakızı, akgünlük (sığla) ağacından günlük sakızı ve çam ağacından çam sakızı doğal olarak elde edilir.
Akgünlük, Hindistan, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya özgü Boswellia Serrata ağacından elde edilir. Küçük ağaç ya da çalı bitkisi şeklinde olup kuru ve tepelik bölgelerde yetişir. Indian Frankincense olarak anılmasının nedeni, en iyi bilinen türünün Hindistan'da yetişen Boswellia Serrata ağacından toplanıyor oluşudur.
Mezda, kozalakları olan bir ağaç türüdür. Ağaç türleri içinde ladin sınıfında yer almaktadır. Mezda ağacı, yapısı itibariyle kozalaklarında sakız barındırmaktadır.
Sandaloz Sakızı, Afrika, Cezayir, Tunus ve Fas bölgelerinde yetişen çam cinsi iğne yapraklı bir ağaçtır. Ağacın gövdesi çizilerek elde edilen reçinesi ve sakızı, açık sarı krem renginde ve üzeri tozlu bir tabaka ile kaplıdır. Kolay kırılabilen sert reçinesi vardır.
Günlük sakızını kaynatıp masaj ve kompres yapabilirsiniz. Buhar yolu ile kullanılırsa solunum yollarını temizler. Mide ve bağırsak sorunlarına, hemoroide de iyi gelmektedir. Tonik olarak kullanılırsa yaralara, cilt kırışıklıklarına ve cildi gençleştirmeye fayda sağlamaktadır.
Derin nefes alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını kontrol etmeye yardım edebileceği için bulantıya iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Mide bulantısını hafifletmek için nane çayı, zencefil çayı veya limonlu su gibi doğal içecekler denenebilir. Ayrıca, tuzlu krakerler veya ekmek gibi hafif atıştırmalıklar da midenin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Ancak, ciddi mide sorunları durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
Kustuktan sonra mideyi yatıştırmak için hafif ve kolay sindirilen yiyecekler tercih edilmelidir. Beyaz pirinç, haşlanmış tavuk, yoğurt, muz, elma püresi veya ekmek gibi yiyecekler sindirimi kolaylaştırabilir. Ayrıca, yavaşça yemek yemek ve baharatlı, yağlı veya ağır yiyeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir.
Ayrıca antienflamatuar etkisi sayesinde vücutta oluşan iltihabı ve ödemi atmaya yardımcı olur. Akgünlük sakızını gün içerisinde birkaç defa ağzınızda emerek çıkan acı suyunu yutarsanız ve bu işleme 15 gün boyunca devam ederseniz vücudunuzda oluşan ödemin kısa sürede yok olduğunu görebilirsiniz.
Akgünlük(Boswellia) ve İltihaplı Romatizma
Frankincense olarak da adlandırılan Boswellia, Hindistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya özgü Boswellia serrata ağacının kabuğunun altından elde edilen sakızlı oleoresin özüdür.
Ak Günlük Sakızı 100 Gr. Günlük Bitkisi Taşı Sığala Ağacı Reçinesi Akgünlük.
Aşırı akgünlük bitkisi kullanımı, şişkinlik, kramplar, ishal ve mide bulantısı gibi çeşitli gastrointestinal sorunlarla ilişkilendirilmiştir. Bu yan etkiler, normal miktarlarda ve önerilen ek dozlarda alındığında önlenebilmektedir.
Günümüzde boğaz ve bademcik hastalıkları tedavisinde kullanımı daha yaygındır. Göğüs hastalıkları tedavisinde Anadolu'da kirli koyun yünü göğse sarılır. Öksürük için akgünlük sakızını özellikle bal ile karıştırılarak kullanabilirsiniz. 15 gün süre ile öksürük kesici kür olarak günlük 1 tatlı kaşığı kadar yenir.
Sandaloz sakızı ile istediğiniz kiloya ulaşmak için her gün aç karna 2 defa tüketmelisiniz. Kristale benzerliğiyle dikkat çeken sakızı ağzınıda çiğnediğinizde ufalacak ve kolayca yutabileceksiniz. Yuttuktan sonra en az 20 dakika geçene kadar yemek yememelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri