Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Erkek Boşanma Davası Açarsa Ne Olur? Erkek boşanma davası açarsa kadın davaya katılıp şartlarda da anlaşarak anlaşmalı boşanma yoluna gidilebilir. Ancak kadın boşanmak istemiyorsa veya boşanmayı istemekle beraber uzlaşma sağlayamıyorsa o halde dava çekişmeli şekilde devam eder.
Ancak erkek eş hiçbir şekilde boşanmak istemezse kadın eş, TMK'da sayılan boşanma sebeplerine ve erkeğin ispat edilebilir nitelikteki kusurlarına dayanarak boşanma davasını çekişmeli olarak her zaman açabilecektir. Sonuçta boşanma talebi bakımından erkeğin kusurlu olduğu belirlenirse hakim boşanmaya karar verecektir.
Hakimin boşanma davasını reddetmesi halinde boşanma olmaz ve eşler evli olmaya devam eder. Açılan davanın usulden reddedilmesi halinde dava usul eksiklikleri tamamlanarak tekrar açılabilir.
Eşin boşanmayı mahkemeden talep etmesine karşın davalı eşin boşanmayı istememesi halinde ortada çekişmeli boşanma davası var demektir. Bu davada davacı, davayı açan eş iken davalı taraf boşanmayı istemeyen eştir. Davalı eş yani boşanmak istemeyen eş mahkemeden boşanma davasının reddini talep etmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Eşlerden yalnızca birinin boşanmak istemesi halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Bu davalar için azami süre sınırı olmayıp, her dosya kendi özelinde değerlendirilmelidir.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Boşanan kadınların pişmanlık duygusu, kişisel deneyimlerine, destek sistemlerine ve yaşadıkları sürecin karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Her kadının duygusal süreçleri farklıdır ve pişmanlık duygusu zaman içinde ortaya çıkar veya çıkmaz.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Çekişmeli boşanma davalarının kaç celse süreceği somut olaya ve dosyanın içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır. Fakat burada belirtilmesi gereken husus bu sayının net olarak belirlenememesidir.
Boşanma davasını kadın açarsa veya erkek açarsa değişen hiçbir şey yoktur. Kadının hakları boşanma davasını kendisi açarsa da aynı şekilde geçerlidir. Boşanma davasını kadın açarsa nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi tüm haklarını korumaya devam eder.
b) Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? Çekişmeli boşanma davaları, istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3-5 yıl arasında bir sürede sonuçlanabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davasında yargılama aşamaları yukarıda açıklamıştık. Buna göre; Dilekçeler aşaması, Öninceleme aşaması, Tahkikat aşaması, Sözlü Yargılama aşaması ve Hüküm aşamalarında oluşur. Dolayısıyla günümüz koşullarında her şey sorunsuz ve gecikmesiz gerçekleşse bile bu süreç en az 1 ila 1,5 yıl sürmektedir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Çekişmeli Boşanmada Taraflar Gelmek Zorunda mı? Çekişmeli boşanma davasında dava, boşanma avukatı ile takip ediliyor ise tarafların direkt olarak duruşmaya gelmelerine gerek yoktur. Ancak boşanma avukatı ile değil de kendileri tarafından takip edilen bir durum varsa bu durumda davanın takip edilmesi şarttır.
Boşanma davasında hâkim boşamazsa, davanın reddi gerçekleşmiş olur. Bu durumda yapılabilecek olan işlemler tamamen davanın reddedilme sebebiyle aynı orantıda yapılmalıdır.
Birbirleriyle uzun süre görüşmeyen eşlerin nikâhları zarar görür mü? Nikâh, ya boşanmak ya akdin feshi veya ölümle sona erer. Bunlardan biri olmadıkça eşlerin uzun süre ayrı kalmaları nikâhlarına herhangi bir zarar vermez.
Bu soruya vereceğimiz ilk cevap “Evet”tir. Şöyle ki;anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya göre en büyük farklı tarafların mahkeme huzurunda boşanma iradelerini açıklaması gerekmesidir. Tarafları avukatları temsil etse de tarafların bizzat duruşmaya katılmaları gerekmektedir aksi takdirde boşanma gerçekleşmez.
Boşanma davalarında hakim dava şartlarını kural olarak dosya üzerinde inceleyerek karar verir. Ancak bazen taraflardan gerekli izahat alma ihtiyacı bulunur ise ön inceleme duruşmasında tarafları dinleyerek dava şartlarının mevcut olup olmadığı konusunda ilk duruşmada karar verir.
Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir. Eşin ilişkiye girmemesi boşanmak isteyen diğer eş tarafından boşanma nedeni yapılabilmektedir.
Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır. Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri